13.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΚαύσωνας: «Φούρνος» η Αθήνα - Πάνω από 80 βαθμούς η θερμοκρασία στις...

Καύσωνας: «Φούρνος» η Αθήνα – Πάνω από 80 βαθμούς η θερμοκρασία στις οροφές των αυτοκινήτων

Ειδικά στην άσφαλτο έχει 70 βαθμούς

Κυριολεκτικά «φούρνος» έχει γίνει η Αθήνα και ενώ ο καύσωνας κορυφώνεται σήμερα, Τετάρτη. Μάλιστα, drone με ειδικούς αισθητήρες και ανιχνευτές κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ που ξεπερνούν τους 80 βαθμούς.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Ειδικότερα, η εικόνα που μετέδωσε το MEGA είναι τραβηγμένη πάνω από την εθνική οδό, στο ύψος του Περιστερίου. Ό,τι είναι κόκκινο σημαίνει πως η θερμοκρασία του είναι από 65 βαθμούς Κελσίου και πάνω, ειδικά στην άσφαλτο έχει 70 βαθμούς και στις οροφές των αυτοκινήτων η θερμοκρασία ξεπερνά τους 80 βαθμούς Κελσίου!

Οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία 

Με αφορμή τον καύσωνα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των καρδιοπαθών για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολυοργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock).

Επίσης, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στη συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβάντων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του διοξειδίου του θείου, αλλά και του όζοντος, που προάγουν τη φλεγμονώδη διεργασία.

Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (πάνω από 32 βαθμούς) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά, ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό.

Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα, όταν ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα, έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στη θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος.

Όσο ο ιδρώτας παραμένει, το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.

Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας. Προκαλείται αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον.

Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητα των παλμών της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία).

• Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση.
• Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.

Από τον καύσωνα στην… κακοκαιρία: Ο Μαρουσάκης εξηγεί το «διάγραμμα της αλήθειας» για τη μεταβολή του καιρού

Σε ένα τριήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών έχει εισέλθει η χώρα μας σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως τόνισε στο OPEN ο γνωστός μετεωρολόγος, το κύμα καύσωνα  ξεκίνησε από χθες (11/6) και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή (14/6). Ωστόσο στη συνέχεια αναμένεται αλλαγή του σκηνικού καθώς ψυχρές αέριες μάζες θα φέρουν έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ανέμους.

Εξηγώντας μάλιστα την απότομη μεταβολή του καιρού προχώρησε σε μια λεπτομερέστατη ανάλυση στα social media εξηγώντας το «διάγραμμα της αλήθειας» το οποίο επιτρέπει ασφαλές προβλέψεις για τις μεταβολές του καιρού.

«Το γιατί το αποκαλώ έτσι δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κανείς» ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα. Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην ανάρτησή του.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Σε εξέλιξη βρίσκεται το ισχυρό κύμα ζέστης που τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας.

Αλήθεια, τι εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “καύσωνας“?

Με την απλή λογική, η χρήση του όρου αυτού είναι συνάρτηση των επιπέδων θερμοκρασιακής άνεσης σε ότι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι λοιπόν ο αρχικός προσδιορισμός αφορούσε θερμοκρασίες άνω των 37° σε ότι αφορά τη χώρα μας όπου από εκεί και πάνω αρχίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δυσκολεύεται.

Η έντονη αστικοποίηση που εμφανίζουν πολλές περιοχές τα τελευταία αρκετά χρόνια ανέβασαν το όριο αυτό στους 39°.

Τα τελευταία χρόνια προσδιορίσαμε ακόμη καλύτερα τον όρο “καύσωνας” χρησιμοποιώντας τους κατά κάποιους γνωστούς δείκτες δυσφορίας όπου λαμβάνεται υπόψη και η σχετική υγρασία και μέσω πινάκων  καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας που αφορούν βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Ας επανέλθουμε όμως στην εξέλιξη των καιρικών συνθηκών μιας και όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, μα το ερώτημα των περισσοτέρων πλέον είναι πόση διάρκεια θα έχει αυτή.

Ο επιστήμονας έχει στις μέρες μας τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να δώσει απαντήσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ένα διάγραμμα που μας δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας ψηλά στην ατμόσφαιρα και το οποίο διάγραμμα προσωπικά μου αρέσει να το αποκαλώ το διάγραμμα της αλήθειας.

Το γιατί το αποκαλώ έτσι δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κανείς.

Όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν καμπύλες διαφορετικών χρωμάτων αλλά και μια πιο παχιά καμπύλη μαύρου χρώματος.

Κάθε μία από τις καμπύλες αυτές αντιστοιχούν σε ένα προγνωστικό σενάριο η δε μαύρη παχιά στο μέσο σενάριο ή στο μέσο δρόμο αλλιώς.

Όταν οι καμπύλες των άλλων χρωμάτων, είναι κοντά στη μαύρη, τότε λέμε με καλή βεβαιότητα η τάση του καιρού θα συγκλίνει προς τα εκεί.

Όταν όμως απομακρύνονται τότε κρατάμε “μικρό καλάθι” σε ερωτήσεις του κόσμου σχετικά με τον καιρό των επόμενων ημερών.

Στο συγκεκριμένο διάγραμμα που αναφέρεται στην Αθήνα έχουμε βάλει και τα όρια με τις γκρι γραμμές σχετικά με τον καύσωνα, την πολλή ζέστη ή την πιο ήπια ζέστη.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί.

Μαρουσάκης
Μαρουσάκης

Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.

Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

1. Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

2. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr