13.3 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΟδηγίες σε περίπτωση... συνάντησης με φίδι - Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα...

Οδηγίες σε περίπτωση… συνάντησης με φίδι – Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα δηλητηριώδη – ΒΙΝΤΕΟ

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων είναι τα φίδια και κάποια… απρόσμενη συνάντηση είτε στην αυλή του σπιτιού, είτε στο πάρκο είτε σε κάποια εξόρμηση στην εξοχή. Πότε όμως επιτίθενται τα φίδια στον άνθρωπο; Είναι όλα τα είδη επικίνδυνα; Πόσα περιστατικά καταγράφονται τον χρόνο; Πως φτάνουν ως το κέντρο πόλεων και τι πρέπει να κάνουμε μόλις τα αντικρίσουμε; Σε αυτά τα βασικά ερωτήματα απαντά μεταξύ άλλων μιλώντας στο GRTimes.gr, ο βιολόγος- ερπετολόγος και μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας Ηλίας Στραχίνης, ο οποίος αρχικά εξηγεί ότι κανένα φίδι δεν επιτίθεται σε άνθρωπο αν δεν απειληθεί και δαγκώνουν μόνο όταν αμύνονται. Τα μόνα φίδια στην Ελλάδα που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, είναι οι οχιές, οι οποίες αποτελούν τα πέντε από τα συνολικά 23 είδη φιδιών που υπάρχουν στην χώρα.

«Τα δύο από αυτά είναι αλπικές οχιές τις οποίες τις βρίσκουμε μόνο σε πολύ υψηλό υψόμετρο, όπως σε κορυφές βουνών και έχουν ήπιο δηλητήριο, η οθωμανική οχιά την οποία βρίσκουμε μόνο στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου – και όχι σε όλα – και στα νοτιοανατολικά του Έβρου, η οχιά της Μήλου και το πέμπτο είδος και πιο γνωστό, είναι η κοινή οχιά ή αλλιώς κερασφόρος οχιά που τη βρίσκουμε από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, σε νησιά του αιγαίου και του Ιονίου. Όλα τα υπόλοιπα φίδια, είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο» εξηγεί ο κ. Στραχίνης. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της κοινής οχιάς, προκειμένου να γίνει εύκολα αναγνωρίσιμη, τονίζει ότι είναι κοντόχοντρο φίδι, με πολύ πλατύ κεφάλι, ουρά που στενεύει απότομα και χοντρό ζιγκ-ζαγκ στο σώμα ή ενωμένους ρόμβους.

«Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται μέχρι και 200 περιστατικά δαγκώματος, ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά χαμηλό, περίπου 1 στους 500, που κατά κανόνα αφορούν άτομα με βεβαρημένη υγεία» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβαλλόμαστε στη θέα ενός φιδιού και να μας πιάνει υστερία. Προσθέτει δε, πως η οχιά είναι ένα επικίνδυνο φίδι, ωστόσο, όχι τόσο, όσο φημολογείται. «Δεν ισχύει ότι σε βλέπει και επιτίθεται, ότι παραμονεύει να σε δαγκώσει, ότι σε περίπτωση που συμβεί πεθαίνεις μέσα σε λίγα λεπτά ή κάποιες ώρες, καθώς, για να πεθάνει από δάγκωμα οχιάς ένας υγιής άνθρωπος, χρειάζεται να μείνει χωρίς βοήθεια αρκετά 24ωρα», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τις κατάλληλες ενέργειες μετά το δάγκωμα οχιάς, ξεκαθαρίζει ότι το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η ακινητοποίηση του θύματος και ειδικά του άκρου που δαγκώθηκε και η μεταφορά του ανθρώπου σε νοσοκομείο, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. «Είναι λανθασμένη και πολύ επικίνδυνες οι πρακτικές της σφικτής περίδεσης για να κοπεί η κυκλοφορία του αίματος στο σημείο του δαγκώματος, το σχίσιμο στο σημείο για να «τρέξει» το δηλητήριο και διάφορα άλλα τέτοια ‘γιατροσόφια’, καθώς επιδεινώνουν την κατάσταση και μπορεί ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από αυτά», τονίζει.