13.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΕπίλαρχος Γ. Κυλινδρής: Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται με την χορήγηση...

Επίλαρχος Γ. Κυλινδρής: Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται με την χορήγηση ξίφους σε αποφοίτους ΣΜΥ

(Φωτό αρχείου)

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται με την χορήγηση ξίφους σε αποφοίτους ΣΜΥ.

Ενώ έχουν λάβει ξίφος τώρα τον Μάιο με 4 χρόνια καθυστέρηση απόφοιτοι ΣΜΥ που έχουν γίνει ανθυπολοχαγοί το 2020 (Τάξη 2003), εν ενεργεία απόφοιτοι ΣΜΥ που έγιναν ανθυπολοχαγοί το 2015 (τάξη 1998) δεν έχουν λάβει ακόμη.

Ενημερώθηκε ο σύνδεσμος ότι εχει λάβει ξίφος δηλαδή η μισή Τάξη ΣΜΥ 1998 που φέτος προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού .

Τελικά μήπως γίνεται κάτι χωρίς οργάνωση και πρέπει να μπει τάξη;

Ως ΣΑΣΜΥ ζητήσαμε πολλές φορές να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης και να γίνει όπως στην ΣΣΕ αφού μέσω των πινάκων κρίσεων γνωρίζουν πόσοι και πότε προάγονται.

Το ξίφος του Αξιωματικού δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο υλικό που χορηγεί η υπηρεσία, αλλά αντιπροσωπεύει ύψιστες αξίες, αρχές και ιδανικά. Ιστορικά είναι απόλυτα και άρρηκτα συνυφασμένο με τη στρατιωτική τιμή και ανδρεία. Η τελετή απονομής είναι μια μοναδική στιγμή, αποτελεί ορόσημο χαραγμένο βαθιά στη μνήμη όλων των Αξιωματικών, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Η αδυναμία απονομής του δικαιούμενου ξίφους, απαξιώνει το έργο και την ιστορική διαδρομή όλων των συναδέλφων που εργάστηκαν αδιάκοπα επί 19 και πλέον έτη για να εξελιχθούν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και να ενταχθούν στις τάξεις των Αξιωματικών.

Το γεγονός επίσης, της μη εύρυθμης απονομής ξιφών σε απόφοιτους συγκεκριμένων Παραγωγικών Σχολών (ΑΣΣΥ) συνιστά δυσμενή διακριτική μεταχείριση εις βάρος των Αξιωματικών προέλευσης από ΣΜΥ, μιας ιστορικής Σχολής, πολλοί απόφοιτοι της οποίας έχουν πολεμήσει και έχουν διακριθεί για τον ηρωισμό τους στα πεδία των μαχών για το ύψιστο ιδανικό της Πατρίδας.

https://www.sasmy.gr/…/%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b7%ce%b3…/

Κατόπιν των παραπάνω, είναι επιτακτική η άρση της συγκεκριμένης αδικίας μέσω πρόβλεψης, επί πάγιας βάσης, για την εύρυθμη προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι κατ’ έτος διαμορφούμενες ανάγκες.

Για την περαιτέρω δε τυποποίηση της όλης διαδικασίας, προτείνεται η τροποποίηση της ΠαΔ 9-37/2004/ΓΕΣ/7ο ΕΓ ώστε να καθιερωθεί συγκεκριμένα η 21η Νοε εκάστου έτους (Ημέρα ΕΔ) ως σταθερό χρονικό ορόσημο διεξαγωγής των τελετών απονομής ξιφών στους νεοπροαχθέντες Αξιωματικούς (πλην ΑΣΕΙ).

Οι ως άνω τελετές κρίνεται απαραίτητο να διοργανώνονται παγίως σε ετήσια βάση, με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια.

Σήμερα που βιώνουμε ως κοινωνία μια βαθιά αξιακή κρίση, οφείλουμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας και οι οποίες σφυρηλατήθηκαν με ατσάλι, ιδρώτα και αίμα στα πεδία των μαχών.

Οι τιμημένη στολή του Έλληνα Αξιωματικού και τα βασικά παρελκόμενα αυτής δεν μπορεί να θεωρούνται πολυτέλεια.

Ως ΣΑΣΜΥ έχουμε υποβάλει για την ηθική αλλά και ουσιαστική αποκατάσταση όσων μελών μας έχουν αποστρατευτεί, χωρίς να τους χορηγηθεί το δικαιούμενο ξίφος , έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 6/2021

αλλά και με Αρ. Πρωτ. 25/2023/ 10 Μαι 23 και Αρ.Πρωτ.:14/2024/ 23 Απρ 24,

έγγραφα με συνημμένη κατάσταση μελών μας για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΣ ώστε να υλοποιηθεί η χορήγηση.

Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε τι επικρατεί όσον αφορά στην χορήγηση ξίφους και στα εν ενεργεία στελέχη.

Πιστεύαμε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση κάποιων ετών . Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τα δικαιουμενα ξίφη ξίφη δεν χορηγούνται ανά τάξη και ότι π.χ από την τάξη 1998 έχουν λάβει οι μισοί ενώ φέτος έγινε χορήγηση σε μεγάλο μέρος της τάξης 2003 που είναι νεότεροι ή ότι υπάρχουν συνάδελφοι της τάξεως 2001 που ακόμη δεν έχουν λάβει ξίφος ενώ νεότεροι το έλαβαν.

Όσοι απόφοιτοι ΣΜΥ εν ενεργεία δεν έχουν λάβει ξίφος να επικοινωνήσουν με τον σύνδεσμο στο [email protected] ώστε να διαπιστωθεί πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και στους εν ενεργεία Αποφοίτους ΣΜΥ.

Επίσης μπορείτε να στείλετε και στο Inbox.

Με εκτίμηση

Γιώργος Κυλινδρής

Γενικός Γραμματέας ΣΑΣΜΥ