13.3 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΚάλυμνος: Η 80 ΑΔΤΕ στις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Γέροντα

Κάλυμνος: Η 80 ΑΔΤΕ στις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Γέροντα

Η Κάλυμνος εορτάζει με μία σειρά εκδηλώσεων την 200η επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα .

Μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21, που τελείωσε νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα. Διεξήχθη στις 29 Αυγούστου 1824 στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Γέροντα της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Λέρο, Κάλυμνο. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία

Η ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του ’21, η πιο σηµαντική  για την έκβαση του αγώνα των Ελλήνων. Η νίκη αυτή έδωσε  στον αγώνα των Ελλήνων την ευκαιρία και τον χρόνο που χρειαζόταν για να αποτινάξει  οριστικά του τουρκικό ζυγό.

Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο πολύ άνισες, που η θετική έκβαση της ναυμαχίας για τους Έλληνες προκάλεσε τον θαυμασμό των ξένων. Ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ (1812-1892), αναφερόμενος στη ναυμαχία του Γέροντα, παρατηρεί: «Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό».

Ο εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Επαρχείο ΠΕ Καλύμνου, ξεκίνησαν το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024,στις 7.30 το απόγευμα με ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας Καλύμνου (Πνευματικό κέντρο) ,με κεντρικό ομιλητή  τον Δήμαρχο Ύδρας και Αναπληρωτή Καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευέλπιδων  Κουκουδάκη Γεώργιο, προσκεκλημένο του Επάρχου ΠΕ Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή και του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλίων Νικόλαου Πελεκάνου.

Θέμα ομιλίας η  “Η Ναυμαχία του Γέροντα και η συνεισφορά της Ύδρας στην επανάσταση του 1821”. Μία ενδιαφέρουσα και εξαιρετική ομιλία, με παράθεση μίας σειράς ιστορικών στοιχείων, που καθήλωσαν το ακροατήριο.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο έπαρχος Μανώλης Μουσελλής τίμησε τα παιδιά του αείμνηστου Μιχάλη Ζαΐρη ,που ως Δήμαρχος Καλυμνίων εκδήλωσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε πριν 37 χρόνια, να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα στις 21 Αυγούστου 1987 ,που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με την καθιέρωση της επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα ως Δημόσιας εορτής. (Σχετικό δημοσίευμα σε επόμενη μας ανάρτηση)

ΠΗΓΗ: https://kalymnos-news.gr