Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε σήμερα, 12 Ιουνίου 2020 τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Βάσεως των ΗΠΑ στη Σούδα της Κρήτης, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση που έλαβε από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα κ. Τζέφρυ Πάιατ (Goeffrey R.Pyatt),
Ο Υπουργός μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ενημερώθηκαν από τον Διοικητή της «Ομάδας Σούδας» (U.S. Naval Support Activity Souda Bay) για την αποστολή της, επιθεώρησαν υποδομές διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων του Ναυστάθμου Κρήτης, ενώ επιβιβάστηκαν σε σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων (CCV) του Αμερικανικού Ναυτικού προκειμένου να διαπιστώσουν τις δυνατότητές τους.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) όπου ο Διοικητής προέβη σε συνολική παρουσίαση των αντικειμενικών σκοπών, της αποστολής και της λειτουργίας του.
Μετά το πέρας της επισκέψεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Πρέσβη κ. Τζέφρυ Πάιατ για ένα πράγμα, διότι εδώ και πολύ καιρό με παρότρυνε να κάνουμε μαζί αυτή την επίσκεψη εδώ, στη Σούδα, στην περιοχή Αμερικανικής Ευκολίας, αλλά και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), για να έχω κι εγώ την ευκαιρία να διαπιστώσω από κοντά -κι είναι πραγματικά αποκαλυπτικό- αυτό το εξαιρετικό επίπεδο των υποδομών, εγκαταστάσεων, δυνατοτήτων της περιοχής, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων εδώ στη Σούδα. Είναι πραγματικά πολύ διαφωτιστικό για μένα και δείχνει το δρόμο πώς θα πρέπει και πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να αναπτύξουμε αυτή τη βαθιά πλέον στρατηγική σχέση.
Επισκεπτόμαστε σήμερα, με τον Πρέσβη κ. Πάιατ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη Σούδα, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στη Μεσόγειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η επίσκεψή μας εδώ, έχει ασφαλώς συμβολικό χαρακτήρα, διότι η Σούδα, εκφράζει με σαφή και εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς, των χωρών και των λαών μας, σε κοινό όραμα για μία ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, σε κοινές αξίες και τη συμπαράταξή μας, όσες φορές αυτό απαιτήθηκε, για την προάσπιση του ύψιστου αγαθού της Ελευθερίας.
Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που προκαλούν εντάσεις στην περιοχή μας και υπογραμμίζουν πάντοτε τη σημασία σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες μας έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν περαιτέρω την στενή τους συνεργασία, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και απειλές και να διασφαλίσουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Έχουμε καταστήσει βέβαια απολύτως σαφές και μόνοι μας, σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει, όπως άλλωστε έπραξε πάντοτε, εις το ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο και να αποκρούσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε επιβουλή στρεφόμενη εναντίον της.
Με τη σημερινή μας επίσκεψη όμως, υπογραμμίζουμε επίσης ότι η αμυντική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις χώρες μας που συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο Εθνών. Έχουμε κοινή επιθυμία να ενισχύσουμε την συνεργασία μας και να έχουμε αμοιβαία συνδρομή, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημαντικό ορόσημο στη νέα εποχή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αποτελεί η υπογραφή που έλαβε χώρα πριν από μερικούς μήνες, του νέου Παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – Η.Π.Α.
Η Ελλάδα, μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ρευστότητα, είναι μια χώρα, σταθερή, ένας αξιόπιστος Σύμμαχος, ένας σύμμαχος με προοπτική, και αυξανόμενη γεωστρατηγική βαρύτητα.
Με δεδομένες λοιπόν τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, η περιοδική ανάπτυξη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας τμημάτων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν και είναι χρήσιμη και επιθυμητή.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρήσαμε σκόπιμη τη δυνατότητα αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών και δημιουργίας νέων, με βάση τη στρατηγική και επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών, κατά τρόπο που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Πιστεύουμε ότι η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ, μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητά μας με πολλούς τρόπους: Για παράδειγμα, με την ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανικών Δυνάμεων και τις επενδύσεις σε υποδομές, που συμφωνούμε από κοινού, σε τοποθεσίες όπου αποτελούν αυτό που έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές μια κοινωνία συμφερόντων. Ή ακόμα, με περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στη δημιουργία υποδομών κι άλλες εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων πέραν της Αμερικανικής Ευκολίας Σούδας, που θα δύνανται να χρησιμοποιούνται από κοινού από τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών. Συμβαίνει και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όπως σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και τα λοιπά.
Επιπλέον με την συνύπαρξη των Ελληνικών με τις Αμερικανικές Δυνάμεις σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις με προφανή τη συνεισφορά στην εκπαίδευση και εμπειρία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
Και τέλος με την στοχευμένη προσπάθειανα καταστεί η χώρα μας Περιφερειακό Κέντρο Παροχής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας, για στρατιωτικό υλικό αμερικανικής κατασκευής, προς Συμμάχους και Εταίρους στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή μας. Επιδιώκουμε να ενισχυθεί η αμυντική μας βιομηχανία κατά τρόπο που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την οικονομία μας και θέσεις εργασίας, προσωπικού εξειδικευμένου σε συμπαραγωγή και υποστήριξη αμυντικών συστημάτων.
Εν κατακλείδι, η στρατηγική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στον Αμυντικό τομέα, αποτελεί παράγοντα που ενισχύει την ασφάλεια μας και την ικανότητα μας, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προκλήσεις και απειλές, σύνθετες και περιπεπλεγμένες, ακόμα στις εποχές που ζούμε, αναδεικνύοντας την γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Και σε όλο αυτό το σύνθετο σύστημα εδώ, η Σούδα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς κι ένα σημείο από το οποίο αυτή η στρατηγική σχέση για την οποία προσπαθήσαμε πολύ και την αναβαθμίσαμε ακόμα περισσότερο, αποτελεί θα έλεγα το καλύτερο στοιχείο της με μεγάλα, ακόμα μεγαλύτερα, περιθώρια βελτίωσης.
Σας ευχαριστώ».