Ήδη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το είχε εξαγγείλει πλην όμως οριστική απόφαση για αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Σαχέλ δεν έχει υπάρξει. Αναμένεται όμως.. Οι αναγνώστες αυτής της τής στήλης θα ενθυμούνται ότι το είχε εξαγγείλει εδώ και μήνες την πίεση που ασκεί η Γαλλία για την αποστολή Ελλήνων μάχιμων στρατιωτικών στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ. Τι προβλέπεται όμως να γίνει; Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι για να στείλουμε Έλληνες μάχιμους (και όχι απλώς επιτελείς) στρατιώτες στην εμπόλεμη αυτή θέση, θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο και δεν φτάνει μόνον μία απόφαση υπουργού. Απαιτείται επιπλέον απόφαση του ΚΥΣΕΑ και εν συνεχεία να περάσει και από τη Βουλή. Δηλαδή υπάρχει δρόμος ακόμα και όχι τόσο εύκολος. Η Γάλλοι επιμένουν, κάθε φορά που η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί συναντιέται με τον Έλληνα ομόλογό της πιέζει για στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στην περιοχή του Σαχέλ. Οι πιέσεις άρχισαν προτού ακόμα υπογραφεί η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής. Οι Γάλλοι μας θέλουν στο Σαχέλ, εμείς όμως θέλουμε να πάμε;
***
Εκείνο που έμαθα από ανώτατες πολίτικές και στρατιωτικές πηγές, είναι ότι εάν τελικά περάσει η αποστολή από το ΚΥΣΕΑ (που εάν το αποφασίσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σίγουρα θα περάσει) και εν συνεχεία εάν εγκριθεί από τη Βουλή (κάπως δύσκολο, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση θα εναντιωθεί), τα επιτελεία στο Πεντάγωνο έχουν έτοιμα τα σχέδια για τη μεταφορά Ελλήνων στρατιωτικών στο Σαχέλ. Όταν λέμε Σαχέλ μην νομίζετε ότι θα στείλουμε στρατιώτες σε όλο το μήκος της υποσαχάριας περιοχής (δηλαδή από μια άκρη έως την άλλη άκρη- στην Ερυθρά Θάλασσα- της Αφρικής). Θα τους στείλουμε στο Μάλι (εκεί θα έχει την έδρα της η ελληνική δύναμη). Ήδη όμως στο Μάλι και στην περιοχή Μπαμάκο έχουμε στείλει δύο Έλληνες στρατιωτικούς στο επιτελείο. Αυτούς που θα στείλουμε επιπλέον θα είναι ως «δύναμη προστασίας» των γαλλικών κυρίως δυνάμεων. Κάτι ωσάν Force Protection, δηλαδή 20-30 στρατιωτικούς και ορισμένους άλλους επιτελείς στα επιτελεία, συνολικά 50 άτομα. Θα απαιτηθούν όμως να σταλούν τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, για τη συνοδεία και ειδικός εξοπλισμός, γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη περιοχή όπου ήδη έχουν σημειωθεί απώλειες. Εκείνο που πρέπει επίσης να ξέρετε είναι ότι όσοι Έλληνες στρατιωτικοί θελήσουν να πάνε στο Σαχέλ θα είναι σε εθελοντική βάση και απ΄ότι έμαθα υπάρχουν ήδη πολλές αιτήσεις.
***
Οι δύο νέες αμερικανικές βάσεις
Αφού αρχίσαμε με τα στρατιωτικά, εκείνο ίσως που δεν ξέρετε είναι ότι τούτες τις ημέρες θα λειτουργήσουν στην χώρα μας σε πιο μόνιμο επίπεδο δύο νέες αμερικανικές βάσεις. Η πρώτη στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο Στρατόπεδα «Γιαννούλη» και η δεύτερη στο Στεφανοβίκειο. Την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο απερχόμενος Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, θα βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη, όχι μόνον για να παρακολουθήσουν τη μεγαλύτερη αμερικανική απόβαση ( 1.200 ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, πυροβόλων και οχημάτων), αλλά και τις πτήσεις από την Αλεξανδρούπολη 350 αμερικανικών ελικοπτέρων προς το Στεφανοβίκειο, υλοποιώντας έτσι ένα μέρος της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Μόλις ξεφορτωθούν από τα θηριώδη μεταγωγικά που νοίκιασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τα ελικόπτερα (ανάμεσά τους και Απάτσι) και συναρμολογηθούν θα πετάξουν για τη βάση τους στο Στεφανοβίκειο όπου εκεί θα παραμείνουν για τουλάχιστον έξι μήνες, μετέχοντας και σε ασκήσεις συνεκπαιδεύσεως με ελληνικά πληρώματα ελικοπτέρων, Μαζί με το ελικόπτερα θα βρεθούν στο Στεφανοβίκειο και 350 Αμερικανοί στρατιωτικοί.
ΠΗΓΗ:ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ