13.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟι τελευταίες εισηγήσεις για τον εμβολιασμό νεοσύλλεκτων και στελεχών των ΕΔ

Οι τελευταίες εισηγήσεις για τον εμβολιασμό νεοσύλλεκτων και στελεχών των ΕΔ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους κλάδους των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες υγείας, αλλά και με αφορμή την απόφαση για την απομάκρυνση από την ΕΜΑΚ 54 ατόμων που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, έχει ανοίξει ο φάκελος των Ενόπλων Δυνάμεων και το τι πρόκειται να γίνει.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του enikos.gr στις σκέψεις και εισηγήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή προς το ΓΕΕΘΑ, φαίνεται να μην προκρίνεται το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα στελέχη και τους οπλίτες θητείας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από αυτό, ωστόσο, εξαιρούνται οι υγειονομικοί και διοικητικοί όλων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και όσοι επανδρώνουν τα ασθενοφόρα, για τους οποίους ισχύει ότι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά του οπλίτες θητείας, οι προτάσεις που φαίνεται να προκρίνονται έχουν να κάνουν με κίνητρα για τον εμβολιασμό τους. Εκτός από το voucher των 150 ευρώ, που ούτως ή άλλως δικαιούνται βάσει κυβερνητικής απόφασης οι κάτω των 25 ετών, υπάρχουν σκέψεις για διάφορα ευνοϊκά κίνητρα, με ισχυρότερο εκείνο της τιμητικής άδειας, που θα μπορεί να προστίθεται στην άδεια απόλυσης. Μάλιστα εξετάζεται το μέτρο να μην αφορά μόνο τους νεοσύλλεκτους των επόμενων ΕΣΣΟ, αλλά και όσους ήδη υπηρετούν την θητεία τους.

Σε ότι αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπάρχουν αντικίνητρα σε περίπτωση άρνησης του εμβολιασμού τους, όπως τη μη συμμετοχή σε αποστολές στο εξωτερικό, τη συμμετοχή σε ασκήσεις κλπ. Αυτό σημαίνει ακόμη και μείωση του εισοδήματός τους, αφού για παράδειγμα δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν το άλμα συντήρησης, επειδή δεν θα μπορούν να μπουν μέσα στο ελικόπτερο ή το αεροπλάνο. Ή δεν θα μπορούν οι ιπτάμενοι να πραγματοποιήσουν την πτήση συντήρησης στον τύπο μαχητικού με το οποίο πετούσαν.

Βεβαίως, υπάρχουν και σκέψεις για κίνητρα με κάποιες ημέρες άδειας.

Παρόλα αυτά, όπως έχει διαπιστωθεί, στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπάρχει αυτό που αποκαλείται ως «αντιεμβολιαστικό κίνημα» αλλά σκεπτικισμός για τις ενδεχόμενες συνέπειες από το εμβόλιο. Έτσι, πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η δημιουργία εκστρατείας ενημέρωσης από γιατρούς προς όσους δεν το έχουν αποφασίσει, ώστε να τους λυθούν οι απορίες και το κυριότερο να σταθμίσουν τα οφέλη για τη θωράκιση της υγείας τους αλλά και των γύρω τους.

ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr