Οι διακεκριμένοι Καθηγητές Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, ενώνουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που σε 50 κανόνες συμπυκνώνει την τέχνη της στρατηγικής. Από το μωρό που κλαίει για να του γίνει το χατίρι, μέχρι τους ηγέτες των Υπερδυνάμεων που μοιράζουν σφαίρες επιρροής, όλοι και όλες εφαρμόζουμε στρατηγική. Αντλώντας παραδείγματα από τον πόλεμο, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, το ποδόσφαιρο, το σκάκι, οι συγγραφείς παρέχουν έναν οδηγό στρατηγικής συμπεριφοράς σε κάθε επίπεδο της ζωής, ενώ ταυτόχρονα οικοδομούν μια συνολική θεωρία περί στρατηγικής.
Το νέο βιβλίο των καθηγητών Πλατιά και Κολιόπουλου «Η Τέχνη της Στρατηγικής» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δίαυλος, αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην μελέτη της στρατηγικής, τόσο στην ελληνική, όσο και στην διεθνή βιβλιογραφία. Οι συγγραφείς με συνολική εμπειρία εβδομήντα χρόνων στην πανεπιστημιακή διδασκαλία της στρατηγικής, αποτολμούν να παρουσιάσουν μια γενική θεωρία στρατηγικής, κάτι που ελάχιστοι συγγραφείς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν τολμήσει να επιχειρήσουν.
«Η Τέχνη της Στρατηγικής» συμπυκνώνει με ενάργεια την στρατηγική σκέψη και την στρατηγική εμπειρία 25 αιώνων ανθρώπινης ιστορίας σε πενήντα αλληλοσυσχετιζόμενους κανόνες. Όπως επισημαίνει ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος , Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, οι Καθηγητές Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος Κολιόπουλος μας προσφέρουν έναν πολύτιμο πρακτικό οδηγό στρατηγικής σκέψης και συμπεριφοράς, φωτίζοντας με έναν εξαιρετικά ελκυστικό τρόπο γραφής και τις πλέον λεπτές πτυχές της στρατηγικής».
Το βιβλίο στοχεύει όχι μόνο στο ειδικό κοινό που ασχολείται με την διεθνή πολιτική και την στρατηγική ανάλυση, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για ζητήματα στρατηγικής. Σε αυτό συμβάλλει το ότι είναι γραμμένο με εύληπτο και γλαφυρό τρόπο, ενώ τα παράδειγμα που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο δεν προέρχονται αποκλειστικά από τον κόσμο του πολέμου και της διπλωματίας, αλλά και από τον χώρο της εσωτερικής πολιτικής, των επιχειρήσεων, του αθλητισμού και της καθημερινής ζωής.
Εξαιρετικά πρωτότυπος είναι και ο τρόπος γραφής του συγκεκριμένου βιβλίου. Οι συγγραφείς επέλεξαν για λόγους απλότητας τον αποφθεγματικό λόγο. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την σε βάθος ανάλυση κάθε ένα από τους πενήντα κανόνες που πραγματεύονται. Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από πρακτικές συμβουλές για κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας και από κανόνες πρακτικής φιλοσοφίας που έχουν τον χαρακτήρα «συνταγών επιτυχίας». Οι συγγραφείς πάντως δεν έχουν ως στόχο να φτιάξουν ένα «τυφλοσούρτη της στρατηγικής», αλλά να εκπαιδεύσουν τον αναγνώστη να σκεφτεί στρατηγικά. Για τους αναγνώστες της «Τέχνης της Στρατηγικής», η μελέτη και η θεωρία της στρατηγικής, όπως τονίζουν οι συγγραφείς, «παίζουν το ρόλο που παίζει ένας καλός προπονητής για ένα επαγγελματία αθλητή: παρέχει τα σταθερά θεμέλια της επιτυχίας όταν έρθει η ώρα του αγώνα. Από εκεί και πέρα, η έκβαση του αγώνα εναπόκειται στον αθλητή».
Εν κατακλείδι, όσοι λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις και όσοι επιθυμούν να αναλάβουν ηγετικές θέσεις, δεν έχουν παρά να ωφεληθούν τα μέγιστα από την μελέτη της «Τέχνης της Στρατηγικής». Ελάχιστοι έχουν σήμερα το προνόμιο να σφυρηλατηθούν στρατηγικά μέσω εμπειρίας. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να μάθουν την «Τέχνη της Στρατηγικής» μέσω της θεωρητικής συμπύκνωσης της στρατηγικής εμπειρίας και για αυτούς το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ανεκτίμητο. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, αναφερόμενος στο βιβλίο: «Οι συγγραφείς μυούν τον αναγνώστη στις αρχές της στρατηγικής. Αναδεικνύουν τη σημασία της ως τέχνης των αποτελεσμάτων, κι όχι των προθέσεων, των πράξεων και όχι των ευχολογίων. Με τις προτάσεις πρακτικής εφαρμογής του βιβλίου τους η επιστημονική γνώση μετατρέπεται σε απτό και ουσιαστικό εργαλείο».
Το βιβλίο κυκλοφορεί πανελλαδικά από τις Εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ.