Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη
Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας
Στον απόηχο της πρόσφατης σημαντικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά και της κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί μια πολύ σημαντική επίσκεψη στο Ισραήλ.
Είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την υγειονομική κρίση και μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκε, καθώς έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς και το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών.
Ελλάδα και Ισραήλ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο όσο και το ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Παράλληλα, σηματοδοτείται η νέα φάση ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας τους και σε νέα πεδία, στα οποία υπάρχει δυναμική για περαιτέρω συνέργειες και συμφωνίες.
Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της προφανούς έμφασης που θα δοθεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, η συνεργασία τους, όπως θα αποτυπωθεί και εμπράκτως, θα είναι διευρυμένη και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η αγροτοδιατροφή, η κυβερνο-ασφάλεια, η έρευνα, η συνεργασία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και η ενέργεια, τόσο σε ό,τι αφορά τον αγωγό East Med, όσο και σε νέα πεδία, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η ελληνική κυβερνητική αποστολή είναι η πρώτη ξένη που υποδέχεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε πριν από ένα μήνα. Γεγονός που, από μόνο του, καταδεικνύει τη σημασία που δίδεται στη συγκεκριμένη επίσκεψη και από την πλευρά της φίλης χώρας της Μέσης Ανατολής.
Αλλά και σε επίπεδο συμβολισμού, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Τον συμβολισμό αυτό εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην τηλεδιάσκεψη που είχαν πριν από έναν περίπου μήνα, με αφορμή την επέτειο αυτή, ανήμερα της οποίας οριστικοποιήθηκε το συγκεκριμένο ταξίδι.
Οι δυο τους, άλλωστε, έχουν βρει κοινό σημείο επαφής σε πολλά θέματα και ειδικά, σε σχέση με την πανδημία, είχαν στενή επαφή κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του πρώτου κύματος αυτής και συμμετείχαν αμφότεροι στην ομάδα χωρών με καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Για την ιστορία, υπενθυμίζω ότι το μεγάλο βήμα αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ έκανε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 21 Μαΐου 1990, όταν ως πρωθυπουργός, αναγνώρισε de jure το κράτος του Ισραήλ.
Ήταν η απαρχή μιας ισχυρής, μακράς συμμαχίας, από την οποία η Ελλάδα αναμφίβολα αποκομίζει πολλά και σημαντικά οφέλη.