13.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΚεφαλογιάννης: Στο ΥΠΕΘΑ όλα τα έσοδα από τα μισθώματα του νέου ογκολογικού...

Κεφαλογιάννης: Στο ΥΠΕΘΑ όλα τα έσοδα από τα μισθώματα του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του χθες, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, στην εκπομπή « STATUS PRESS» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση στον STATUS FM 107.7, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Πριν από ένα μήνα θεσμοθετήσαμε μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δηλαδή τις Στρατιωτικές Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων. Πλέον τους δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης αυτόνομων  μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων. Στην ουσία αναβαθμίζονται και εξομοιώνονται με τα υπόλοιπα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Προχωρήσαμε επίσης στην ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ, αλλά και Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παλαιότερα λέγαμε ότι ο πόλεμος είναι σε τρεις διαστάσεις, θάλασσα, ξηρά και αέρα. Σήμερα προστίθενται ο κυβερνοχώρος και το διάστημα. Η πραγματικότητα, την οποία πρέπει όλοι μας να αποδεχθούμε και να καθοδηγήσει τις πολιτικές μας, είναι ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν το κέντρο βάρους και την αιχμή του δόρατος στη στρατηγική επικράτηση στον 21ο αιώνα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τόσο αλματώδης που απαιτεί σύγχρονα στελέχη με γνώσεις και εξειδίκευση που να παρακολουθούν τις εξελίξεις, ώστε και εμείς, ως Πολιτική Ηγεσία από την πλευρά μας, να εκμεταλλευόμαστε την επιστημοσύνη και τις δυνατότητές τους στο μέγιστο βαθμό για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Υπό την καθοδήγηση του Υπουργού κ. Δένδια επεξεργαζόμαστε μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά την αναπροσαρμογή του θεσμού της στρατιωτικής θητείας. Σκοπός είναι αφενός μια πιο στοχευμένη στρατιωτική εκπαίδευση και αφετέρου η παροχή της δυνατότητας απόκτησης δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας, οι οποίες θα αξιοποιούνται στη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία. Το έχουμε ονομάσει θητεία-ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δίνουν τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να αποκτούν ένα έγκυρο πιστοποιητικό εκπαίδευσης που θα έχει αξία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σε ένα πρακτικό αντικείμενο που θα επιλέξουν να καταρτιστούν. Βούληση του Υπουργείου είναι η επέκταση της λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και στους στρατεύσιμους αλλά και η κατάρτιση τους σε ειδικότητες με σημαντική ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως ο χειριστής μηχανημάτων έργου, ο βοηθός αναλυτή εργαστήριου τροφίμων, ο μάγειρας, ο ναυαγοσώστης, ο τεχνίτης τηλεπικοινωνιών, ο βοηθός φαρμακοποιού, ο διασώστης και ο αυτοδύτης. 

Για τα αιτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορούν την ανανέωση της παραχώρησης χρήσης της έκτασης του Πάρκου Ανθοκομικής και την αποδέσμευση του Στρατοπέδου «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΟΑ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ» για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου στις στρατιωτικές δομές της Θεσσαλονίκης, συναντήθηκα και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδη, ο οποίος μου έθεσε μια σειρά από ζητήματα σε δύο εκ των οποίων είμαστε ήδη σε μια τελική διαδρομή θετικής έκβασης. Το ένα αφορά το Πάρκο Ανθοκομικής, για το οποίο υπήρχε ένα χρησιδάνειο από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας προς το Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο λήγει και υπάρχει μια θετική διάθεση να επεκταθεί, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος αποδίδοντάς το στους δημότες.

Το δεύτερο αφορά τα ΣΟΑ της Αγίας Φωτεινής που είναι ο χώρος στον οποίο θα προχωρήσει η ανάπλαση της ΔΕΘ. Έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθεί στις οικογένειες που αυτή τη στιγμή διαμένουν στα ΣΟΑ, μία διέξοδος για τη μετεγκατάστασή τους σε κάποιον άλλο χώρο μέσω της επιδότησης ενοικίου μέχρι να κατασκευαστούν τα νέα ΣΟΑ. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για την κατασκευή νέων ΣΟΑ σε άλλο χώρο εντός του ευρύτερου αστικού ιστού, ενώ διεκδικούμε ένα κονδύλι ύψους περίπου 500.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου μέχρι την κατασκευή των νέων ΣΟΑ. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Θυμίζω ότι πριν από λίγο διάστημα παραχωρήσαμε 150 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου Α’ για την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Το νοσοκομείο αυτό δεν θα καλύπτει βέβαια μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Όλα τα έσοδα από τα μισθώματα των κυλικείων και των εστιατορίων του νοσοκομείου θα πηγαίνουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Επομένως, πρόκειται για μια κατάσταση από την οποία ωφελούνται όλες οι πλευρές.

Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών

Σίγουρα ήταν ένα μήνυμα για εμάς, δεδομένου ότι τον πολιτικό στόχο του 33% που είχε θέσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν τον πετύχαμε ως κόμμα. Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Θεωρώ ότι το μήνυμα ελήφθη και έχουμε μπροστά μας 3 χρόνια χωρίς εκλογική αναμέτρηση για να αποδείξουμε στους πολίτες ότι πολύ ορθά μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό το λόγο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κινήσεις σε επίπεδο αλλαγής προσώπων, αλλά και σε μία κατεύθυνση να τρέξουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και όλα αυτά τα οποία ζητάει ο πολίτης για την καθημερινότητά του. Βούληση της Κυβέρνησης είναι πιο γρήγορη δουλειά, πιο γρήγορες παρεμβάσεις και τομές. Ταυτόχρονα όμως αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, πιο πολύ έχουν περιέλθει σε δίνη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, παρά η Κυβέρνηση. Για την πολιτική υγεία του τόπου χρειάζεται μία αντιπολίτευση που προτείνει λύσεις και δεν είναι στείρα. Εμείς συνεχίζουμε απερίσπαστοι, διότι γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να περάσει ούτε μία μέρα δίχως να πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου. Στις προηγούμενες εκλογές, οι πολίτες απέδωσαν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και πήραμε το συγκεκριμένο ποσοστό. Δεν ήταν ποσοστό αλαζονείας, αλλά επιβράβευσης της προσπάθειας που έγινε σε δύσκολες συνθήκες κορονοϊού, ενεργειακών κρίσεων και όχι μόνο. Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο ή προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Να ξεδιπλώσουμε τον προγραμματισμό μας, όπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός και να μπορέσουμε να αποδώσουμε τα μέγιστα στα ζητήματα της καθημερινότητας, στα μεγάλα εθνικά θέματα και στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την πατρίδα μας.