13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜέριμνα προσωπικού που Αντιμετωπίζει Οξέα Κοινωνικά Προβλήματα

Μέριμνα προσωπικού που Αντιμετωπίζει Οξέα Κοινωνικά Προβλήματα

Η ΠΟΕΣ αναδεικνύει, κατόπιν διαμαρτυρίες πολλών στελεχών που ανήκουν σε ομάδες με οξέα και κοινωνικά προβλήματα, την αντιμετώπιση της Υπηρεσίας έναντί τους. Είναι σαφές ότι η υποστελέχωση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο προσωπικό, αλλά πλέον γίνεται λόγος μέχρι και για στρατιωτικούς οι οποίοι υπάγονται σε ευεργετικές πρόνοιες, οι οποίες διαρκώς ελαστικοποιούνται εις βάρος τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το λιγότερο που απαιτείται είναι η ανθρωπιά και ελπίζουμε ότι δεν έχει χαθεί έως και αυτή.

ΘΕΜΑ:   Μέριμνα Προσωπικού που Αντιμετωπίζει Οξέα Κοινωνικά Προβλήματα

ΣΧΕΤ. :   ΥΑ υπ’ αριθμ. Φ. 400/32/82424/Σ.343/2011 (ΦΕΚ Β΄ 1139, «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα»)

              Κύριε Υπουργέ.

 Με τη σχετική ΥΑ η Πολιτεία επιχείρησε πριν από δώδεκα έτη να μεριμνήσει για σειρά από ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξέα και κοινωνικά προβλήματα.

Παρά το γεγονός ότι η ΥΑ χρήζει, ομολογουμένως, επικαιροποίησης καθ’ όσον δεν συμπεριλαμβάνει πολλές περιπτώσεις, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, έστω και με δυσκολίες παρείχετο κατά γενική ομολογία μέριμνα για το ενδιαφερόμενο προσωπικό.

 Ωστόσο, προφανώς λόγω της υποστελέχωσης που μαστίζει τις ΕΔ, το τελευταίο διάστημα καταφθάνουν μέσω των πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας αλλά και απευθείας προς την Ομοσπονδία, παράπονα από πάρα πολλές περιοχές ότι υφίσταται μια γενική μεταστροφή της Υπηρεσίας προς το αυστηρότερο, σε σημείο που να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει επέλθει σιωπηρή κατάργηση.

 Για την ακρίβεια, στελέχη που έχουν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της ΥΑ (πχ μονογονείς), άρα κατ’ επέκταση αναγνωρίζεται και η αναγκαιότητα τροποποίησης του ωραρίου, καλούνται για «αναπλήρωση ωραρίου» σε ώρες ασύμβατες με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν (πχ νυκτερινές). Ομοίως, έχει παρατηρηθεί να καλούνται για απασχόληση σε ημέρες που αποτελούν επίσημες αργίες  (ακόμα κι αν πρόκειται για συμμετοχή σε παρέλαση). Ακόμα σοβαρότερα, μας έχουν αναφερθεί έως περιπτώσεις ανάθεσης καθηκόντων πολύωρης απασχόλησης, όπως επόπτη μαγειρείου. Τα παραδείγματα που μπορούμε να επικαλεστούμε (ως μας έχουν γνωσθεί) είναι πολλά.

 Ωστόσο, ένα ακόμα σημείο στο οποίο έχουμε μια σοβαρή ένσταση να καταθέσουμε είναι αυτό της «αναπλήρωσης» ωραρίου. Όπως έχουμε ξανατονίσει κατ’ επανάληψη, οι στρατιωτικοί εργάζονται πολλές περισσότερες ημέρες ετησίως σε σχέση με τις ώρες που πραγματικά τους αναγνωρίζονται: εργάζονται πέραν του εργασίμου ωραρίου, καθώς και σε υπηρεσίες, συνήθως περισσότερες των προβλεπομένων. Για ποια αναπλήρωση γίνεται λόγος, λοιπόν;

              Κύριε Υπουργέ.

 Κατανοούμε τις δυσκολίες που φέρνει η υποστελέχωση στις ΕΔ, όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα του προσωπικού. Η Πολιτεία ευθύνεται για τις μη ελκυστικές συνθήκες εργασίας που αποτρέπουν τα νέα παιδιά από το να έρθουν στις ΕΔ. Δεν είναι δυνατόν να βάζουν πλάτη διαρκώς τα στελέχη και στη συγκεκριμένη περίπτωση στελέχη στα οποία έχει αναγνωριστεί σοβαρό πρόβλημα που τα εντάσσει σε κατηγορίες με ευνοϊκότερη μεταχείριση.

 Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλούμε όπως προβείτε σε χορήγηση διευκρινίσεων προς τα Γενικά Επιτελεία προκειμένου να επιδεικνύουν τη δέουσα ανθρωπιά έναντι των στελεχών που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα το οποίο κανένα τους δεν επέλεξε.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.