Γράφει ο Θωμάς Λούκας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η χώρα μας στο θέμα της μέχρι τώρα διαχείρισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δικαιούται να πάρει τα εύσημα.
Αναγνωρίζοντας πως δεν πρέπει ο αντίπαλος να σε σύρει εκεί που σίγουρα θα χάσεις, φροντίσαμε να μην του δώσουμε μια τέτοια ευκαιρία.
Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας ότι έχουμε ένα σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα ήταν δυνατό να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα ασθενών που θα χρειάζονται εντατική θεραπεία, φροντίσαμε να εστιάσουμε στην πρόληψη, ώστε να μην φτάσουμε να διαλέγουμε το ποιος θα ζήσει και ποιος όχι, όπως συνέβαινε σε άλλα κράτη με πολύ πιο προηγμένες υπηρεσίες υγείας από εμάς.
Αρωγός σε όλη αυτήν τη προσπάθεια είναι και οι ένοπλες δυνάμεις είτε με την κατασκευή μασκών από τα στρατιωτικά εργοστάσια είτε με την προμήθεια αντισηπτικών αλλά και με την υγειονομική κάλυψη ευαίσθητων περιοχών, όπως τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα περίφημα ΚΥΤ.
Όλοι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε από τα νούμερα και συγκρίνοντας με αντίστοιχα άλλων χωρών ότι τα έχουμε πάει μια χαρά.
Εχθρός όμως του καλού είναι το καλύτερο. Και με χαρά είδαμε πως κάθε φορά που κάποιοι χειρισμοί δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα, έγιναν όλες οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Π.χ. το κλείσιμο των συνόρων για συγκεκριμένης προελεύσεως τουρίστες ή τον έλεγχο με PCR όσων δημοσίων υπαλλήλων επέστρεφαν από κανονική άδεια.
Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αναδεικνύεται ένα ακόμα πεδίο που μάλλον θα χρειαστεί διορθωτικούς χειρισμούς. Πρόκειται για την κατάταξη νεοσυλλέκτων στρατιωτών. Όπως θα γνωρίζουν αρκετοί, πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των στρατιωτών κατατάσσεται στα νησιά. Αυτά, λοιπόν τα μέρη που μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να θωρακισθούν απέναντι στους (έστω και λιγοστούς πλέον) τουρίστες, τώρα καλούνται να υποδεχθούν νέους που πρόκειται να υπηρετήσουν την θητεία τους.
Με χαρά είδαμε πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε, διέταξε τον έλεγχο όλων των νεοσυλλέκτων στα σημεία που κατατάσσονται για Covid-19. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Ανάμεσα στους εκατοντάδες νέους ανιχνεύθηκαν και κάποιοι λίγοι, οι οποίοι ήταν θετικοί και άμεσα απομονώθηκαν. Σαφώς και μέχρι τώρα πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εφαρμόζοντας τις διαταγές αποτελούν μία ακόμα τροχοπέδη της πανδημίας.
Τι πρέπει να γίνει
Μήπως όμως θα μπορούσαν τα πράγματα να εξελιχθούν και απλούστερα; Ο κάθε νέος που πρόκειται να καταταγεί, μαζί με το σημείωμα που τον καλεί, του ζητείται και να υποβληθεί σε μια ακτινογραφία θώρακος, την οποία προσκομίζει την ημέρα της κατάταξης.
Με αυτή την διαδικασία θα μπορούσε ο κάθε νέος να ελεγχόταν στον τόπο κατοικίας του και για το αν είναι φορέας (αφού θα μπορούσε να είναι και συμπτωματικός) του νέου κορωνοϊού, και μετά να ταξίδευε από την πατρίδα του για το νησί που πρόκειται να καταταγεί. Με τον τρόπο αυτό, αφενός δεν θα συγχρωτιζόταν το κάθε θετικό κρούσμα με άλλους νεοσύλλεκτους (μέχρι να βγει το αποτέλεσμα), αφετέρου δεν θα χρειαζόταν καν να ταξιδέψει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να θέσει σε κίνδυνο και άλλους επιβάτες.
Είναι σαφές λοιπόν, ότι με αυτή την απλή τροποποίηση, όχι μόνο θα κατατάσσονταν στρατιώτες που θα ξέραμε εξ αρχής πως δεν είναι θετικοί, αλλά θα γινόταν (για τις Ένοπλες Δυνάμεις) και μεγάλη οικονομία υλικών και ανθρωπίνων πόρων, που είναι τόσο σημαντικοί αυτές τις περίεργες εποχές που διανύουμε.