Του Ηλία Προύφα
Την πρόθεσή του να δοθεί ειδικό βοήθημα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με προτεραιότητα σε αυτούς που επιχείρησαν σε Έβρο και Νησιά το προηγούμενο διάστημα, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Απαντώντας και πάλι, αυτή τη φορά από το βήμα της Βουλής, στο συνάδελφό του Βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος είχε ζητήσει με ερώτησή του τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, σε αυτούς που υπερασπίστηκαν τα σύνορα, ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο για την χορήγηση του βοηθήματος εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και δώσει την έγκριση το Υπουργείο Οικονομικών.
Να σημειώσουμε ότι όπως έχουμε δημοσιεύσει στο kranosgr, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξαρχής ήταν θετικός και είχε εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο ΥΠΟΙΚ, τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος στα στελέχη των στρατιωτικών νοσοκομείων των ΕΔ, κάτι που έγινε αποδεκτό.
Μάλιστα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως είχαμε δημοσιεύσει αποκλειστικά και επιβεβαιώθηκε με τη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας βοήθημα όχι μόνο σε όσους υπερασπίστηκαν τον Έβρο, αλλά και στους μαχητές των νησιών μας.
Με την απάντηση του στη ΒτΕ και το Γιάννη Καλλιάνο, βάζει για μία ακόμη φορά τα πράγματα στη θέση τους, τονίζοντας με νόημα, ότι θα αναλάβει, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό από τις δημοσιονομικές συνθήκες, τις σχετικές πρωτοβουλίες για καταβολή επιπλέον οικονομικού βοηθήματος με προτεραιότητα στα στελέχη των ΕΔ που επιχείρησαν στον Έβρο και τα νησιά το προηγούμενο διάστημα.
Ας ελπίσουμε το Υπουργείο Οικονομικών να δεχθεί την πρόταση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και να έχουμε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, χορήγηση βοηθήματος και στους μαχητές της πρώτης γραμμής.
Διαβάστε το κείμενο της απάντησης στη ΒτΕ:
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ιωάννης Καλλιάνος με θέμα «Μέριμνα για χορήγηση έκτακτης αμοιβής σε όσους και όσες προστάτεψαν σε συνθήκες πρωτόγνωρες τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,
σας γνωρίζω ότι η αρμοδιότητα για την εφαρμοζόμενη πολιτική σε θέματα αποζημιώσεων, αποδοχών και συνεπώς και για το ζήτημα έκτακτης αμοιβής στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), εμπίπτει αποκλειστικά στο συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση, στο άρθρο 127 του ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄74), καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος εκατό ευρώ (100 €), στα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν μεταξύ άλλων, εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου), κ.λπ.
Στις ως άνω διατάξεις, καθορίζεται επίσης η καταβολή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, «…λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών, καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας».
Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, το οποίο μετακινήθηκε, προκειμένου να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες στη φύλαξη των συνόρων Μονάδες, σε αυτό καταβάλλεται αποζημίωση οδοιπορικών εξόδων, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Π.Δ.200/1993.
Τέλος, το ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας και της ρεαλιστικής ρύθμισης των αιτημάτων των στελεχών των ΕΔ θα αναλάβει, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό από τις δημοσιονομικές συνθήκες, τις σχετικές πρωτοβουλίες για καταβολή επιπλέον οικονομικού βοηθήματος με προτεραιότητα στα στελέχη των ΕΔ που επιχείρησαν στον Έβρο και τα νησιά το προηγούμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.