13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΓΕΙΑ«Καμπανάκι» κινδύνου: 8 κρούσματα του νέου ιού XBB στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» κινδύνου: 8 κρούσματα του νέου ιού XBB στην Ελλάδα

Νέο κύμα επαναλοιμώξεων φοβούνται οι επιστήμονες, καθώς οι καινούργιες υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον διασπείρονται με μεγάλη ταχύτητα από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά 8 κρούσματα της νέας παραλλαγής XBB, για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χτυπήσει “καμπανάκι” κινδύνου.

Προ των πυλών βρίσκεται ένα νέο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα εξαιτίας των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, σύμφωνα με έκθεση του ευρωπαϊκού CDC.

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, όλες οι “επικίνδυνες” παραλλαγές αποδείχθηκε ότι έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα, ενώ είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει νέο κύμα επαναλοιμώξεων, όπως λένε οι ειδικοί.

Τα 7 από τα 8 κρούσματα της XBB ταυτοποιήθηκαν στην Αττική και το 1 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o επικεφαλής του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, του πιστοποιημένου εργαστηρίου του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης που εντοπίζει τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, δηλώνει την ανησυχία του για την ταχύτητα μετάδοσης του νέου ιού.

“H ΧΒΒ έχει προκαλέσει στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία πολλές επαναλοιμώξεις. Επειδή διαφεύγει της ανοσίας που έχει αναπτύξει κάποιος -είτε με εμβόλια είτε με φυσική νόσηση- τον επαναμολύνει πολύ εύκολα. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που θα δούμε το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας”, σημειώνει ο ειδικός.

Και η XBB ανάμεσα στις ανησυχητικές παραλλαγές της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δύο είναι οι υποπαραλλαγές που δείχνουν να έχουν τη δυναμική πρόκλησης μεγάλης διασποράς τον ερχόμενο χειμώνα:

  • η BQ.1 (και ΒQ.1.1) που είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον 5 (ΒΑ.5)
  • η XBB, η οποία ανήκει στην ομάδα της Όμικρον 2 (ΒΑ.2) και αποτελεί παρακλάδι της Κένταυρος (BA.2.75)

“H XBB είχε βρεθεί σε 35 χώρες είναι ένας συνδυασμός της Όμικρον 2, με ένα εκ των στελεχών να είναι ο “Κένταυρος”. Δηλαδή, ο ιός “Κένταυρος” δεν παρέμεινε στάσιμος, αλλά εξελίχθηκε περαιτέρω”, σημειώνει ο Καθηγητής Σουρβίνος.

Και οι δύο παραπάνω “επικίνδυνοι” -σύμφωνα με τις ρυθμιστικές υγειονομικές αρχές- ιοί εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υποπαραλλαγές XBB και BQ.1: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα

Αναλυτικά, από τις παραλλαγές που ανησυχούν τους ειδικούς, έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα:

  • 22 κρούσματα BQ.1 (Αττική 14, Αχαϊα 2, Ηράκλειο 2, Εύβοια 1, Λάρισα 1, Λασίθι 1, Νησιά 1)
  • 6 κρούσματα BQ.1.1 (Αττική 5, Ηράκλειο 1)
  • 8 κρούσματα XBB (Αττική 7, Ηράκλειο 1)

Η “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75) που αριθμεί 68 κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα (τα 34 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Αττική, τα 30 στο Ηράκλειο Κρήτης και 2 στην Καρδίτσα), δεν δείχνει δυναμική επικράτησης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όμως, η XBB και η BQ.1 δεν αποκλείεται να κυριαρχήσουν στα επόμενα χειμερινά κύματα του κορονοϊού, καθώς διαφεύγουν σημαντικά από την ανοσία των εμβολίων και της νόσησης, λέει ο ιολόγος Γιώργος Σουρβίνος:

“Την ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την XBB και την BQ.1 την έκανε την προηγούμενη Πέμπτη (27/10). Και τις δύο δεν καθυστερήσαμε να τις βρούμε στην Ελλάδα. Εισήχθησαν πολύ γρήγορα στη χώρα μας. Οπότε αυτό δικαιώνει την πρόβλεψη του ΠΟΥ επί το ταχύτερο της μεταδοτικότητάς τους. Και σίγουρα μένει να δούμε αν θα εξελιχθούν, ώστε να αντικαταστήσουν σε ένα πιο αξιόλογο ποσοστό ή ακόμη και πλήρως, το προηγούμενο κλασσικό στέλεχος ΒΑ.5. Δείχνει να ισχύει, δηλαδή, ότι όντως έχουν τέτοια δυναμική αυτές οι παραλλαγές”.

Αυξήθηκαν οι αριθμοί της πανδημίας

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια της πανδημίας, στα τέλη του Οκτώβρη παρουσιαζόταν η πρώτη μεγάλη αύξηση που οδηγούσε στο χειμερινό κύμα του κορονοϊού.

Φέτος, όμως, οι εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν βοηθήσει να διατηρηθεί η διασπορά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σ’ αυτό έχει συμβάλλει και η χαμηλή διασπορά των νέων παραλλαγών.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα -σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ- σημειώθηκε μικρή αύξηση σχεδόν σε όλους τους δείκτες της πανδημίας.

Τα κρούσματα, συγκεκριμένα, έφτασαν τα 53.690, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 471 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, αυξήθηκαν οι επαναλοιμώξεις στο 23% (+1%), η θετικότητα που έφτασε στο 8,45% (+0,80%) και οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες Covid, οι οποίες έφτασαν τις 1.324 (+33).

Το ίδιο και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που πλέον είναι 85 (+3), αλλά και οι θάνατοι που αυξήθηκαν κατά 28, και έφτασαν τους 176.

Τα νέα εμβόλια προστατεύουν και από τις επόμενες μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ωστόσο, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον. Ακόμη και αυτές που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί, ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ο βασικός και κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βαριάς νόσησης και του θανάτου. Η προστασία που προσφέρουν, είναι θέμα συνεχούς έρευνας και κυρίως για το πώς αντιδρά ο οργανισμός μας. Ο οργανισμός αντιδρά στα αντιγόνα. Το Nature δημοσιεύει μία πολύ αισιόδοξη έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις νέες μεταλλάξεις», τόνισε η κα. Θεοδωρίδου.

ΠΗΓΗ: https://www.iatropedia.gr