13.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΕπίσκεψη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου

Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής Υποπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τσουρβάλης.

Ο κ. Υφυπουργός αφού ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή, το εκπαιδευτικό έργο, τα προγράμματα σπουδών, τους εκπαιδευτικούς στόχους και την προοπτική της Σχολής, στην οποία φοιτούν Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και Αξιωματικοί συμμαχικών και φίλιων χωρών, απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές.

Οκ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι τα νέα επίπεδα επιχειρήσεων, ο υβριδικός χαρακτήρας πολλών απειλών και η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν καταστήσει επιβεβλημένη την εφαρμογή της διακλαδικότητας για την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να καθίστανται πιο ευέλικτες και να επιτυγχάνουν τη μέγιστη ανάπτυξη ισχύος. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τα υφιστάμενα Κέντρα Αριστείας της Συμμαχίας, τα οποία προσφέρουν επικαιροποιημένη γνώση σε κάθε επιχειρησιακό τομέα, ενώ συνεχάρη τους διακλαδικούς επιτελείς για το τεράστιο έργο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο οργάνωσης, εκπαίδευσης και διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έχω σήμερα την ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, που προετοιμάζει Ανώτερους Αξιωματικούς ώστε να στελεχώσουν κρίσιμες διοικητικές και επιτελικές θέσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συμμαχικών δομών. Χάρη στο υψηλότατο επίπεδο σπουδών χαίρει διεθνούς καταξίωσης καθώς σε αυτή φοιτούν και Ανώτεροι Αξιωματικοί φίλιων και συμμαχικών χώρων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η φοίτηση προϋποθέτει μια σειρά απαιτητικών εξετάσεων, ενώ αναβαθμίζει ποιοτικά το επίπεδο σπουδών, αφού για την παρακολούθησή τους απαιτείται ένα ελάχιστο γνωστικό επίπεδο.

Η θέση της χώρας μας σε μια περιοχή ρευστότητας και σοβαρότατων προκλήσεων ασφαλείας, καθώς και η απώλεια των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ συμβατικών και υβριδικών απειλών απαιτούν να θέσουμε την αμυντική θωράκιση σε υψηλή προτεραιότητα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση, έχει υπονομεύσει τη σταθερότητα και έχει ενισχύσει τα διλήμματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ασύμμετρες και υβριδικές απειλές ενισχύουν συνεχώς τη δυναμική τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δράση των Χούθι και την προσπάθεια της ΕΕ να διαφυλάξει τη θαλάσσια ασφάλεια και να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, μέσω της Επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΕΣ”. Ταυτόχρονα, η διεξαγωγή Επιχειρήσεων Επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, από μη κρατικούς δρώντες, απειλεί να ανατρέψει τις ισορροπίες.

Δεν πρέπει να αγνοούμε και τους λεγόμενους παράγοντες αστάθειας, όπως την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, τις κοινωνικές αναταραχές και τις καταστροφές μεγάλης κλίμακας που είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσουν εξελίξεις που θα επηρεάσουν το περιβάλλον ασφαλείας στη χώρα μας.

Βρισκόμαστε στην εποχή του πολυχωρικού πολέμου, με τον κυβερνοχώρο και το διάστημα να αποτελούν επιπλέον επίπεδα επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς τις δυνατότητες που διαθέτει πλέον ένας αντίπαλος να προκαλέσει, μη αναστρέψιμες καταστροφές σε κρίσιμες αμυντικές υποδομές, ενώ θα πρέπει να προσθέσουμε και την αλματώδη ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας, που παρέχει τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα σε αυτόν που την κατέχει.

Όλα τα παραπάνω, μας οδήγησαν σε δύο τομές. Αφενός στην επισταμένη μελέτη του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, προκειμένου να εντοπιστούν οι τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και αφετέρου στην εφαρμογή της διακλαδικότητας, η οποία αποτελεί και τον βασικό στόχο της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.

Η διακλαδικότητα έχει καταστεί αδήριτη ανάγκη για την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, ώστε οι δυνάμεις να καθίστανται πιο ευέλικτες και να επιτυγχάνουν τη μέγιστη ανάπτυξη ισχύος. Την ανάγκη εφαρμογής της διακλαδικότητας ενισχύει, πέραν των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας, και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση εξελιγμένων και έξυπνων όπλων.

Ταυτόχρονα, η διακλαδικότητα έχει σημαντική εφαρμογή και στην ειρηνική περίοδο, αφού συντελεί στην εξοικονόμηση και διαχείριση ανθρώπινων πόρων, στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς προϋποθέτει τη συγχώνευση δομών, τις κοινές προμήθειες και τη διαλειτουργικότητα.

Η ΑΔΙΣΠΟ αποτέλεσε μονόδρομο, αλλά και μεγάλη καινοτομία. Η Σχολή είναι ο φορέας που παράσχει στους σπουδαστές τις δεξιότητες εκείνες, που θα τους καταστήσουν ικανούς να σχεδιάζουν, να διευθύνουν και να διεξάγουν διακλαδικές επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζοντας τις εθνικές αμυντικές μας δυνατότητες. Παράλληλα, παράσχει εξειδικευμένη γνώση που θα ενισχύσει την ικανότητα των ηγητόρων στη λήψη αποφάσεων, στη διαχείριση κρίσεων, στη μελέτη του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και στην ενσωμάτωση των συμπερασμάτων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που παρέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στους σπουδαστές, έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στο γνωστικό υπόβαθρο των αποφοίτων.

Τέλος, αποτελεί τον κατεξοχήν φορέα μελέτης των συμπερασμάτων των ενόπλων συγκρούσεων, τα οποία αφομοιώνονται από τους σπουδαστές και ενσωματώνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και στον σχεδιασμό της δομής των ενόπλων μας δυνάμεων. Ένα άλλο επίτευγμα της σχολής είναι η συνεργασία μεταξύ Αξιωματικών διαφόρων Κλάδων, με αποτέλεσμα την απόκτηση κοινής διακλαδικής κουλτούρας και συναντίληψης.

Η φοίτηση σπουδαστών από τα Σώματα Ασφαλείας ανοίγει διαύλους για ευρύτερες συνεργασίες στον τομέα της αντιμετώπισης νέων απειλών και η φοίτηση ξένων σπουδαστών προωθεί τις σχέσεις με Ένοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών, ενώ αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τη Σχολή.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι καλύτερες αξιολογήσεις που αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της ΑΔΙΣΠΟ είναι δύο: Οι εξαιρετικές κριτικές που διατυπώνονται για τους διακλαδικούς επιτελείς μας από τους ξένους συναδέλφους τους, αλλά και το τεράστιο έργο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο οργάνωσης, εκπαίδευσης και διαχείρισης των ενόπλων δυνάμεων.

Είναι φανερό ότι η ΑΔΙΣΠΟ αποτελεί μια σημαντική δεξαμενή σκέψης, ενώ έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης των δυνατοτήτων της μέσα από συνεργασίες με ελληνικούς και ξένους φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας με τα υφιστάμενα Κέντρα Αριστείας της Συμμαχίας, τα οποία προσφέρουν επικαιροποιημένη γνώση σε κάθε επιχειρησιακό τομέα, ώστε να συμβάλουν στην επιτελική κατάρτιση των σπουδαστών. Είναι αναγκαία η ώσμωση με τα Συμμαχικά και τα Εθνικά Στρατηγεία, ώστε να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις καινοτομίες στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και τα νέα δόγματα. Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με διακλαδικές σχολές συμμαχικών χωρών, προκειμένου να καταστεί απρόσκοπτη η διακίνηση γνώσης.

Βρισκόμαστε σε μια κομβική χρονική περίοδο. Τα νέα επίπεδα επιχειρήσεων, η διεξαγωγή πληροφοριακών επιχειρήσεων, ο υβριδικός χαρακτήρας πολλών απειλών, αλλά και η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, μας υποχρεώνουν να προβούμε σε μια διαφορετική προσέγγιση της άμυνας. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, σε κάθε τομέα, με αιχμή του δόρατος, βέβαια, τον τομέα της εκπαίδευσης. Για τον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και των τομών που απαιτούνται για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης θα συνεργαστούμε στενά και θα χρησιμοποιήσουμε, ως βάση, τη δική σας εμπειρία.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ, για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλετε για τη βελτίωση του επαγγελματικού σας επιπέδου και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τη διοίκηση και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής, που υπερβάλουν εαυτόν για την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών. Θα ήθελα, επίσης, να σας μεταφέρω το αμείωτο ενδιαφέρον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τη Σχολή και την πρόθεσή του να στηρίξει τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Να είστε βέβαιοι, ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί την έναρξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας και παράλληλα έναν δίαυλο επικοινωνίας, που πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο οφέλη θα φέρει στη Σχολή και στους σπουδαστές.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή αποφοίτηση.»