13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟι Ισραηλινοί παρουσίασαν χάρτη που δείχνει ελληνικές Ίμβρο και Τένεδο!

Οι Ισραηλινοί παρουσίασαν χάρτη που δείχνει ελληνικές Ίμβρο και Τένεδο!

Το Ισραηλινό i 24 News σε χάρτη που παρουσίασε, ”έβαψε” με ελληνικά χρώματα την Ίμβρο και την Τένεδο (σημειώνεται ότι η Τουρκία ΔΕΝ τήρησε ποτέ την Συνθήκη της Λωζάνης σχετικά με τα δύο νησιά).

Το γνωστό Ισραηλινό ΜΜΕ έχει εκδόσεις στα αγγλικά, γαλλικά και εβραϊκά. Σε συζήτηση που έλαβε χώρα στη γαλλόφωνη εκπομπή του καναλιού, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και ο East Med όταν και παρουσιάστηκε ένα χάρτης, όπου με πράσινο εμφανίζονται οι χώρες από όπου θα διέλθει ο αγωγός. Με πράσινο χρώμα εμφανίζονται τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. 

Επίσης το ίδιο ισχύει και με την Κατεχόμενη Κύπρο.

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Mahir Ünal, χαρακτήρισε ως πρόκληση την καταστροφή μιας πλάκας που είχε τοποθετήσει η τουρκική κυβέρνηση για να υπενθυμίσει την συμμετοχή της σε εργασίες συντήρησης και ανάπλασης σε ένα νεκροταφείο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε βίντεο ισραηλινοί αστυνομικοί καταστρέφουν την πλάκα κάτι που η Άγκυρα χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση.

Και ο Ünal συμπλήρωσε λέγοντας τα παρακάτω… εκπληκτικά:

«Πρόκειται για μια κίνηση από την ισραηλινή Αστυνομία η οποία φανερώνει το μεγάλο μίσος που τρέφει κατά της σημαίας μας, της ημισελήνου και του αστεριού, που έχει γίνει σύμβολο των καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο»!

Η Άγκυρα είχε ανακατασκευάσει το συγκεκριμένο νεκροταφείο.

Όπως είναι γνωστό, με τη Συνθήκη της Λωζάνης (17/12/2017), παραχωρήθηκαν στην Τουρκία η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσες Νήσους (Μαυρυές), καθώς ο έλεγχός τους αποτελεί «κλειδί» για τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελίων.

Η Ίμβρος και η Τένεδος είχαν δοθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών (Αύγουστος 1920) «…Η Τουρκία παραιτείται πλην τούτων υπέρ της Ελλάδος και όλων των δικαιωμάτων και τίτλων αυτής επί των νήσων Ίμβρου και Τενέδου» (άρθρο 84)». Όπως γράφει ο Νίκος Σηφουνάκης «Η έκβαση αυτή νομιμοποιούσε το πραγματικό γεγονός της στρατιωτικής κατάληψής τους από τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, τον Οκτώβριο του 1912, με την προϋπόθεση να μη χρησιμοποιηθούν ως ναυτικές βάσεις κατά της Τουρκίας».

Μετά την τραγική κατάληξη όμως της μικρασιατικής εκστρατείας, διαφαινόταν ότι δύσκολα η Ίμβρος και η Τένεδος θα παραμείνουν υπό ελληνική κυριαρχία. Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πόλη της Ελβετίας και παρά τα διαβήματα και τις εκκλήσεις των Ιμβρίων και των Τενεδίων, τα δύο αιγιοπελαγίτικα νησιά, παραχωρήθηκαν στην Τουρκία. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκία ανέλαβε κάποιες,
σημαντικές υποχρεώσεις, για τα δύο νησιά. Συγκεκριμένα:

«Αι νήσοι Ίμβρος και Τένεδος, παραμένουσι υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν, θα απολαύωσιν ειδικής διοικητικής οργανώσεως, αποτελούμενης εκ τοπικών στοιχείων και παρεχούσης πάσαν εγγύησιν εις τον μη μουσουλμανικόν ιθαγενή πληθυσμόν δι’ ό,τι αφορά εις την τοπικήν διοίκησιν και την προστασίαν των προσώπων και των περιουσιών.

Η διατήρησις της τάξεως θα εξασφαλίζηται ένα αυταίς δι’ αστυνομίας στρατολογουμένης μεταξύ του ιθαγενούς πληθυσμού, τη φροντίδι της ως άνω προβλεπομένης τοπικής διοικήσεως υπό τας διαταγάς της οποίας θα διατελεί.

Αι συνομολογηθείσαι ή συνομολογηθησόμεναι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας συμφωνίαι, αι αφορώσι την ανταλλαγήν των Ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών, δεν θα εφαρμοσθώσιν εις τους κατοίκους των νήσων Ίμβρου και Τενέδου».

ΠΗΓΗ: pronews.gr