13.3 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΜεγάλη ημέρα για την Ελλάδα! Πως οι Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος θωράκισαν τις...

Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα! Πως οι Μητσοτάκης – Παναγιωτόπουλος θωράκισαν τις ΕΔ

Του Ηλία Προύφα

Ιστορική συμφωνία σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, για την Πολεμική μας Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, οι οποίες θωρακίζονται με τα Γαλλικά υπερόπλα Rafale.

Αναμφισβήτητα η χώρα μετά το 2003, αναμένεται ”τρέχει” ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φρεγάτες, αεροσκάφη Rafale, αντιαρματικά όπλα για το Στρατό Ξηράς, τορπίλες βαρέου τύπου για το ΠΝ και νέοι τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι για την πολεμική αεροπορία, θα εμπλουτίσουν το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια κρίσιμη για από πλευράς γεωστρατηγικών εξελίξεων περίοδο, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Μαζί με τον οπλισμό, νέο ανθρώπινο δυναμικό, (15.000 ανδρών και γυναικών) που είναι τόσο απαραίτητο για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα προστεθεί και στους τρεις κλάδους (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ) ενισχύοντας τις μάχιμες μονάδες σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

Το παραπάνω εξοπλιστικό πρόγραμμα ”μαμούθ”, φέρει εξ ολοκλήρου την υπογραφή στα ”πάντα”, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Συγκεκριμένα, από την ιδέα της κατάρτισης ενός άκρως απαραίτητου και πλήρους επιχειρησιακού εξοπλιστικού προγράμματος, το σχεδιασμό του με την καταγραφή των αναγκών, τις επαφές και συμφωνίες με ξένες κυβερνήσεις και υπουργούς όπως τη Γαλλίδα ΥΠΑΜ, Φλωράνς Παρλί, τις μελέτες και τέλος την τελική πρόταση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όλα έχουν τη σφραγίδα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο φάκελλος ”εξοπλιστικό πρόγραμμα”, που παραδόθηκε δια χειρός Νίκου Παναγιωτόπουλου, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υιοθετήθηκε απόλυτα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως ένας από τους καλύτερους και πιο έμπιστους υπουργούς του Πρωθυπουργού, βρισκόταν συνεχώς και για το συγκεκριμένο θέμα σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του τον εμπιστεύεται απόλυτα.

Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς, ο ΥΕΘΑ με τους συνεργάτες του σε όλα τα επίπεδα την πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας, συγκρότησαν ένα πρόγραμμα που θωρακίζει τη χώρα, χωρίς ούτε ένα ευρώ από το υστέρημα του Ελληνικού λαού να πάει χαμένο.

Αυτή είναι και η επιτυχία αυτού του προγράμματος.

Το σύνθημα ”χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης”, που πρόβαλε δίπλα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, με φόντο μια φρεγάτα στο Αιγαίο, μόνο τυχαίο δεν ήταν και πλέον λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου έτους, ξεκίνησε να γίνεται πράξη, με επόμενη ενέργεια την πρόσληψη των ΕΠΟΠ και ΟΒΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για τα Γαλλικά αεροσκάφη Rafale,

– Σε χρόνο-ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, λίγους μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στο Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, για μέτρα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανακοίνωση ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας δεκαοκτώ (18) αεροσκαφών “RAFALE” αντικαθιστώντας τα παλαιά “MIRAGE”, γίνεται πράξη ένα τόσο σύνθετο και πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα (μαζί με τα απαραίτητα όπλα, καθώς και τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες υποστήριξης).

– Η πρόσκτηση των 18 ‘’RAFALE’’ μαζί με τα προηγμένα όπλα τους είναι ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τα πρώτα έξι (6) μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός (1) ανά μήνα. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

– Ύστερα από συντονισμένες και συνεχόμενες επικοινωνίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια των δεκαοκτώ (18) αεροσκαφών “RAFALE”  – εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) είναι καινούργια και δώδεκα είναι μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) – από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

– Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα δεκαοκτώ (18) αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“MICA”,“SCALP”,”EXOCET”).

– Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

– Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος “RAFALE” είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

– Τα πρώτα έξι (6) μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός (1) ανά μήνα.
Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

– Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

– Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.