13.3 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ χρονιά των κρίσεων σε Αστυνομία, Στρατό και ∆ικαιοσύνη: Το 2023 οι...

Η χρονιά των κρίσεων σε Αστυνομία, Στρατό και ∆ικαιοσύνη: Το 2023 οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Γιάννης Κουρτάκης

Τι έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους στενούς του συνεργάτες

Πέραν του προεκλογικού χαρακτήρα που θα έχει ούτως ή άλλως το 2023, είναι και µια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθούν οι ηγεσίες σε Αστυνοµία, Ενοπλες ∆υνάµεις, αλλά και στην κορυφή της ∆ικαιοσύνης.

Συγκεκριµένα, κατά το πρώτο τρίµηνο του νέου έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις τακτικές κρίσεις, µε τις πληροφορίες να εµφανίζουν τον πρωθυπουργό να ασχολείται προσωπικά κυρίως µε τις επιλογές στην Αστυνοµία.

ΚΥΣΕΑ

Από κει και πέρα και σε σχέση µε την ηγεσία του Στρατού, µόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που πραγµατοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης, κρίθηκε σκόπιµο να υπάρξει (πρόωρη) διαρροή σχετικά µε την παράταση της θητείας του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Αν και απολύτως αναµενόµενη η απόφαση (άλλωστε, την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη την έχετε διαβάσει εδώ και τρεις εβδοµάδες από τούτη εδώ τη στήλη), ουδείς παραγνωρίζει το timing που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να δώσει τέλος στα σενάρια που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται στην πολιτική πιάτσα.

Σε πρώτο πλάνο η ΕΛΑΣ

Πέραν όµως των όποιων αλλαγών γίνουν στις Ενοπλες ∆υνάµεις, εκεί όπου εστιάζεται η προσοχή του Μαξίµου είναι στα πρόσωπα που θα επιλεγούν να ηγηθούν της Αστυνοµίας, αφού έχει πλέον διαπιστωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι κατά το παρελθόν δεν είχαν γίνει και οι καλύτερες… κρίσεις. Τόσο για την Αστυνοµία όσο και για τις Ενοπλες ∆υνάµεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να έχει πλήρη και αναλυτική ενηµέρωση για τον βίο και την πολιτεία των υπό κρίση αξιωµατικών.

Το αυτό ισχύει και για το Λιµενικό, όπου επίσης έχουν συλλεγεί αντικρουόµενες πληροφορίες, οι οποίες έχουν φτάσει µέχρι και το Μέγαρο Μαξίµου. Εκτός από τις κρίσεις σε Αστυνοµία, Στρατό και Λιµενικό, το 2023 είναι η χρονιά των κρίσεων και για τη ∆ικαιοσύνη. Ως γνωστόν, τέλος Ιουνίου περατώνεται η θητεία τόσο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου, όσο και του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ταυτόχρονα

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα κριθούν ταυτόχρονα πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Επίσης, στις 30/6 περατώνεται η θητεία της προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελίας Νίκα, σε αντίθεση µε εκείνην του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρµά, η οποία περατώνεται τον Νοέµβριο του 2023.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιµούν ότι το ιδανικό σενάριο για τον πρωθυπουργό είναι να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των κρίσεων (εκτός εκείνης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) πριν από τις εκλογές, αφού σε καµία περίπτωση δεν θέλει να επαναλάβει το τεράστιο λάθος που έκανε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του ’19, κρατώντας ανοικτή τη Βουλή ενώ είχε προκηρύξει εκλογές, µόνο και µόνο για να επιλέξει πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σε κάθε περίπτωση, είναι σηµαντικό ότι µέσα στο πρώτο εξάµηνο του νέου έτους η κυβέρνηση οφείλει να έχει επιλέξει τις ηγεσίες των αρµών της εξουσίας (για να θυµηθούµε και τις σχετικές αναφορές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ), µε ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό, αλλά κυρίως θεσµικό επίπεδο.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 23 Δεκεμβρίου 2023.