Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι, όπως λένε στο Πεντάγωνο, ο «μαέστρος της ορχήστρας» των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά, όπως ο ίδιος συμπληρώνει με νόημα, χωρίς ορχήστρα δεν υπάρχει μαέστρος. Μαέστρος, αλλά και δημιουργός, συν τοις άλλοις και της ορχήστρας της στρατιωτικής διπλωματίας.
Στα τελευταία τρία χρόνια το ΓΕΕΘΑ κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρές στρατιωτικές σχέσεις με χώρες του αραβικού κόσμου, παράλληλα με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Δεν είχε προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά του και ήρθαν τα μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ζήτησε να παραμείνουν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, έμειναν πολύ περισσότερο. Ήταν αυτά τα αραβικά μαχητικά ο προάγγελος της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής που υπέγραψαν οι δύο χώρες.
Αλλά και με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, με τις διμερείς ασκήσεις έγινε ακριβώς το ίδιο. Παρακάλεσε τον σαουδάραβα αρχηγό να στείλει τα F-15 για μία εβδομάδα, τα έστειλε για περισσότερο από έναν μήνα μάλιστα. Και οι δύο αραβικές χώρες έστειλαν τα μαχητικά τους για διπλωματική στήριξη στη διάρκεια της κρίσης στον Εβρο και του «Oruc Reis».
Στην Ιορδανία έγινε δεκτός από τον βασιλιά και ήταν ο αρχηγός που τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Στην Ουάσιγκτον όταν συναντήθηκε με τον γερουσιαστή Μενέντεζ, ακολούθησε η δήλωση ότι εάν δεν σταματήσουν τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις οι Τούρκοι δεν θα πάρουν F-16.
ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ