13.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ ΠΟΕΣ για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Η ΠΟΕΣ για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το θέμα της ενοποίησης, τόσο των στρατιωτικων νοσοκομείων, όσο και του υγειονομικού προσωπικού (όπου δεν διαψεύστηκε κανένα εκ των δύο θεμάτων), η ΠΟΕΣ επανέρχεται στο θέμα και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα.

Πόσο απίθανο είναι, το πόρισμα που θα προκύψει από την αρμόδια επιτροπή, να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι (στο πλαίσιο διακλαδικότητας) τα τρία εκ των τεσσάρων νοσοκομείων πρέπει να αλλάξουν χρήση; Συγκεκριμένα, να “δημιουργηθεί” ένα νοσοκομείο για τα εν ενεργεία στελέχη, ένα για τους απόστρατους και ένα για τα προστατευομενα μέλη; Και τι θα συμβεί με το τέταρτο νοσοκομείο, για το οποίο φέρεται να προγραμματίζεται η “επανεξέταση του τροπου λειτουργίας”;

Την στιγμή που άλλου είδους “κύκλοι” διαψεύδουν εκ νέου, η ανησυχία των στρατιωτικών ως προς την σταδιακά υποβαθμιζόμενη ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη μεγαλώνει.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Στρατιωτικά Νοσοκομεία

ΣΧΕΤ.:  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

Σε συνέχεια προσφάτου εγγράφου μας με το οποίο αποκαλύψαμε το πλήρες σχέδιο αναφορικά με την ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων που θα οδηγήσει, μοιραία, στην ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ, μιας και μεσολάβησε η διάψευση «κύκλων» διά της άτυπης ενημέρωσης, σήμερα επανερχόμαστε με κάποιες λεπτομέρειες που θεωρούμε κρίσιμες.

Κατ’ αρχάς, η «άτυπη ενημέρωση» (που έχει ήδη διαψευστεί από ΜΜΕ του αμυντικού ρεπορτάζ) σχολίαζε μόνο το μέρος που αφορά το ΕΣΥ. Εν ολίγοις, όλο το υπόλοιπο μέρος του εγγράφου μας επιβεβαιώθηκε απόλυτα.

Κατά δεύτερο, θα θέλαμε να θέσουμε τα κάτωθι ερωτήματα, μιας και, σύμφωνα με τις πολύ σοβαρές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, δεν έχουν συσταθεί καν οι σχετικές επιτροπές. Είναι αλήθεια ότι το πόρισμα που θα εξαχθεί, μεταξύ άλλων είναι πολύ πιθανό να καταλήγει και στα κάτωθι:

              α.   Ότι όλο το στρατιωτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως Όπλου ή Σώματος, θα εξυπηρετείται στο 401 ΓΣΝΑ, το οποίο θα μετατραπεί σε «διακλαδικό νοσοκομείο για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, καθώς και για τα στελέχη των Σ.Α.».

              β.   Ότι όλοι οι απόστρατοι θα εξυπηρετούνται από το ΝΝΑ, το οποίο θα μετατραπεί σε «αποκλειστικό νοσοκομείο για απόστρατους».

              γ.   Ότι όλα τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών θα εξυπηρετούνται από το 251 ΓΝΑ, το οποίο θα μετατραπεί σε «νοσοκομείο προστατευόμενων μελών».

Εντούτοις, ο ανωτέρω «συλλογισμός» εμπεριέχει ένα εγγενές πρόβλημα: μήπως από τα ανωτέρω νοσοκομεία «απουσιάζει» η αναφορά σε ένα; Στην Αθήνα βρίσκονται μόνο τρία νοσοκομεία των ΕΔ; Μήπως η εν λόγω «απουσία» μπορεί να συσχετιστεί και με κάποια άλλη ενοποίηση που φέρεται να εξετάζεται από το ΥΠΕΘΑ «σε ασκήσεις επί χάρτου» αυτή την περίοδο; Μήπως το «τέταρτο» νοσοκομείο θα είναι και το πρώτο που «θα φύγει» σταδιακά;

Υπενθυμίζουμε ότι, η «επιθετική» ενσωμάτωση των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ έχει ξεκινήσει ήδη από το 2010, έχει επιβαρυνθεί στο ενδιάμεσο με πλήθος λόγους (όπως η πανδημία COVID-19) και ως κυριότερο μέσον στραγγαλισμού χρησιμοποιούνται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έναντι των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι οποίες, μάλιστα, αναμένεται να αποτελέσουν και αντικείμενο «ρύθμισης». Αυτό που, φοβούμαστε ότι, δεν πρόκειται να μπορέσει να ρυθμιστεί (διότι θα αντιμετωπιστεί ως καλοδεχούμενη συνέπεια), θα είναι οι παραιτήσεις που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια στο πλαίσιο του κοινού Υγειονομικού Σώματος.

              Κύριε Υπουργέ.

Για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα σας καλούμε δημόσια να υπερασπιστείτε το στρατιωτικό προσωπικό και να μην συμμετάσχετε σε αυτό το προ πολλού προδιαγεγραμμένο ανοσιούργημα της στοχοποίησης της δημόσιας Υγείας. Θα επαναλάβουμε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά, συγκεκριμένα και μπορούν να επιλυθούν με πολύ απλές ενέργειες:

              α.   Άμεση απεμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ.

              β.   Άμεση εξόφληση όλων των χρεών τρίτων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στο ΕΣΥ.

              γ.   Άμεση θεσμική επίλυση όλων των επιμέρους προβλημάτων (πχ ολοκλήρωση επέκτασης άυλης συνταγογράφησης σε όλους τους τομείς, έκδοση ΚΥΑ για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών από το σύνολο των φαρμακείων κλπ).

              δ.   Άμεση αποδέσμευση του ιατρονοσηλευτικού (και λοιπού) στρατιωτικού προσωπικού από υποχρεώσεις «τρίτων φορέων» και επιστροφή του στις οργανικές τους θέσεις.

              ε.    Άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε το νέο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους στρατιωτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους.

              στ.  Άμεση στήριξη της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υφιστάμενων δομών.

Επίσης, θα επαναλάβουμε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία εμπίπτουν σε ειδικά καθεστώτα. Εμπλέκονται δωρεές ευεργετών, θεσμοθετημένες εισφορές κλπ. Μην επιτρέψετε την ολοκλήρωση αυτού του καλά οργανωμένου «εγκλήματος». Η Δημόσια Υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μείζον, συνταγματικώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο Δικαίωμα και απαιτούμε να παραμείνει έτσι.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.