13.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΞανά στο στόχαστρο των Τούρκων ο Νίκος Δένδιας: Τι κρύβει η εμμονή...

Ξανά στο στόχαστρο των Τούρκων ο Νίκος Δένδιας: Τι κρύβει η εμμονή με τον υπουργό Αμυνας

Τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Καστελόριζο, για την 81η επέτειο της ανεξαρτησίας της Μεγίστης… θυμήθηκε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο να… ψέξει τον Νίκο Δένδια για τις αυτονόητες θέσεις που εξέφρασε– οι οποίες άλλωστε αποτελούν πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης– αλλά έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει “προβοκάτορα” τον Έλληνα Υπουργό, υποστηρίζοντας ότι τορπιλίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Η… χρονοκαθυστέρηση του Τούρκου εκπροσώπου γεννά ερωτήματα, λίγες μόλις ημέρες πριν από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, την ώρα που οι δύο πλευρές εμφανίζονται έτοιμες να ανοίξουν, δειλά δειλά ωστόσο, την πόρτα του πολιτικού διαλόγου.

Γιατί ο κ. Τσελίκ επέλεξε αυτή την στιγμή να επιτεθεί με τόσο σκληρές εκφράσεις σε βάρος του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας; Γνωρίζοντας μάλιστα τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, και την πίστη σε όσα προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας, στο οποίο έκανε επίκληση ο Νίκος Δένδιας;

“Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό”, είπε ο Ν. Δένδιας την περασμένη Παρασκευή από το Καστελόριζο, αναφερόμενος στο ειδικότερο άρθρο της σύμβασης που προβλέπει ότι όλα τα νησιά έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

“Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών. Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”, είπε, χωρίς καμία αναφορά στην Τουρκία, ή στον αναθεωρητισμό της, ο οποίος επιβεβαιώνεται καθημερινά. Από τα σχολικά βιβλία και τις αναφορές της στη “Γαλάζια Πατρίδα”, μέχρι την εμφάνιση των τουρκικών φρεγατών στη Κάσο, σε μία επίδειξη δύναμης ισχύος στις έρευνες του ιταλικού πλοίου levoli Relume για την πόντιση καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι στόχοι και οι λόγοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βλέπει διαφορετικές γραμμές στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, βάζοντας “απέναντι” τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια. Η Άγκυρα δεν μπορεί να… συγχωρήσει την απάντηση που είχε δώσει ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επί τουρκικού εδάφους, τον Απρίλιο του 2021, όταν προκλήθηκε από τον κ. Τσαβούσογλου, και από τότε, το κλίμα της επιθετικής ρητορικής στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας παραμένει ενεργό.

Οι λόγοι πάντως είναι πιθανό να είναι βαθύτεροι, καθώς η πρόσφατη συμφωνία των ΗΠΑ με την Κύπρο σε αμυντικό επίπεδο έχει ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μέτωπο με την Ουάσιγκτον, καταγγέλλοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι παίρνουν το μέρος της Λευκωσίας, ενώ μόλις χθες, καθαιρέθηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας για την… ανταρσία στη σχολή Ευελπίδων και τους ύμνους στον Κεμάλ. Δεν αποκλείεται έτσι, ο Νίκος Δένδιας να έγινε στόχος για τις ανάγκες- αυτή τη φορά- της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

“Η πόρτα του διαλόγου άνοιξε κατά τη συνάντηση του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Ενώ επιδιώκεται αυτή η προσέγγιση, ακραία στοιχεία εντός της Ελλάδας κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο. Ο προβοκάτορας Δένδιας έκανε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όριά του. Πήγε στο Καστελλόριζο και έκανε δηλώσεις εξηγώντας πώς θα επεκτείνουν τους εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στοχοποίησε την Τουρκία”, είπε αρχικά ο Τσελίκ.

“Τα λόγια του δεν μπορούν να φτάσουν σε εμάς χωρίς να πνιγούν στο Αιγαίο. Αυτή η δήλωση του Δένδια είναι μια δήλωση που είναι κατά του διαλόγου. Το λόμπι του χάους θέλει να σαμποτάρει τις προσπάθειες για διάλογο” συμπλήρωσε ο Ομέρ Τσελίκ χθες, εντυπωσιάζοντας για την οξύτητα του λόγου του.

Ο διάλογος πάντως μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί με ένα ακόμη ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, με την Αθήνα να επιμένει στα οφέλη της ανοιχτής γραμμής με την Άγκυρα, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές της.

“Η Ελλάδα, χωρίς να έχει υποχωρήσει στο παραμικρό, χωρίς να έχει χάσει την οποιαδήποτε διεκδίκησή της, ούτε να έχει βάλει καν στο τραπέζι, ούτε πρόκειται να βάλει, ζητήματα “κόκκινων” γραμμών, έχει καταφέρει και συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία, προβάλλει τις θέσεις της, έχει καταφέρει και έχει εκμηδενίσει, και με την πολιτική την εσωτερική που ακολουθεί, τις ροές από τον Έβρο και από τα θαλάσσια σύνορα, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, έχουμε καταφέρει και έχουμε μειώσει. Δεν έχουμε παραβιάσεις, δεν καλούνται κάθε τόσο οι άνθρωποι της αεροπορίας μας να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα. Και υποδεχόμαστε, πλέον, νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες” είπε χθες ο Παύλος Μαρινάκης στον Αντέννα, αναγνωρίζοντας ότι οι αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει.

” Τι σημαίνει, ότι η Τουρκία άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη; Όχι. Και πολύ έντονες διαφωνίες έχουμε και μία διαφορά έχουμε που παραμένει. Όμως, έχουμε καταφέρει σε αυτή τη διαδικασία βήμα-βήμα να προβάλλουμε τις θέσεις μας και να προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα” κατέληξε.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr