13.3 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΘεσσαλονίκη: Η αύξηση κρουσμάτων covid ''χτυπάει'' και το ΚΑΑΥ Αγίας Τρίαδας

Θεσσαλονίκη: Η αύξηση κρουσμάτων covid ”χτυπάει” και το ΚΑΑΥ Αγίας Τρίαδας

Του Ηλία Προύφα

Κρούσματα covid-19 εμφανίστηκαν σε παραθεριστές στο ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης.

Όπως ανεπίσημα μαθαίνουμε στο kranosgr.com, φέρεται να υπήρξαν κρούσματα σε παραθεριστές οι οποίοι μετά από συμπτώματα πυρετού αποχώρησαν από το θέρετρο.

Αν και στους χώρους του ΚΑΑΥ, υπάρχει συνεχής καθαριότητα, δυστυχώς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα αναπόφευκτα παρουσιάστηκαν – όπως και σε πολλούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης- κάποια κρούσματα και σε παραθεριστές, χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε έξι πόλεις της Ελλάδας από τις 10 που ελέγχθησαν παρατηρείται αύξηση έως και 99%.

Συγκεκριμένα:

-Πάτρα (+99%)

-Θεσσαλονίκη (+87%)

-Ξάνθη (+66%)

-Λάρισα (+51%)

-Αλεξανδρούπολη (+50%)

-Ηράκλειο (+36%)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από την πλευρά του ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για φάση θερινής έξαρσης του κορονοϊού που επιτείνεται και από το μεγάλο ρεύμα τουριστικής κίνησης.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο MEGA και τόνισε σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα του covid-19 ότι «έχουμε λάβει ένα λάθος μήνυμα. Ναι, τελείωσε η πανδημία όμως δε σημαίνει ότι εξαφανίστηκε τελείως ο κορονοϊός». Ο πνευμονολόγος επισήμανε ότι η πανδημική φάση του κορονοϊού έχει τελειώσει και πλέον διανύουμε την ενδημική φάση, εφόσον ο ιός δεν εξαφανίστηκε. 

«Τελειώσαμε με την πανδημία αλλά μπήκαμε σε μια ενδημική φάση που σημαίνει ότι ο κορονοϊός θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα είμαστε σε μια αρκετά μεγάλη έξαρση η οποία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτος βασικός είναι ότι φέτος επιλέξαμε, δυστυχώς, και κάναμε ελάχιστα εμβόλια, γύρω στις 270.000 ενώ γύρω στα 3.000.000 ήταν το μίνιμουμ αυτών που θα έπρεπε να εμβολιαστούν. Για την γρίπη κάναμε αρκετά εμβόλια. Με αυτό που κάναμε για την γρίπη, θρηνήσαμε φέτος 71 νεκρούς. Από τον κορωνοϊό, έχουμε θρηνήσει την ίδια χρονική περίοδο πάνω από 1.200 νεκρούς. 38 νεκρούς είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Τι κάνουμε εάν έχουμε συμπτώματα

«Όσοι έχουμε συμπτώματα ή είμαστε επαφές στενές γνωστού διαγνωσμένου κρούσματος, πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ. Αν έχουμε κορωνοϊό, πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας. (…) Με λίγες απλές κινήσεις μπορούμε να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα», συνέχισε ο πνευμονολόγος.

Σημαντικό είναι ακόμα και τώρα όσοι το επιθυμούν να εμβολιαστούν, ιδίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το εμβόλιο «καλύπτει σε πολύ σημαντικό ποσοστό τη βαριά νόσο» ενώ είναι «πολύ κοντά σε αυτά τα στελέχη που αυτήν την στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα». Ο δεύτερος λόγος έξαρσης κρουσμάτων είναι ότι «ο ιός συνέχεια θα αλλάζει».

Πέρα από τον κορωνοϊό, οι υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε, αποτελούν αφορμή για αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.

«Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι και γενικά στις ακραίες μετεωρολογικά συνθήκες, οι άνθρωποι με προβλήματα του αναπνευστικού επιβαρύνονται και έχουν συμπτώματα. Οι άνθρωποι αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: είναι αυτοί που γνωρίζουν το πρόβλημά τους και εκεί η διαχείριση είναι σχετικά εύκολη. Μεγάλο ποσοστό όμως των ανθρώπων που έχουν άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δεν το γνωρίζουν».

Αυτοί, «έχουν συμπτώματα τα οποία αποδίδουν σε διάφορα πράγματα. Αν αναπτύσσουμε συμπτώματα, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ότι νοσούμε από κάτι, να υποπτευθούμε ότι κάτι συμβαίνει και να απευθυνθούμε σε έναν πνευμονολόγο, να εξεταστούμε και να λάβουμε τη σωστή αγωγή έτσι ώστε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τελείως τις συνέπειες των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών στην υγεία μας».