13.3 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟι «ήρωες με τα χακί» στη μάχη της πυρόσβεσης

Οι «ήρωες με τα χακί» στη μάχη της πυρόσβεσης

του Βασίλη Σκουλαράκου

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα βρίσκονται από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρέχοντας πολύτιμη και αποτελεσματική βοήθεια στην Πολιτεία.

Η στρατιωτική ηγεσία και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς δηλώνουν «παρών» σε κάθε περίσταση, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση αποστολών σε κάθε πύρινο μέτωπο.

Είναι οι «ήρωες με τα χακί», όπως τους χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι, βλέποντας τους στρατιώτες να δίνουν μάχη με τις φλόγες και στελέχη πάνω σε γκρέιντερ να προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους σε απροσπέλαστα δάση. Είναι οι «από μηχανής θεοί» που φτάνουν με τα εναέρια μέσα, όταν οι πύρινες γλώσσες κυκλώνουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Είναι αλήθεια πως φέτος η Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει άλματα προόδου, με τους έμπειρους τεχνικούς στην ΕΑΒ, αλλά και στο εργοστάσιο της HAF στην Ελευσίνα, να κάνουν σπουδαία δουλειά και να παραδίδουν εγκαίρως συντηρημένα Καναντέρ. Είναι χαρακτηριστικό πως, φέτος, η διαθεσιμότητα των CL-215 και των CL-415 χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, με τα αεροσκάφη που δόθηκαν προς συντήρηση να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία εγκαίρως και απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος.

Εξαιρετική δουλειά και για τις «καμήλες» της αεροπυρόσβεσης, τα αεροσκάφη PZL, τα οποία είναι από τα πρώτα εναέρια μέσα που αποστέλλονται για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο πριν επεκταθεί, ενώ αναλαμβάνουν και το δύσκολο έργο της εναέριας επιτήρησης.

Ο ίδιος αγώνας και στον Στρατό Ξηράς, με τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού να παραδίδουν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας τα θηριώδη ελικόπτερα Σινούκ, που με τους κάδους τους μπορούν να κουβαλήσουν και να ρίξουν με ακρίβεια στο μέτωπο μέχρι και 7 τόνους νερού.

Ποια είναι τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή;

Τουλάχιστον 39 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, δέκα CL-215 με βάση την 335 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών στην Ελευσίνα, επτά Canadair CL-415 με βάση την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης στη Θεσσαλονίκη, 22 PZL με βάση το Τατόι και τρία ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως τόσο τα Καναντέρ όσο και τα PZL μετασταθμεύουν τους θερινούς μήνες σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας. Ειδικά τα PZL διασπείρονται από τον Έβρο μέχρι τη νότια Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου, με στόχο να επιτηρούν, αλλά και να προλαμβάνουν πυρκαγιές στην έναρξή τους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο