Επεκτείνονται σε καρδιά και καρκίνο του παχέος εντέρου τα προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου

Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας «Προλαμβάνω» παρουσιάστηκε την Παρασκευή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία έχει στην ευθύνη της την πρόληψη, ξεδιπλώνονται σταδιακά τέσσερα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η κυρία Αγαπηδάκη ξεδιπλώνονται σταδιακά τέσσερα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Πρώτο είναι το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι και αυτό που υλοποιείται ήδη και μέσα από το οποίο περισσότερες από 300.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Τα ηλικιακά όρια διευρύνονται και πλέον δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γυναίκες 45 έως 74 ετών. Τα sms θα ξεκινήσουν να στέλνονται στις γυναίκες στις 8 Μαΐου. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν ωφεληθεί 1,3 εκατ γυναίκες.

Αμέσως μετά ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά σε 2,5 εκατ γυναίκες 21-65 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν τεστ Παπ, hpv dna τεστ, κολποσκοπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.

Τον Ιούνιο τοποθετείται η έναρξη του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί τον τρίτο τύπο καρκίνου παγκοσμίως. Πρώτης γραμμής θα είναι ειδικά self tests τα οποία θα λαμβάνουν οι πολίτες από τα φαρμακεία και αναλόγως τα αποτελέσματα θα υπάρχει παραπομπή για κολονοσκόπηση.

Οι δωρέαν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δικαιούχοι θα είναι όλοι πολίτες από 30 έως 70 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό καθώς και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπίδια μικρού προφίλ.

«Φτιάχνουμε μια Ελλάδα που δεν θα έχει σκοπό να μην πεθάνουμε αλλά να μην αρρωστήσουμε», δήλωσε η κυρία Αγαπηδάκη.

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές

«Ένα όνειρο που είχα σήμερα γίνεται πράξη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η πρόληψη ήταν μέχρι τώρα ο «φτωχός συγγενής» στη χώρα μας. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη σώζει ζωές. Όσο πιο πολύ αργούμε, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η θεραπεία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Έδωσε μάλιστα απάντηση σε σχέση με το τι μας κρατά και δεν πάμε εγκαίρως για προληπτικές εξετάσεις. «Ο φόβος . Δεν θέλω να ξέρω σκεφτόμαστε, προτιμώ να ζω στην άγνοια», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να πειστούν οι πολίτες και να συμμετάσχουν στα προγράμματα πρόληψης. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες δεν πήγαν για δωρεάν μαστογραφία παρά το γεγονός ότι έλαβαν sms. «Άρα δεν έχει κλείσει ακόμη αυτός ο κύκλος».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτό που θα κάνουμε σήμερα επηρεάζει πώς θα ζήσουμε σε μερικά χρόνια». Έκανε, επίσης, ειδική μνεία στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Εάν δεν ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης θα είχαμε δυσκολία να βρούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στα προληπτικά πρόγραμμα. «Όταν θα λάβετε αυτό το sms για οποίο από τα νοσήματα σας αφορά μην το αμελήσετε. Είναι μια επιλογή που μπορεί να σώσει ζωές», τόνισε.

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε όλο τον ελληνικό πληθυσμό να αξιοποιήσει «αυτή τη μοναδική ευκαιρία», όπως χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Προλαμβάνω». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην παχυσαρκία, έχει υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και «έχουμε έναν εντελώς λάθος τρόπο ζωής».

«Οφείλουμε να προλάβουμε», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η μεγάλη αλλαγή στον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες ήταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορωνοϊό, όταν εύκολα και γρήγορα οι πολίτες λάμβαναν στο κινητό τους ραντεβού και ενημέρωση εμβολιαστικής κατάστασης .

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr