13.3 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΕνοίκια: Νέα άνοδος 5,6% - ''Σωτήριος'' για τα στελέχη των ΕΔ ο...

Ενοίκια: Νέα άνοδος 5,6% – ”Σωτήριος” για τα στελέχη των ΕΔ ο ”χακί” οικιστικός θόλος Δένδια

Του Ηλία Προύφα

Το ράλι ανόδου στις τιμές των ενοικίων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με τις τιμές σε ολόκληρη την επικράτεια να εμφανίζουν μεσοσταθμικα αύξηση της τάξεως του 5,6% σε σχέση με πέρυσι.

”Θύματα” αυτής της τραγικής κατάστασης είναι κυρίως οι στρατιωτικοί που λόγω της φύσης του επαγγέλματος είναι αναγκασμένοι να ζουν τα περισσότερα χρόνια σε ενοικιαζόμενες κατοικίες σε περιοχές με δυσβάσταχτα ενοίκια.

Ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα ακριτικά χωριά και πόλεις οι τιμές των ενοικίων λόγω στρατού είναι υψηλές έως απαγορευτικές, εξάλλου κανένα σπίτι που δε χρησιμοποιείται ως airbnb, δε θα μείνει ξενοίκιαστο…

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με τα υψηλά ενοίκια στη χώρα αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση στο νέο προϋπολογισμό μια σειρά από μέτρα – από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και τα στελέχη των ΕΔ – για να αντιμετωπίσουν την οξυμένη στεγαστική κρίση.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό στο νέο προυπολογισμό θα ενσωματωθούν τα παρακάτω μέτρα:

1. Πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ μου ΙΙ»: Προβλέπει επιδοτούμενα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, με μειωμένα επιτόκια έως 50% για νέους ηλικίας 25-50 ετών και εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν περισσότερα νοικοκυριά.

2. Φοροαπαλλαγές: Τα εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων έως 120 τ.μ., που ήταν κενά ή διατίθεντο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για τρία χρόνια.

3. Αύξηση επιδόματος στέγασης: Το επίδομα αυξάνεται από 70 σε 125 ευρώ, με επιπλέον προσαύξηση ανά τέκνο.

4. Περιορισμός βραχυχρόνιων μισθώσεων: Στο κέντρο της Αθήνας, όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη, θα απαγορευτούν νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις για το 2025.

Παρά τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση μέσω αυτών των μέτρων, το πρόβλημα ειδικά για τους στρατιωτικούς παραμένει μεγάλο καθώς η ζήτηση για κατοικίες κυρίως στα νησία του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, όπως και στον Έβρο, σε προσιτές τιμές, συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η προσφορά παραμένει περιορισμένη.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαβλέποντας αυτή τη ζοφερή κατάσταση, έδωσε ως βαρύτητα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στο οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεκίνησε από την Ορεστιάδα και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα. Μάλιστα δε θα περιορίστεί μόνο στα 944 νέα οικήματα.

Θα υπάρχει και συνέχεια με κατασκευή οικημάτων σε ανενεργά στρατόπεδα και μη εκμεταλεύσιμους ”χακί” χώρους σε όλη την επικράτεια.

Μαζί με τον αντιαεροπορικό θόλο, ο ”χακί” οικιστικός θόλος προστασίας των στελεχών και των οικογενειών τους, εφόσον υλοποιηθούν θα είναι δύο από τα μεγαλύτερα έργα της θητείας Δένδια…