13.3 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΝέες έρευνες ανοιχτά της Κάσου από το ιταλικό ερευνητικό πλοίο - Τουρκική...

Νέες έρευνες ανοιχτά της Κάσου από το ιταλικό ερευνητικό πλοίο – Τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί από απόσταση

Νέες έρευνες για την πόντιση καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεξάγει το ειδικό υπό ιταλική σημαία πλοίο “Ievoli Relume”, νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου.Unmute

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος εκινείτο –με τη συνοδεία ελληνικής κανονιοφόρου και ελληνικής φρεγάτας– εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τον “πόλεμο νεύρων” μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όταν το ίδιο ιταλικό πλοίο πραγματοποίησε έρευνες για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, εντός χωρικών υδάτων και εντός οριοθετημένης (με την Αίγυπτο) ελληνικής ΑΟΖ και στην ίδια περιοχή, νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου.

Αυτή τη φορά βέβαια, η τουρκική αντίδραση είναι τουλάχιστον χλιαρή, καθώς μέχρι στιγμής στην περιοχή και σε μεγάλη απόσταση, σχεδόν 25 ναυτικών μιλίων, βρίσκεται μία τουρκική φρεγάτα.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με σχετική ενημέρωση, η ΝAVTEX που εκδόθηκε και η οποία λήγει αύριο, προβλέπει την κίνηση του ερευνητικού ιταλικού σκάφους από έξι μίλια νοτιοδυτικά έως 6 μίλια νοτιοανατολικά της Κάσου. Κατά τη διάρκεια της κίνησής του αυτής και ενώ στην τελική φάση θα είχε κατεύθυνση την Κρήτη, στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε τουρκική φρεγάτα. Πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι το σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλεε σε διεθνή ύδατα και σε πολύ μεγάλη απόσταση, σχεδόν 25 ναυτικών μιλίων, από το “Ievoli Relume”.

Αρχικά, η παρουσία της τουρκικής φρεγάτας δημιούργησε φόβο πως μπορεί να υπάρξει νέο επεισόδιο στην περιοχή. Η μεγάλη απόσταση που πλέει το τουρκικό πλοίο, ωστόσο, δεν εμπνέει ανησυχία ότι μπορεί να έχουμε έναν νέο γύρο έντασης μεταξύ των δύο πλευρών με ευθύνη της Aγκυρας.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr