13.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕμβολιαστικό Πρόγραμμα Μόνιμου Στρατιωτικού Προσωπικού και Στρατευμένων

Εμβολιαστικό Πρόγραμμα Μόνιμου Στρατιωτικού Προσωπικού και Στρατευμένων

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και τους βουλευτές του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη και κ. Ανδρέα Πουλά, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Εμβολιαστικό πρόγραμμα στρατευμένων και μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού”, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, και Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη.
Τα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω Covid-19 έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ τίθεται ένας τεράστιος προβληματισμός κατά πόσο το ΥΠΕΘΑ έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ΕΔ.
Ένα πρόβλημα αντιμετωπίζει το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ, στρατευμένοι και μόνιμο στρατιωτικό, το οποίο υποχρεούται να τηρήσει το νομικό πλαίσιο και τους υγειονομικούς κανόνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βάσει αυτών, οι ανεμβολίαστοι για να κυκλοφορούν υποχρεούνται σε διενέργεια Rapid Test, το οποίο όταν διενεργείται εντός των μονάδων της ΕΛΔΥΚ δεν φέρει κωδικό barcode -έτσι δεν δύναται να ελεγχθεί με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus- αλλά ούτε καταχωρούνται με κάποιο άλλο τρόπο στο σύστημα υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό τους αποκλείει από κάθε είδους δραστηριότητα εκτός μονάδας.
Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να καταγγείλουμε το θέμα και να ενεργοποιήσουμε το ΥΠΕΘΑ να προβεί στις απαιτούμενες από μέρους του ενέργειες για την επίλυση του υπόψη προβλήματος.
Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,
Σε μια περίοδο, όπου τα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω του Covid-19 έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, θα πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη λειτουργία των Ενόπλων δυνάμεων με διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Η διατήρηση του αξιόμαχου των ΕΔ περνάει μέσα από τη λήψη παθητικών και ενεργητικών μέτρων εναντίον του Covid-19.
Επίσης, το προσωπικό που υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ ακολουθεί το νομικό πλαίσιο και τους υγειονομικούς κανόνες του υπουργείου υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με αυτές, ο έλεγχος κατοχής SafePass γίνεται με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, και εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω. Τα rapid tests τα οποία διενεργούνται εντός των μονάδων της ΕΛΔΥΚ δεν φέρουν κωδικό barcode και ούτε καταχωρούνται με κάποιο τρόπο στο σύστημα υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό έχει επί της ουσίας αποκλείσει τους ανεμβολίαστους οπλίτες θητείας της ΕΛΔΥΚ από όλες τις δραστηριότητες κατά την έξοδό τους ακόμη και από το να πιούν έναν καφέ.
Δεδομένου ότι, το προσωπικό των ΕΔ της χώρας μας, είτε εντός είτε εκτός των ορίων της, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο, παρέχοντάς του τα απαιτούμενα για να δύναται να διατηρεί εργασιακή ειρήνη και ασφαλή διαβίωση.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά των εμβολιασμών του μόνιμου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ, ποια μέτρα έχετε λάβει για τον έλεγχο και εμβολιασμό τον οπλιτών θητείας με την κατάταξή τους και εν συνεχεία κατά τη διάρκεια της θητείας τους;
  2. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και επί της ουσίας στην έξοδο τους έχουν αποκλειστεί από οποιαδήποτε δραστηριότητα, διότι στα rapid tests τα οποία διενεργούνται στις μονάδες της ΕΛΔΥΚ δεν παρέχεται η δυνατότητα τοποθέτησης barcode και ούτε καταχωρούνται σε κάποιο σύστημα;
  3. Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα άμεσα, πως θα δυνηθούν οι ανεμβολίαστοι οπλίτες θητείας, οι οποίοι θα λάβουν άδεια για την Ελλάδα στο προσεχές διάστημα, να εισέλθουν σε αεροδρόμιο και κατ’ επέκταση να πετάξουν για την Ελλάδα αφού ο έλεγχος κατοχής SafePass γίνεται με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus στην οποία δεν θα έχουν πρόσβαση;

Για τον Τομέα Άμυνας
Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής