13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΜάζης: Ο κίνδυνος εμπλοκής Κύπρου - Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή...

Μάζης: Ο κίνδυνος εμπλοκής Κύπρου – Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή (video)

«Το Ιράν έχει εγκλωβιστεί  και προσπαθεί τώρα να απεγκλωβιστεί κάνοντας επαφές μεταξύ άλλων και με τις πετρομοναρχίες του Κόλπου για να τους πείσει να μην αναμειχθούν την ώρα που το Ισραήλ θα χτυπά. Κάνει ότι μπορεί από διπλωματικής πλευράς για να μειώσει τις συνέπειες του χτυπήματος», αναφέρει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Μαζάνη  ο ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης και προσθέτει:

«Τώρα η Τεχεράνη ξέρει πως  θα πρέπει να αναχαιτίσει όλες τις δυνάμεις πυρός που θα βάλουν στο έδαφός της. Δεν μπορεί να το κάνει απέναντι σε χτυπήματα των ΗΠΑ, και του Ισραήλ. Το καθεστώς έχει κάνει ένα σημαντικό λάθος. Έριξε βαλλιστικούς πυραύλους από 2.000 μέτρα μακριά στο έδαφος του Ισραήλ. Κάτι τέτοιο δεν το έκανε το Ισραήλ. Διέβη τον Ρουβίκωνα».

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρεται μεταξύ άλλων και στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη χώρα μας ως συνέπεια μιας ευρύτερης κλιμάκωσης του πολέμου. Εκτός από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο Ιωάννης Μάζης εστιάζει στην Κύπρο.

Όπως λέει: «Βλέπω έναν κίνδυνο που οι Αμερικανοί προσπαθούν να τον μειώσουν. Έχουν μεταφέρει 5.000 στρατιώτες στην Κύπρο, έχουν μεταφέρει συστήματα αεράμυνας. Έχουν υπογράψει στρατηγική συμφωνία με την Κύπρο για να την προστατεύσουν σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης. Όλοι στην περιοχή θεωρούν την μεγάλη κλιμάκωση πιθανή. Το Ισραήλ θέλει να έχει συμμάχους στην επίθεση κατά του Ιράν όταν κάνει το πρώτο χτύπημα εναντίον των στρατιωτικών υποδομών. Μετά εάν το πλήγμα είναι άκρως αποτελεσματικό μπορεί να προχωρήσει και σε πλήγματα ενεργειακών εγκαταστάσεων και σε πλήγματα πυρηνικών. Μια παρεκτροπή αυτού του κύματος μπορεί να αναγκάσει το Ιράν να χτυπήσει και φυσικά προς την Κύπρο αφού εκεί υπάρχουν βάσεις και από εκεί θα ξεκινούν επιχειρήσεις.  Η Ελλάδα πολύ υποθετικά θα μπορούσε να προσφέρει στρατιωτική συνδρομή ως μέρος μιας γενικότερης αντίδρασης από πλευράς συμμαχικών δυνάμεων».

Ερωτηθείς για τον τρόπο που το Ιράν  χτύπησε το Ισραήλ, ενημερώνοντας πριν τις ΗΠΑ, απαντά: «Το Ιράν ενημερώνει διότι δεν θέλει έναν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ διότι θα τον χάσει. Θα μετατραπεί σε κρατήρα. Λέει… σας ενημερώνω… ο εχθρός μου είναι αυτός, δεν θέλω να ανακατευτείτε. Σας ενημερώνω ότι θα απαντήσω για να έχετε λάβει τα δικά σας μέτρα, και να μην θεωρείτε ότι ενεργώ αυτοβούλως κι ότι δεν σέβομαι τη διεθνή ισορροπία. Αυτό το μήνυμα έχει και δεύτερο σκέλος… λέει… πέστε στους φίλους σας στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα βγάλουμε άκρη και φροντίστε να τους αποτρέψετε. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανέφερε πως δεν θα χτυπηθούν πυρηνικές εγκαταστάσεις σημαίνει  ότι μάλλον αυτό το μήνυμα φέρεται να πιάνει».

Σχετικά με το εάν το Ιράν μπορεί να διαθέτει πυρηνικά, ο Ιωάννης Μάζης τοποθετείται λέγοντας το εξής: «Σχετικά με τα πυρηνικά σας αναφέρω στις δηλώσεις Μπλίκνεν πρόσφατα που έλεγε ότι το Ιράν θα διαθέτει πυρηνικό όπλο σε λίγο καιρό. Ρωσικές πηγές επίσης ανέφεραν πως διαθέτει 180  κιλά σχάσιμου υλικού έτοιμο να μπει σε πυρηνικές κεφαλές. Εύχομαι γονατιστός να μην ισχύουν αυτά τα πράγματα, γιατί η έννοια του μάρτυρα στο Ισλάμ είναι πολύ σημαντική και δεν μπορούμε να εξορθολογήσουμε αυτή την έννοια. Ένας πύραυλος υπερηχητικός τέτοιος που διαθέτει το Ιράν  να περάσει, αρκεί».

Ερωτηθείς για το εάν επιμένει στην άποψή του ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο τονίζει: «Eάν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μετεξελιχθεί σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο τότε ναι μπαίνουμε σε τροχιά Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο ένα μέτωπο. Είναι μια εστία μετώπων που οδηγούν εκεί».

Όσον αφορά το εάν οι αμερικανικές εκλογές επηρεάζουν το μέτωπο στη Μέση Ανατολή, ο καθηγητής επισημαίνει το εξής: «Δεν θα μου φαινόταν καθόλου παράξενο εν’ όψει των αμερικανικών εκλογών η Μόσχα να σωφρονίσει το Ιράν και να μην προχωρήσουμε σε απρόβλεπτη κλιμάκωση. Φέρεται να υπάρχει αυτή η παρέμβαση.  Εάν πληγεί  όμως το Ιράν από ένα τέτοιο πολύ αποτελεσματικό χτύπημα του Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν θα είναι εις βάρος των Δημοκρατικών στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου γιατί ένα μεγάλο μέρος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ψηφίζουν Δημοκρατικούς. Μια ενεργή συμμετοχή των Δημοκρατικών θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το εκλογικό αποτέλεσμα εις βάρος των Δημοκρατικών. Και βλέπουμε στοιχεία που συνηγορούν σε αυτό. Βλέπουμε διαρροή απορρήτων εγγράφων που παρουσιάζουν σχέδια του Ισραήλ για την επίθεση. Το πλήγμα θα γίνει όμως είναι βέβαιο. Αλλά φαίνεται ότι κερδίζεται χρόνος για μετά τις αμερικανικές εκλογές».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεταφορές οπλικών συστημάτων από το έδαφος της Ρωσίας στο έδαφος του Ιράν. Αλλά και οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει συστήματα στο Ισραήλ», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

«Ο απώτερος πάντως στόχος της Δύσεως είναι η αλλαγή καθεστώτος του Ιράν», τονίζει.

Ερωτηθείς για τη σημασία της στρατιωτικής Αμερικανικής παρουσίας στο Ισραήλ υποστηρίζει πως «οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελέγξουν την εθνικιστική πτέρυγα του Ισραήλ έτσι ώστε να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε μια λύση και να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος, να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Τους λένε θα προστατεύουμε τη χώρα σας, καταλαβαίνουμε ότι θέλετε να απαντήσετε, αλλά μην ξεφύγει η κατάσταση».

Σχετικά με τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ λέει ότι «δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το Ισραήλ».

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε: