13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚαταιγίδα ασκήσεων από το ΓΕΕΘΑ τον Νοέμβριο

Καταιγίδα ασκήσεων από το ΓΕΕΘΑ τον Νοέμβριο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η κορύφωση της Άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ-12 χθες, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (στην οποία βρέθηκε το enikos.gr) αποτέλεσε το επιστέγασμα του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να φέρνουν σε πέρας πολλές παράλληλες ασκήσεις με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

O “Γόρδιος Δεσμός” του ΝΑΤΟ

Από την Δευτέρα 7 έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η άσκηση του Στρατηγείου NATO Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR) σε ρόλο της Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps – Land Component, MC – LCC), με την επωνυμία «GORDIAN KNOT 2022».

Σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχαν 525 Αξιωματικοί από 15 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, ήταν να εκπαιδευτεί το Στρατηγείο NRDC-GR ως MC – LCC στον σχεδιασμό και στην διεξαγωγή διακλαδικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας της Συμμαχίας (Major Joint Operation+ – MJO+), σε εφαρμογή του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης που αφορά στην συλλογική άμυνα.

TALOS

Με την παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση, του Διοικητή 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Διοικητή του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστράτηγου Σωτήριου Κωστάκογλου, πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, η τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης TALOS 22.

Η άσκηση ‘’TALOS’’ διεξάγεται ανά δύο έτη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης HELBROC BG, ο οποίος αποτελεί στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης, για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.

Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση της διαλειτουργικότητας σε εθνικό και σε πολυεθνικό επίπεδο, μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ στην 1η Στρατιά) και του Ελληνικού Στρατηγείου Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ στην 71 Α/Μ ΤΑΞ), σε επιχειρήσεις χειρισμού κρίσεων.

Η “Ασπίδα των Βαλκανίων”

Την Παρασκευή 04 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Πολυεθνικής Άσκησης «BALKAN SHIELD-22», η οποία εκτελείται από την 31 Οκτωβρίου έως την 11 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Αλβανία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και την Ρουμανία, καθώς και Παρατηρητών από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Οι Aσκήσεις Ειδικών Δυνάμεων τύπου «Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises» (B-9 CJSE-16) οι οποίες καθιερώθηκαν το 2011 στο πλαίσιο των δράσεων της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και διοργανώνονται κάθε χρόνο από διαφορετική Χώρα, αφορούν στην διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας καθώς και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων.

 “JCET”

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε η κοινή συνδυασμένη εκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος και των ΗΠΑ με την επωνυμία «Joint Combined Exchange Training» (JCET), στην οποία συμμετείχαν μέσα και προσωπικό των Χερσαίων, Αεροπορικών και των Ναυτικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Χερσαίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της συναντίληψης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των δράσεων που προωθεί το ΓΕΕΘΑ για την διαρκή εμπλοκή της ΔΕΠ στα διεθνή δρώμενα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

https://youtube.com/watch?v=xq3Tmt9nb0o%3Ffeature%3Doembed

“Falcon Eye”

Από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διμερής Άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise) με την επωνυμία «FALCON EYE – 3», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, από την Αεροπορική Βάση της Σούδας (115 ΠΜ).

Η έλευση και παραμονή των έξι F-15C της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF) στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) της Σούδας για ακόμη μια φορά, προκαλεί αμηχανία στην τουρκική διπλωματία, που βλέπει την μία μετά την άλλη, οι χώρες του αραβικού κόσμου να της γυρίζουν την πλάτη, τη στιγμή που ίδια βαδίζει με γοργά βήματα προς την «ιρανοποίηση» της.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην Σαουδική Αραβία. Ο Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Chief of Saudi Armed Forces General Staff General Fayyadh Bin Hamed Alrowaili.

«ΝΕΜΕΣΙΣ 22»

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Διεθνή Αεροναυτική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ-22» με την Φρεγάτα ΥΔΡΑ, ένα Αεροσκάφος C-130, με προσωπικό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ που υπηρετεί στην Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (ΜΕΕΔ) και στο 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ), καθώς και με το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Η Άσκηση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και άλλους κρατικούς φορείς και συμμετείχαν σε αυτήν με μέσα και προσωπικό η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, όπως και η Αίγυπτος με το Ισραήλ με τα ΚΣΕΔ Χάιφας και του Καΐρου αντίστοιχα.

https://youtube.com/watch?v=9fzIa8fNJVI%3Ffeature%3Doembed

Συνεκπαιδεύσεις

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε πληθώρα συνεκπαιδεύσεων όπως αυτή στις 3 Νοεμβρίου σε συντονισμό με την Maritime Command του NATO (NATO MARCOM), Υποβρύχιο (Υ/Β) του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, το οποίο τελεί υπό συμμαχικό επιχειρησιακό έλεγχο, πραγματοποίησε με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεκπαίδευση που αφορούσε στην επιβίβαση και αποβίβαση τμημάτων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με χρήση λέμβου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των προσβάσεων κόλπου Σούδας.

Επίσης, όπως πρώτο είχε γράψει το enikos.gr 3 Mirage 2000-5 πέταξαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τη στιγμή που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επιθεωρούσε την πυροβολαρχία των ελληνικών PATRIOT στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, 3 ελληνικά Mirage 2000-5 προσγειώνονταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετέχουν σε ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας ως τις 25 Νοεμβρίου.

mirage 2000-5

Τα «φαντάσματα του Αιγαίου», τα Phantom F-4 βρέθηκαν στην Ιταλία προκαλώντας σεισμό στους αιθέρες.

Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «POGGIO DART 22» (PODA 22), η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το NATO Deployable Air Command and Control (NATO DACCC) και έλαβε χώρα στην Αεροπορική Βάση Cervia της Ιταλίας, με την συμμετοχή Αεροσκαφών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Λάρισα ήρθαν για… να μείνουν 8 UAV των ΗΠΑ. Οι «θεριστές των αιθέρων» όπως είναι το παρατσούκλι των MQ-9 Reaper απέκτησαν καινούρια φωλιά, μαζί με τα ελληνικά uav, με την USAFE να έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 35 εκατ. σε υποδομές στην βάση.

Το ίδιο διάστημα, η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ εντάχθηκε στη δύναμη κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle, του οποίου έγινε σκιά στην αποστολή του στην Μεσόγειο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εκτός από την Αίγυπτο, που έδωσε το «παρών» στην υπογραφή της Συμφωνίας για τις «Ζώνες Έρευνας και Διάσωσης SAR-ASR» ταξίδεψε και στην Ιορδανία προκειμένου να παραστεί στην SOFEX – Special Operations Forces Exhibition and Conference – που αποτελεί την κορυφαία Επίδειξη, Έκθεση και Συνέδριο των Ειδικών Δυνάμεων παγκοσμίως.

https://youtube.com/watch?v=GO7xUKtcXwM%3Ffeature%3Doembed

Στην έκθεση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, με τον οποίο είχαν εγκάρδια ολιγόλεπτη συζήτηση.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, είχαν την ευκαιρία να τα πουν και στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Βασιλιάς, όπου ο Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν ο μοναδικός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που έλαβε τιμητική πρόσκληση από τον ίδιο τον Βασιλιά.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε εκεί κατόπιν πρόσκλησης του Ιορδανού ομολόγου του MGen Yousef Ahmad Al-Hnaity.