13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑ''Επιτέλους από θέση ισχύος''. Άρθρο του Γενικού Συμβούλου ΠΟΕ ΥΕΘΑ Γ. Βογιατζή

”Επιτέλους από θέση ισχύος”. Άρθρο του Γενικού Συμβούλου ΠΟΕ ΥΕΘΑ Γ. Βογιατζή

       *Γιώργος Βογιατζής

Μέσα σε δύο χρόνια έχουν ληφθεί αποφάσεις που κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει ιστορικές. Μετά από μια δεκαετία, η χώρα μας εξοπλίζεται με ό,τι καλύτερο μπορεί αυτή τη στιγμή να προμηθευτεί από το εξωτερικό. Οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος θα αλλάξουν υπέρ της ελληνικής πλευράς για πρώτη φορά μετά από το 1974.
 Η άφιξη των μαχητικών  Rafale F3-R , εκπέμπει  μηνύματα αποτρεπτικής ισχύος. Συνολικά και με βάση τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, η χώρα μας θα αποκτήσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (έξι θα είναι καινούρια και δώδεκα μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ότι θα υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούριων αεροσκαφών, που θa ωθήσουν την Πολεμική Αεροπορία στη νέα εποχή της. 
    Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, όταν θα διασυνδέονται και θα επιχειρούν μαζί με τα οσονούπω αναβαθμισμένα F-16 Viper θα προσφέρουν στρατηγικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το φάσμα των αεροπορικών μας επιχειρήσεων (είτε αέρος – αέρος είτε αέρος – επιφανείας είτε αέρος – εδάφους)   με αποτέλεσμα να  δημιουργούν ένα αίσθημα συντριπτικής υπεροχής έναντι της τουρκικής πλευράς    Η δημιουργία της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και η συνακόλουθη αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων, η αγορά των φρεγατών Belharra, η ενοικίαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ισραήλ, η επαναλειτουργία των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ90 και η απόκτηση των επιθετικών ελικοπτέρων Kiowa θα

επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στον   επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

To Rafale F3R ανήκει στα προηγμένα αεροσκάφη 4,5 γενιάς κι όχι στην 5η γενιά, όπως είναι το αεροσκάφος F-35 που διαθέτει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά stealth.

Όμως ένα από τα κύρια συστήματα στα οποία επιτυγχάνεται ο απαιτούμενος για την Πολεμική Αεροπορία αιφνιδιασμός βρίσκεται στις δυνατότητες παθητικού εντοπισμού στόχων οι οποίες γίνονται μέσω του ηλεκτροπτικού συστήματος (OSF). Δεν είναι κάτι άλλο από έναν αισθητήρα υπέρυθρων, ο οποίος επιτρέπει τον εντελώς παθητικό εντοπισμό μεγάλου αριθμού εναέριων στόχων, σε μεγάλες αποστάσεις. Και αυτό κάνει το Rafale να παραμένει «αόρατο» εφόσον επιλέξει ο ιπτάμενος αυτή τη μέθοδο εντοπισμού.

Το δραματικό αποτέλεσμα είναι πως ο αντίπαλος δε έχει την παραμικρή ένδειξη ότι έχει στοχοποιηθεί και ότι πρόκειται στα επόμενα δευτερόλεπτα να καταρριφθεί.

Το Rafale έχει ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα.

Έχουν ιδιαίτερη σημασία τα όπλα μακρού πλήγματος, αέρος- αέρος (METEOR & MICA IR) αλλά και το στρατηγικό βλήμα κρούσης (SCALP EG). Και διαθέτει το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA)

Είναι δικινητήριο μαχητικό, πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

                                                                            *Ο Γιώργος Βογιατζής

                                                                            Είναι Γενικός Σύμβουλος

                                                                                 της   ΠΟΕ-Υ.ΕΘ.Α

                                                                       (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)