13.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΗ Εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού Ζητήματος και ο Ρόλος των Ενόπλων...

Η Εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού Ζητήματος και ο Ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Διμερείς Αμυντικές Σχέσεις Ελλάδας – Αυστρίας Διοργάνωση 2ου Εργαστηρίου Ειδικών στη Βιέννη (28-30 Σεπ 22) με θέμα: «Η Εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού Ζητήματος και ο Ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων»

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του 1ου Εργαστηρίου Ειδικών (expert’s workshop), στην Αλεξανδρούπολη, από τις 28 έως 29 Ιουνίου 2022, με τίτλο: «Instrumentalization of illegal migration in the framework of hybrid warfare. The role of the military», συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Αυστρίας, με τη συμμετοχή της στο 2ο Εργαστήριο Ειδικών, που θα διεξαχθεί στη Βιέννη, από τις 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Σκοπός του ανωτέρω εργαστηρίου είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων μέσω της μελέτης και ανάλυσης περιπτώσεων (case studies) της μεταναστευτικής κρίσης, η ανάδειξη των καλύτερων πρακτικών (best practices) πρόληψης και αποτροπής της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείρισή του. Ειδικότερα, εξετάζεται η επίδραση της παράτυπης μετανάστευσης στην ασφάλεια των συνόρων, η ενδεχόμενη εργαλειοποίησή της από διεθνείς κρατικούς ή μη κρατικούς δρώντες προς την ικανοποίηση κακόβουλων στρατηγικών τους στόχων, και η ανάδυση συναφών απειλών και προκλήσεων.

Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί ο ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την διαχείριση του μεταναστευτικού –προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, τόσο στην παρούσα περίοδο, όσο και στο μέλλον. Σημειώνεται ότι, η εν λόγω πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με την διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου στη Βιέννη, από 05 έως 07 Δεκεμβρίου 2022 προκειμένου να παρουσιασθούν τα συμπεράσματα των δύο εργαστηρίων και στη συνέχεια, να δημοσιοποιηθούν τόσο στα Υπουργεία Άμυνας (ΥΠΑΜ) των δύο χωρών όσο και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).