Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, αναμένονται οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όπως είναι φυσικό, αυτό είναι ένα θέμα που στους κύκλους των στρατιωτικών –και όχι μόνον- αποτελεί βασικό θέμα συζητήσεως, στις συναντήσεις και τα τηλεφωνήματα που γίνονται για τα χρόνια πολλά, λόγω των ημερών.
Τα πράγματα πάντως , φαίνεται –σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για την ακρίβεια- πως είναι σχετικά ξεκαθαρισμένα.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Φλώρος, του οποίου η θητεία ΔΕΝ λήγει τώρα , μια και η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι τριετής , με οψιόν άλλο ένα, (Ν.3883/2010) παραμένει στην θέση του.
Οχι μόνον γιατί δεν λήγει τυπικά η θητεία του αλλά και γιατί το Μ. Μάξιμου τον θεωρεί επιτυχημένο. Κάτι που είναι και πραγματικότητα.
Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι, τόσο στο υπουργείο Αμυνας, όσο και μεταξύ των Ανωτάτων αξιωματικών, που θα ήθελαν (κυρίως για προσωπικούς λόγους) να αποστρατευθεί ο Στρατηγός Φλώρος, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Στην διετή ως σήμερα θητεία του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Φλώρος πιστώνεται την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων του 2020 (Εβρος, Ουρούτς Ρεις, συνδρομή ΕΔ στην εμβολιαστική διαδικασία), πιστώνεται τον καθοριστικό του ρόλο στην εξοπλιστική προσπάθεια και στην ανανέωση του προσωπικού των Εν. Δυνάμεων και μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και αναδιοργανώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και με τον επιτυχημένο συντονισμό και διοίκηση των τριών κλάδων των Εν. Δυνάμεων της Χώρας.
“Τα πήγε όσο καλύτερα γινόταν” κατά την άποψη ανθρώπου πολύ κοντά στον πρωθυπουργό που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις (όπως είναι κι όχι όπως θέλουν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους να διακινούν….)
Ετσι, τελικά το ΚΥΣΕΑ, στην συνεδρίαση του θα πρέπει να κρίνει τι θα γίνει με τους τρείς αρχηγούς, ΓΕΑ,ΓΕΣ και ΓΕΝ.
Και εδώ τα πράγματα φαίνεται πως είναι αρκετά ξεκάθαρα.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο αντιπτέραρχος Μπλιούμης, έχει εξαντλήσει την θητεία του (2+1), οπότε βαδίζει προς την αποστρατεία.
Στην θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο σημερινός αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Μπουρολιάς, για τον οποίο τα σχόλια τόσο μεταξύ των στρατιωτικών όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι θετικά.
Ο αρχηγός ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Λαλούσης, φαίνεται πως θα πάρει την παράταση για ένα χρόνο της θητείας του, μια και συμπληρώνει τον Γενάρη την διετία στην θέση του αρχηγού.
Ο αντιστράτηγος, πάρα τα ορισμένα παράπονα που υπήρξαν στην αρχή της θητείας του σε πολιτικό επίπεδο ,απέδειξε ότι μπορεί να ηγηθεί του στρατού ξηράς και έφερε σε πέρας με επιτυχία ότι ανετέθη στο ΓΕΣ αλλά και προγραμμάτισε μια σειρά από αλλαγές στον Στρατό Ξηράς, αναγκαίες για το μέλλον.
Την παραμονή στην θέση του φαίνεται πως στηρίζει και ο στρατηγός Φλώρος.
Η παραμονή Λαλούση , θα οδηγήσει- για λόγους ανανέωσης και «ξεμπλοκαρίσματος της επετηρίδας- αρκετούς από τους σημερινούς αντιστράτηγους σε αποστρατεία.
Ο αρχηγός ΓΕΝ, ο αντιναύαρχος Πετράκης , είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.
Είναι αυτός που ελπίζει, πως μπορεί να είναι ο επόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Βέβαια οι ελπίδες του είναι «φρούδες» επί του παρόντος, μια και ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραμένει στη θέση του, λόγω της μέχρι τώρα θετικής αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων και κρίσεων της τελευταίας διετίας και της εξ αυτού ισχυρής εκτίμησης της Κυβέρνησης στο πρόσωπο του.
Το καλύτερο που μπορεί και πρέπει να ελπίζει ο Αρχηγος του ΠΝ είναι να παραμείνει για τρίτη χρονιά στη θέση του κερδίζοντας το +1 (οψιόν) με την σύμφωνη γνώμη (όπως φαίνεται) του Α/ΓΕΕΘΑ. Με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται για την τύχη του αντιναύαρχου και αρχηγού Στόλου Λυμπέρη, μιας και η επετηρίδα του Ναυτικού ασφυκτιά και απαιτείται ανανέωση.
Αρά, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα στην τετράδα των αρχηγών, (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ) θα έχουμε μόνον μια (και αυτή υποχρεωτική) αποστρατεία.
Η πραγματική “κούρσα” όμως είναι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και ενδυνάμωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων με το βλέμμα στο μέλλον, που εξαρτάται όμως από το δυνατό και αξιόπιστο παρόν. Αυτή είναι η πραγματική κούρσα και εκεί θα μετρηθούν όλοι τελικά.
Και σ’ αυτή την κούρσα δεν χωράνε ούτε “βυζαντινισμοί”, ούτε προσωπικές “μωροφιλοδοξίες”, ούτε αμετροεπείς εγωκεντρικοί “υπολογισμοί”, ούτε χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση με μεθοδεύσεις του….αμαρτωλού παρελθόντος με “κύκλους”….και “παράκυκλους”…..
*Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
[email protected]
ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr