Πέντε μέτρα και δύο θεσμικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με φόντο την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως συνέπεια ο 18χρονος Ρομά να πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών. Με βάση και τα στοιχεία που προέκυψαν από το πόρισμα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. για το εν λόγω συμβάν, ανακοινώθηκε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Αστυνομίας.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία σχολείων μετεκπαίδευσης των ειδικών φρουρών, την εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά και τον άμεσο εφοδιασμό με κάμερες των αστυνομικών της ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών. Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική συμπεριφορά. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα γίνουν αλλαγές στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης.
Αναλυτικά, τα πέντε μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
1. Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Την ευθύνη υλοποίησης, αξιοποιώντας την κατάλληλη ομάδα αξιωματικών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και η δράση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
2. Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.
3. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.
4. Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.
5. Αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η υλοποίηση των σχετικών μέτρων να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Οι δύο θεσμικές πρωτοβουλίες – Τι θα αλλάξει στον Ποινικό Κώδικα
Σε θεσμικό επίπεδο, αναλαμβάνονται δύο θεσμικές πρωτοβουλίες. Τους επόμενους τρεις μήνες θα προωθεί το Νομοσχέδιο για την Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας. Στόχος μία αστυνομία φιλική στον πολίτη, που σέβεται την δημοκρατική νομιμότητα και είναι άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, την αστυνομία του 21ου αιώνα.
Και, δεύτερον, όπως ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Δικαιοσύνης για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, “αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική αστυνομία, που πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων μας γιατί αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας. Μικροκομματικές επιθέσεις και αβάσιμοι αφορισμοί σε βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας δεν γίνονται αποδεκτοί από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε δίπλα στον Έλληνα αστυνομικό, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, γιατί η πολύ δύσκολη δουλειά που κάνει αποτελεί πολύτιμη υπηρεσία προς την κοινωνία. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα 1000 αστυνομικοί ενισχύουν τα ΑΤ του Λεκανοπεδίου Αττικής και διασφαλίζουν την πραγματοποίηση κάθε βράδυ 100 πρόσθετων περιπολιών. Συνεχίζουμε με σχέδιο, με όραμα, με ενότητα, με σκληρή δουλειά τον καθημερινό αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών. Γιατί είναι προϋπόθεση της ευημερίας των Ελλήνων”.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για το Πέραμα
Νωρίτερα, αναφερόμενος στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα και το πόρισμα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ., που του παρέδωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε πως “όσα έγιναν ως τώρα σε επίπεδο δικαστικής και πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης είναι τα απολύτως προβλεπόμενα από τους Νόμους. Αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση ενός Κράτους Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα. Σε ένα Κράτος Δικαίου η Πολιτεία οφείλει πρώτη να εφαρμόζει τον Νόμο. Η κοινή γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν, με εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Άμεσης Δράσης, με την έλλειψη συντονισμού. Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένας ζωντανός κρατικός οργανισμός που διαρκώς βελτιώνεται. Τίποτα και κανένα περιστατικό δεν περνά και δεν πρέπει να περνά, χωρίς αξιολόγηση”.
ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr