13.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ ΠΟΜΕΝΣ στη Βουλή των Ελλήνων για την συζήτηση του σχεδίου νόμου...

Η ΠΟΜΕΝΣ στη Βουλή των Ελλήνων για την συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΜΕΝΣ ΣΤΗΝ ΒτΕ

Κύριε πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί και βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ως Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ – Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε να μας καλέσετε, για να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας επί του νομοσχεδίου.

Κατά αρχήν χαιρετίζουμε την απόσυρση του άρθρου 69, του αρχικού σχεδίου νόμου, που αφορούσε την μεταθετικότητα ειδικών κατηγοριών προσωπικού (οικογένειες με ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ) όπου από την Μεγάλη Πέμπτη, που υπήρξε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, λάβαμε την διαβεβαίωση για την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.  

Ξεκάθαρα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν θετικό αποτύπωμα αλλά και ζητήματα που χρήζουν διορθώσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Στο Μέρος Β΄ η σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξή, καθόσον θα αποτελέσει ένα πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και της σταδιακής απεξάρτησης του εξοπλισμού των Ε.Δ. από το εξωτερικό. Επίσης μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει τα έσοδα των Μετοχικών ταμείων γιατί είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ένα ευρώ στην έρευνα φέρνει 10 ευρώ στην οικονομία.  
  • Στο Μέρος Γ΄ συμφωνούμε με την αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας των Σχολών ΑΣΕΙ αλλά κατά την άποψη μας,  το απολύτως ορθό θα ήταν η εν λόγω αναβάθμιση του πλαισίου αυτού να αφορά και τις Σχολές εξ Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας ΠΑΝΕΘΑ, που ήδη ως Ομοσπονδία έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση από το 2019. Μην ξεχνάμε ότι ο βαθμός εισαγωγής στις σχολές ΑΣΣΥ, είναι πολύ μεγαλύτερος σε πολλές των περιπτώσεων από τις Σχολές ΑΣΕΙ. Έναν αστερίσκο λοιπόν προς αξιολόγηση σας σε αυτό το σημείο για το αν στο υπάρχον πλαίσιο μπορούν να προστεθούν και οι σχολές ΑΣΣΥ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/948-pomens-anavathmisi-stratiotikon-sxolon-kai-idrysi-panepistimiou-ethnikis-amynas

  • Στο Μέρος Δ΄ που αφορά στην σύσταση του Κοινού Σώματος πληροφορικής, η ΠΟΜΕΝΣ είχε καταθέσει πρόταση από το 2019. Τονίζουμε ότι είμαστε  απολύτως σύμφωνοι για την αναγκαιότητα της διακλαδικότητας στην Πληροφορική, όχι όμως σύστασης Κοινού Σώματος.

https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/867-pomens-efarmogi-tis-pliroforikis-epistimis-stis-enoples-dynameis

Για το συγκεκριμένο θέμα από τον Φεβρουάριο του 2024 έχουμε θέσει μία σειρά από θέματα και προβληματισμούς που όπως φαίνεται δεν βρίσκονται στις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2409-pomens-entonos-o-problematismos-mas-gia-ten-prothese-synkroteses-koinou-somatos-ereunas-plerophorikes

          Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρω και παρακαλώ για την αξιολόγηση των παρακάτω προτάσεων, ώστε να προβλεφθούν στο παρόν νομοσχέδιο:

1ον Δεν υπάρχει η πρόβλεψη για τα στελέχη που ανήκουν στο νόμο 2439/96 αλλά μόνο για τον 3883/10.

2ον Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με το προσωπικό που έχει εξειδίκευση πληροφορικής και όχι ειδικότητα.

3ον Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επετηρίδα για τους Αξκους εξ ΑΣΣΥ.

4ον Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την στελέχωση του κοινού σώματος από απόφοιτους της Σχολής ΣΜΥΝ αλλά μόνο από ΣΞ και της ΠΑ. 

Φρόνιμο είναι να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 5 ετών τουλάχιστον, δηλαδή μέχρι την αποφοίτηση των πρώτων Αξκων από τη ΣΣΑΣ, αλλά και των στελεχών που βρίσκονται στην δύση της καριέρας τους με 30 χρόνια υπηρεσίας, γιατί υπάρχει ο ορατός κίνδυνος αποχώρησης από τις ΕΔ, προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις. Άξιο ανάδειξης είναι το κόστος αλλαγής στολών και των παρελκομένων, ανά στέλεχος που θα είναι της τάξης των 1200 έως 1500 ευρώ, το οποίο είναι δυσβάσταχτο. Για τον λόγο αυτό προτείνεται ότι θα πρέπει να προϋπολογισθεί ένα ανάλογο κονδύλιο για κάλυψη αυτής της ανάγκης Επειδή οι απόψεις των επιτελείων ζητήθηκαν μετά την κατάθεση του αρχικού σχεδίου, στα μέσα Ιανουαρίου 2024, θεωρούμε ότι θα ήταν δόκιμο οι διατάξεις που αφορούν το κοινό σώμα να αποσυρθούν προσωρινά και να ενταχθούν στο προσεχές νομοσχέδιο που θα αφορά θέματα προσωπικού αφού λυθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα, δίνοντας τέλος στην εύλογη ανησυχία των συναδέλφων μας.

  • Στο Μέρος Ε΄:

Για το άρθρο 59 συμφωνούμε για την ρύθμιση των χρεών στα Στρατιωτικά νοσοκομεία, που δεν έχουν αποδοθεί εδώ και 10 χρόνια στερώντας σημαντικούς πόρους για την εύρυθμη λειτουργία τους. Όμως το 10% του ποσού των οφειλών, να μην διαγραφεί, αλλά να δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, για την πληρωμή των βαρδιών του νοσηλευτικού προσωπικού και των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού των Στρατιωτικών νοσοκομείων, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στην τεράστια συμβολή τους στην πανδημία του covid-19.

Για το άρθρο 61 μετά και τις διευκρινήσεις με τους αρμόδιους επιτελείς του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας και έκδοσης σχετικής ανακοίνωσης μας, συμφωνούμε καθόσον αφορά αποκλειστικά και μόνο για την αποδέσμευση από τον υπολογισμό του ύψους του εφάπαξ βοηθήματος, της προσαύξησης του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών, χωρίς να επέρχονται οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές, αλλά και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των δικαιούμενων παροχών.

Για το άρθρο 62 συμφωνούμε καθόσον ήταν και πρόταση της Ομοσπονδίας μας, η αύξηση του ποσού του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών αλλά και ο ειδικός τρόπος φορολόγησης του όπως συμβαίνει και με άλλα επιδόματα.    

https://pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/2366-episeme-synantese-pomens-sto-ypourgeio-oikonomikon

https://pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/2414-enemerose-pomens-gia-to-epidoma-eidikon-synthekon

Για το άρθρο 65 συμφωνούμε απόλυτα, καθώς θα βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, με γνώσεις από προσωπικό υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου.   

Για το άρθρο 71, προσθέτουμε ακόμα έναν αστερίσκο προς αξιολόγηση σας ώστε  να συμπεριληφθούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «ΕΥΔΟΞΟΣ» και οι Στρατιωτικές Σχολές ΑΣΣΥ.

  • Στο Μέρος ΣΤ΄ στο άρθρο 76 στην παρ.1α συμφωνούμε απόλυτα, καθόσον διορθώνεται μία μεγάλη αδικία πολλών ετών που στερούσε σημαντικούς πόρους, στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας του ΣΞ και που διεκδικούσαμε εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά συμβαίνουν όμως όταν δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, για την συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων των εν ενεργεία στρατιωτικών στα Μετοχικά Ταμεία και των υπ’ αυτών λογαριασμών.

Όπως γίνεται αντιληπτό το μεγαλύτερο μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου μας βρίσκει όχι μόνο σύμφωνους, αλλά μας δίνει και την αισιοδοξία να πορευόμαστε με γνώμονα την καινοτομία που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη ως Ένοπλες Δυνάμεις. 

Παρόλα αυτά όμως, παρακαλώ όπως αξιολογηθούν προτάσεις που στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχουν προβλεφθεί και θα ήταν φρόνιμο έστω και την τελευταία στιγμή, να ενταχθούν κάποιες σ΄αυτό, κοινοποιώντας σας ταυτόχρονα τις ανάλογες προτεινόμενες τροπολογίες, αφού όλες οι προτάσεις που θα επικαιροποίησω, είναι ήδη γνωστές τόσο στην Πολιτική όσο και Στρατιωτική μας Ηγεσία:

  • Η άμεση κατάργηση όλων των ηλικιακών ορίων λόγω βαθμού, διότι για τους συναδέλφους μας προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ. που κατατάχτηκαν ειδικά μετά το 26ο έτος ηλικίας και απολύονται βάση ορίων ηλικίας στα 50 τους, δεν θα έχουν παρά μόνο 24 χρόνια εργασίας όταν θα χρειάζονται 40 έτη ή το 60ο έτος ηλικίας για να πάρουν πλήρη κατώτερη σύνταξη. Καταθέτουμε τροπολογία και πρόταση της Ομοσπονδίας όπως και για την βαθμολογική εξέλιξη των συναδέλφων μας προέλευσης ΕΠ.ΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • Η διοικητική αποκατάσταση για τους συνάδελφους Αξκους εξ ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις αυτές, τα Γενικά Επιτελεία με αποτέλεσμα να τιμωρούνται με οικονομικό στραγγαλισμό επειδή είχαν την ατυχία  και αρρωστήσαν. Καταθέτουμε και ανάλογη τροπολογία. 

https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2475-pomens-rythmise-thematon-kriseon-kai-proagogon-axiomatikon-ex-assy-tropologies-sto-schedio-nomou-tou-ypetha

  • Η αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ κρινόμενων με τον Ν.3883/2010, για τις σειρές 1994 -1995-1996 και εντεύθεν. Καταθέτουμε ανάλογη τροπολογία, όπως αξίζει να σας υπενθυμίσω ότι μόλις πέρυσι αποκαταστάθηκε η αδικία στις σειρές 1991-1992-1993.

https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2475-pomens-rythmise-thematon-kriseon-kai-proagogon-axiomatikon-ex-assy-tropologies-sto-schedio-nomou-tou-ypetha

  • Η συνεχόμενη αδικία στους συναδέλφους μας Αξκους από το θεσμό των ΕΜΘ που δεν πληρώνονται με τον βαθμό που φέρουν. Πρέπει να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία όπως συμβαίνει με αντίστοιχες προελεύσεις Αξιωματικών.

ΠΟΜΕΝΣ: Οικονομική Aποκατάσταση Αξιωματικών Προέλευσης ΕΜΘ. ΑΜΕΣΗ ένταξή τους στην ΄Β μισθολογική κατηγορία. (pomens.gr)

https://pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/2129-grammateia-emth-pomens-tipota-den-xathike-synexizoume-mexri-tin-teliki-dikaiosi

Επίσης θα πρέπει να διευθετηθούν σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ ή σε τροπολογίεςΕνδεικτικά αναφέρονται:

  • Η ημερησία αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί μόνο για τα στελέχη των ΕΔ-ΣΑ σε αντίθεση με όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα,
  • Η  άρση της αδικίας που συντελείται εις βάρος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σχέση με αυτών της Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την καταβολή του σχετικού επιδόματος EUROCONTROL, 
  • Η αποκατάσταση της αδικίας της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν.4609/19, εις βάρος των Αξκων εξ ΑΣΣΥ.
  • Η τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011) ώστε να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 €, μετά και την πρόσφατη δικαστική δικαίωση συναδέλφου μας.
  • Η διευθέτηση του ασφαλιστικού των ετών 1990-1992, ώστε να επιλυθεί επιτέλους μια διαχρονική αδικία που ταλαιπωρεί τους συναδέλφους μας εδώ και μία δεκαετία.
  • Η  εναρμόνιση της Κ.Υ.Α Φ.400/34/292616/Σ.4753 (ΦΕΚ 2808/Β/06 Σεπ 16) με τις προβλέψεις του «Μέρους ΙΙΙ» του N.4808/2021, όσον αφορά, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να αιτηθούν την γονική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους, ικανοποιώντας το αίσθημα δικαίου και την αρχή της ίσης μεταχείρισης, ώστε των ανωτέρω δικαιωμάτων, να καταστούν κοινωνοί και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Η άρση στην διάκριση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών γυναικών του ΣΞ και ΠΝ έναντι της ΠΑ.
  • Η άρση της αδικίας για την αναγνώριση των Καταδυτικών Εξαμήνων των Δυτών Πολεμικού Ναυτικού.
  • Η άρση της αδικίας της μισθολογικής κατάταξης των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών Ε.Δ. σε σχέση με τους σπουδαστές των Σχολών των ΣΑ.

Κύριε πρόεδρε, Κυρίες Κύριοι Υπουργοί και βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, 

Τα στελέχη των ΕΔ εκτελούμε με αυταπάρνηση και στο ακέραιο την αποστολή μας και είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας όποτε αυτό απαιτηθεί. Για αυτό και οι ΕΔ ως θεσμός έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης από την ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε και πάλι που μας καλέσατε για να ακουστεί η φωνή και η εύλογη αγωνία των Στρατιωτικών.