Έχουμε δηλώσει τις «κόκκινες γραμμές» μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
«H Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Και τα δόντια της τα έδειξε με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ’ αυτόν τον τόνο αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα θέματα.
Έχουμε δε δηλώσει ευθαρσώς με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί και με άλλες πράξεις. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω επ’ αυτών, άλλωστε δεν είμαι και αποκλειστικά αρμόδιος να το κάνω», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην όξυνση που επιχειρεί η Τουρκία.
«Η Ελλάδα, χωρίς εξαίρεση, παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό την Τουρκία, η οποία έχει περάσει σε ένα επόμενο στάδιο από αυτό της προκλητικότητας, της παραβατικότητας και της δημιουργίας γκρίζων ζωνών. Βιώνουμε την περίοδο της επιθετικότητας και μάλιστα της κλιμάκωσης της, η οποία φαίνεται ότι έχει στόχο την πρόκληση θερμού επεισοδίου αν όχι ευρύτερης αντιπαράθεσης. Προκλητικά, επιθετικά, κατά παραβίαση βεβαίως κάθε δικαίου, προσπαθεί και προειδοποιεί ότι θα προβεί σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μεσόγειο ευρύτερα, στο Νότιο Αιγαίο, σε περιοχές που δεν το δικαιούται. Και βεβαίως, αυτό ακριβώς το οποίο προλέγει είναι που μας κάνει σίγουρους ότι στόχευσή της είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Στηρίζουμε απόλυτα τις κινήσεις και του υπουργείου Εξωτερικών, που αυτές τις μέρες εξελίσσονται, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν αρκούν. Δεν αρκούν διότι λείπει η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και συγκεκριμένα εθνικής πρότασης, που θα μας βγάλει από το στάδιο της απλής αντίδρασης στις προκλητικές και επιθετικές δράσεις της Τουρκίας και θα μας βάλει στο στάδιο της δράσης των δικών μας σχεδίων. Τα δικά μας σχέδια είναι με βάση τη διεθνή νομιμότητα και θα πρέπει να διαμορφωθεί αυτή η εθνική πρόταση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, υπουργείο Εξωτερικών, καταρχήν», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Ν. Παναγιωτόπουλος: «Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η αμυντική βιομηχανία να σταθεί ξανά στα πόδια της»
«Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η αμυντική βιομηχανία να σταθεί ξανά στα πόδια της», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου.
«Η επιλογή για την αναγκαία αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας είναι συνολική. Όχι μόνο για τον τομέα που ελέγχεται από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τις ελληνικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες θα μπορούσαν, εάν προκύψουν προγράμματα συμπαραγωγής διαφόρων συστημάτων, να έχουν σημαντικό μερίδιο συμμετοχής και τέτοιες προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά και να επωφεληθούν από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης στοιχείων της αμυντικής βιομηχανίας», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε: «Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αμυντική βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της. Στήριξη, επαναφορά σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας, αναπόφευκτα με τα προβλήματα που παραλάβαμε από το παρελθόν, αλλά δεν μεμψιμοιρούμε γι’ αυτό. Εξάπλωση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια, διεθνής ανταγωνιστικότητα αυτό νομίζω είναι το μείγμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η αμυντική βιομηχανία προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και φυσικά αυτό περνάει αναπόφευκτα και από επενδυτικές πρωτοβουλίες».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα «Εθνικό σχέδιο αμυντικής βιομηχανίας και επιχειρησιακά προγράμματα και συμβάσεις με ΕΑΒ και ΕΑΣ».
«Επενδυτικές πρωτοβουλίες που με βάσιμες πιθανότητες περιμένουμε να εξελιχθούν μέσα στο 2020, έχω την αίσθηση ότι θα έρθουν μέσα από την αμυντική βιομηχανία περισσότερο από άλλους τομείς. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αναφορικά με τα ΕΑΣ, ο υπουργός χαρακτήρισε καταλύτη την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου και επισήμανε ότι τα πυρομαχικά που κατασκευάζουν αφορούν, κατά βάση, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αγκάθι για τα ΕΑΣ αποτελούν οι καθυστερήσεις εκτέλεσης παραγγελιών.
«θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Έχουμε επιδείξει κάποια ευελιξία ή κατανόηση σε καθυστερημένες παραγγελίες, έχουμε καταβάλει δόσεις πληρωμών για τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει θέμα λόγω της καθυστέρησης αυτής. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε. Πρόσφατα το Πολεμικό Ναυτικό, τελικά, ξεπέρασε τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του και ανέθεσε μια παραγγελία κατασκευής κάποιων βλημάτων για τις εκπαιδευτικές ασκήσεις πυροβόλων του Πολεμικού Ναυτικού. Αντικείμενο βασικό επομένως αποτελεί για την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας. Αυτή θα εξετάσει τους τρόπους βιωσιμότητας και την οικονομική εξυγίανση αυτής», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι τα στελέχη που έχουν απολυθεί με τον τρόπο που απολύθηκαν, θα επαναπροσληφθούν.
«Το σχέδιο εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε προχωρήσει με αρμόδια υπουργό την κ. Γεννηματά, εγκαταλείφθηκε», ανέφερε για τα ΕΑΣ ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Η εταιρεία αυτή έχει τεράστια σημασία για την εθνική άμυνα και βεβαίως έχει και τον άλλο βραχίονα που αφορά την ανταγωνιστικότητα και τη δραστηριότητά της σε διεθνές επίπεδο. Το αντικείμενό της παρότι αφορά συμβατικό υλικό της άμυνας είναι περιζήτητο. Έχει τεχνογνωσία και δεν πρέπει να χάνεται αυτή η τεχνολογία με τις συνταξιοδοτήσεις χωρίς ανανέωση του δυναμικού», είπε ο κ. Κεγκέρογλου και προσέθεσε: «Θέλω τη διαβεβαίωσή σας πως η κυβέρνηση είναι στην πολιτική κατεύθυνση να εξυγιανθούν και να αναπτυχθούν τα ΕΑΣ και όχι να εκκαθαριστούν ή να απολυθούν και ιδιωτικοποιηθούν, όπως κάποιοι διατυμπανίζουν».
Ένα σχέδιο εξυγίανσης το οποίο έρχεται από το περίοδο 2010-2012 ασφαλώς και πρέπει να επικαιροποιηθεί, προκειμένου να έχει αναφορά στην κατάσταση της εταιρείας εν έτει 2020, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ αναφερόμενος στα ΕΑΒ σημείωσε: «Θα ήταν λάθος να περνάει προς τα έξω ότι παγώνουν τα προγράμματα. Ένα F-16 το πρωτότυπο έχει μπει αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Πρέπει να αποσυναρμολογηθεί και από εκεί και πέρα θα μπει σε ροή παραγωγής και η υπόλοιπη εργασία».
«Έχω την αίσθηση -αυτό αφορά το υπουργείο Οικονομικών- ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η καθιέρωση μπόνους αμοιβής, ανάλογα με το παραδοτέο έργο και νομίζω είναι αυτό μία ρεαλιστική λύση. Ξέρετε ότι πριν από μερικές μέρες νομοθετήθηκε, ώστε να υπάρχει και ο θεσμικά διαφανής τρόπος, η καταβολή του έκτακτου επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών στην ΕΑΒ. Μπορούμε να δούμε κάτι τέτοιο και στα ΕΑΣ, εάν έρθει η εταιρεία με προτάσεις», προσέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ