Η αύξηση του κόστους Στέγασης , η άνοδος του πληθωρισμού σε συνδυασμό με το ράλι αυξήσεων στα καύσιμα ροκανίζει το εισόδημα των στρατιωτικών
Βρισκόμενος για πολλοστή φορά στην αναζήτηση ανεύρεσης κατοικίας λόγω μετάθεσης διαπίστωσα για ακόμη μια φορά τις δυσκολίες και τις παθογένειες που υπάρχουν.
Έχοντας και την ιδιότητα του φοιτητή στο Τμήμα Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσπάθησα να αναζητήσω τις αιτίες που προκαλούν την αύξηση των ενοικίων και να εργαστώ κάνοντας προτάσεις για την μείωση του κόστους στέγασης .
Οι αυξήσεις στα ενοίκια, η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 11,2%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,σε συνδυασμό με το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων ροκανίζουν το εισόδημα των στρατιωτικών.
Θέλοντας να βρω τις αιτίες διαπίστωσα :
1) Στην Ελληνική αγορά έχει υπάρξει άνοδος στην διάθεση και διαχείριση σπιτιών μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης . Μόνο μια εταιρεία η homm διαχειρίζεται και διαθέτει μέσω της πλατφόρμας της πάνω από 40000 ακίνητα. Αυτός ο αριθμός σε συνδυασμό με άλλες εταιρείες του κλάδου Airbnb , bookingκτλ αυξάνει κατά πολύ την διαθεσιμότητα κατοικιών – διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση και μειώνει αυτά που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση. Με όρους αγοράς αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών των ενοικίων λόγω έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών.
2) Ψάχνοντας και λαμβάνοντας στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά την κατασκευαστική δραστηριότητα , διαπίστωσα ότι την τελευταία 10ετια υπήρχε μια μείωση και σχετική στασιμότητα στην κατασκευή νέων κατοικιών. Το 2020-21 η οικοδομική δραστηριότητα πήγε να ανακάμψει αλλά η αστάθεια λόγω της πανδημίας του covid 19 επέφερε μια στασιμότηταto 2022 με μια μικρή τάση ανόδου. (δείτε γράφημα παρακάτω).
3) Στην αγορά υπάρχουν αρκετά σπίτια κατασκευής παλαιότερων 10ετιών που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Αυτό συμβαίνει διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν τα χρήματα ώστε να προβούν σε ανακαίνιση . Επίσης δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Τα εν λόγω σπίτια τα οποία υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες εάν είχαν υποστεί ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση και «έπεφταν στην αγορά» σίγουρα θα συμπίεζαν τις τιμές των ενοικίων προ όφελος των ενοικιαστών. Η μικρή ένταξη τέτοιων σπιτιών σε προγράμματα αναβάθμισης δεν έχει ωφελήσει τους ενοικιαστές.
Ένας από τους κλάδους της κοινωνίας μας που πληρώνει βάρη το τίμημα των αυξήσεων στα ενοίκια και το εισόδημα του ροκανίζεταιπερεταίρω λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και του ράλι αυξήσεων στα καύσιμα είναι αυτός των στρατιωτικών.
Οι στρατιωτικοί αλλάζουν αναγκαστικά τόπο κατοικίας κάθε τρία χρόνια και επωμίζονται έτσι όλες τις αυξήσεις.
Μερικές από τις φράσεις που άκουσα τις τελευταίες ημέρες ήταν { συνάδερφε δεν βρίσκω σπίτι , τα ενοίκια έφτασαν στο θεό} , {Έχω να πάω να δω τους γονείς μου δυο χρόνια από το νησί θέλω για την τετραμελή οικογένεια μου 1000 ευρώ μόνο για τα μεταφορικά} , { με την βενζίνη στο 2,30 θέλω έναν μισθό να πάω στην Αθήνα από τον Έβρο} ,{ Μετά την 10 του μηνός ζω με δανεικά} { παρακαλώ να μην έρθει η ΔΕΗ}.
Με τα ενοίκια λοιπόν στα ύψη ειδικά τα χαμηλόβαθμα στελέχη πρέπει να διαθέτουν το 1/3 και κοντά στο 1/2 του μισθού τους για την πληρωμή του ενοικίου.
Συνάδερφος που ο γιος του αποφοίτησε πρόσφατα από την ΣΜΥ λαμβάνει μισθό λόγω και των αρχικών κρατήσεων 760 συν 100 επίδομα παραμεθορίου συνολικά 860 ευρώ. Τα χρήματα τα οποία αναγκάζεται να πληρώσει για ενοίκιο σε μεγάλο νησί του Αιγαίου όπου τοποθετήθηκε αγγίζουν τα 380 ευρώ Μόλις το δεύτερο 10ημερο αναγκάζεται να τον πριμοδοτεί οικονομικά. Άλλος συνάδελφος μου είπε δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα καθημερινά, μεγάλο φορτίο το ενοίκιο χρωστάω ακόμη τα φροντιστήρια των παιδιών από τα Χριστούγεννα.
Άραγε υπάρχει λύση σε όλο αυτό; Υπάρχει τρόπος ώστε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των στρατιωτικών ειδικά των χαμηλόβαθμων;
Όντως τα δημοσιονομικά της κεντρικής κυβέρνησης είναι σφιχτά και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για γενναίες αυξήσεις. Έτσι θα πρέπει να αναζητηθούν νέα ευέλικτα εργαλεία τα οποία θα μειώσουν το κόστος ενοικίου που δίνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο. Αρκετοί κλάδοι όπως ο κλάδος των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία για την διάθεση φτηνής κατοικίας.
Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η κατασκευή πολύ περισσότερων ΣΟΑ, ΣΟΜΥ ΣΟΕΠΟΠ χρησιμοποιώντας χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης και σταθερότητας εφόσον αυτό είναι εφικτό ( όπως προτρέπει η ευρωπαϊκή επιτροπή, προτάσεις ΕΕ στο έγγραφο που επισυνάπτεται παρακάτω).
Η κεντρική εξουσία για να πετύχει μείωση του κόστους ενοικίου ίσως θα πρέπει με κανόνες αγοράς να προβεί στην δημιουργία εταιρείας κατασκευής, επιδιόρθωσης και εύρεσης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές και κατόπιν την διάθεση τους στα στελέχη με χαμηλότερο ενοίκιο από αυτό που θα έχει διαμορφώσει η αγορά .
Αυτό για να υλοποιηθεί απαιτεί έρευνα αναζήτηση και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με ένα οργανωμένο σχέδιο.
Δεν γνωρίζω εάν είναι εφικτές οι προτάσεις μου στις οποίες κατέληξα μετά από έρευνα και μελέτη και αν μπορούν να υιοθετηθούν.
Πιστεύω όμως σίγουρα ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα τρόπος για την μείωση του κόστους στέγασης των στρατιωτικών.
Με εκτίμηση
Επίλαρχος Γιώργος Κυλινδρής
Προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρώην Μέλος ΔΣ ΕΣΠΕΛ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΣ ΣΑΣΜΥ
Email [email protected]
Τηλ:6972799080