Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κήρυξε σήμερα, Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Αρχηγών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, επ’ ευκαιρία των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Χαιρετισμό προς τους Αρχηγούς Άμυνας του ΝΑΤΟ απηύθυνε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εισαγωγικές ομιλίες έκαναν ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ (RobertBauer) και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στην ομιλία του τόνισε τα εξής:
«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, να εκφράσω τις ευχές μου για μια επιτυχημένη και παραγωγική Σύνοδο Αρχηγών Άμυνας 2021.
Χθες μοιράστηκα μαζί σας κάποιες σκέψεις για τη Συμμαχία μας και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών και την από κοινού αντιμετώπιση συνεχώς εξελισσόμενων απειλών σε ένα ασταθές και ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Σήμερα, θα ήθελα να εκθέσω κάποιες ιδέες για το παρόν και, το κυριότερο, το μέλλον της Συμμαχίας μας.
Κατ’ αρχάς, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα πρέπει να συνεργαστεί στενά προκειμένου να αποφευχθεί μια αναβίωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και πέραν αυτού. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των ευάλωτων Αφγανών και να προλάβουμε μια ανθρωπιστική κρίση.
Είναι ηθικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τον λαό του Αφγανιστάν και να παρέχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Αυτοί είναι οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικά εκτοπισμένων.
Βιώνουμε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στο Αφγανιστάν, καθώς και έναν κίνδυνο μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά προκειμένου να παράσχουμε υποστήριξη στις γειτονικές χώρες και να αποφύγουμε μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά μας.
Αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μας βοηθήσει να αποκομίσουμε χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον και να ενισχύσουμε τον κοινό σκοπό μας της διαφύλαξης των κοινών αξιών και ιδανικών μας και της διατήρησης της ικανότητας του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε πιθανές απειλές, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Γι’ αυτό καταρτίστηκε ένας σαφής οδικός χάρτης της Συμμαχίας με τη Διαδικασία “ΝΑΤΟ 2030”.
Η ενίσχυση της Ανθεκτικότητας αποτελεί βασική διάσταση αυτής της Διαδικασίας, μια σημαντική πτυχή της προσπάθειας οικοδόμησης βελτιωμένων Αμυντικών δυνατοτήτων για το μέλλον. Παρότι η Ανθεκτικότητα αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, σαφώς αντικατοπτρίζει την επιβιωσιμότητα και τη συνολική μαχητική ικανότητα του ΝΑΤΟ ως συλλογικής οντότητας. Επομένως, θεωρείται ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν κοινά πρότυπα σχετικά με την Ανθεκτικότητα, θα πρέπει να τεθούν και να επιδιωχθούν οι ίδιοι αντικειμενικοί σκοποί. Υπάρχει προφανώς μια προστιθέμενη αξία στη Συμμαχία μας ως μια πλατφόρμα Συμμάχων που μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές για τη σύνταξη των δικών τους, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, εθνικών σχεδίων και διαδικασιών.
Ένας ακόμα βασικός παράγοντας ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Συμμαχίας είναι, φυσικά, η τεχνολογία. Στο παρελθόν, το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό ότι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων στις οποίες συμμετείχαμε θα ήταν προς όφελός μας. Αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα θα πρέπει σίγουρα να διατηρηθεί. Επιπλέον, πιστεύω ακράδαντα ότι τα μέσα μας θα πρέπει να αποτελούνται από διαλειτουργικές τεχνολογικές πλατφόρμες οι οποίες θα επιτρέπουν την ενσωμάτωσή τους σε μια κοινή δομή Διοίκησης και Ελέγχου (C2). Όσον αφορά την προμήθεια συστημάτων, οι πολυεθνικές πρωτοβουλίες φαίνεται ότι συνιστούν μια «έξυπνη» προσέγγιση, μοιράζοντας το κόστος Έρευνας & Ανάπτυξης. Οι συνέργειες στον τομέα της συντήρησης είναι επίσης πολύτιμες, μεγιστοποιώντας τη χρήση κρίσιμων υλικών και διευκολύνοντας την κοινή χρήση τεχνολογικής τεχνογνωσίας.
Στην προσπάθειά μας για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Συμμαχίας μας, η στρατιωτική εκπαίδευση θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας. Οι δράσεις συνεκπαίδευσης φέρνουν κοντά προσωπικό από διαφορετικές χώρες μέλη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη επικοινωνία, καθώς επίσης διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερα επιθυμητή κοινή αντίληψη. Αυτή η προσέγγιση σαφώς μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση τυχόν κενών στην αντίληψη, επιτρέποντας μια αποτελεσματική διαλειτουργικότητα. Επίσης, οι κοινές ασκήσεις αποτελούν ευκαιρία, όπως και κίνητρο για την ανάπτυξη νέων τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών. Και, φυσικά, είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες να καλύπτουν το πλήρες φάσμα των δυνάμεων, δυνατοτήτων και φορέων, από το στρατηγικό μέχρι και το τακτικό επίπεδο.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι αποτελεί την καθοριστικότερη πρόκληση των καιρών μας. Επηρεάζει την καθημερινότητα, το μέλλον, αλλά και την ασφάλειά μας. Υποστηρίζουμε την ιδέα να καταστεί το ΝΑΤΟ πρωτοπόρος διεθνής οργανισμός στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει την ασφάλεια και να εντείνουμε τις πρωτοβουλίες μας και να εργαστούμε προκειμένου να κατανοήσουμε και να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της.
Όσον αφορά το μέλλον του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της ουσιαστικής συμβολής των Εταίρων μας στις αποστολές και τις επιχειρήσεις μας. Με την πάροδο του χρόνου έγιναν κοινωνοί των αξιών και των συμφερόντων μας για τη διαφύλαξη της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης και υπέστησαν απώλειες πολεμώντας στο πλευρό των δυνάμεών μας. Γενικά, θεωρείται απόλυτη ανάγκη το ΝΑΤΟ να βελτιώσει τη συνεργασία του με οποιουσδήποτε φιλικούς δρώντες της διεθνούς σκηνής. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσει και τις δικές του δυνατότητες.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Εταίρων μας ανήκει στην ΕΕ. Η ΕΕ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ, αντίθετα αποτελεί αναντικατάστατο Εταίρο ο οποίος συμβάλλει στην ευρύτερη Αμυντική Δυνατότητα και Δυνατότητα Ασφαλείας της Συμμαχίας, ενισχύοντάς την. Επιπλέον, στηρίζουμε μια ισχυρή, στενότερη, συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σύμφωνα με τις δύο Κοινές Δηλώσεις, οι οποίες συνιστούν το πλαίσιο της συνεργασίας μας, και τις αρχές της συμμετοχικότητας, αμοιβαιότητας και σεβασμού της αυτονομίας λήψης αποφάσεων των δύο οργανισμών.
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με μια τελευταία σκέψη: αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου ότι, όπως πάντα, το σημαντικότερο στοιχείο, αυτό που θα μας επιτρέψει να κατισχύσουμε έναντι οποιουδήποτε πιθανού αντιπάλου, εάν χρειαστεί, δεν είναι άλλο από τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, τους ανθρώπους που διοικείτε, τους ανθρώπους των οποίων ηγείστε. Αποτελούν το ακαταμάχητο ανθρώπινο κεφάλαιο των χωρών μας και της μεγάλης μας Συμμαχίας. Γι’ αυτό σας προτρέπω να κάνετε γι’ αυτούς το καλύτερο προκειμένου να πάρετε και από αυτούς το καλύτερο.
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος Σύμμαχος στην περιοχή. Στηρίζουμε πάντα τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας, καθώς και τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και πέραν αυτών, έτοιμοι να αναλάβουμε τον περιφερειακό μας ρόλο. Οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες με χώρες της ευρύτερης περιοχής οι οποίες μοιράζονται το ίδιο όραμα και αξίες, βασιζόμενοι στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την αρχή της καλής γειτονίας.
Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης επ’ ευκαιρία της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια χώρα που, ακόμα και κατά τις δύσκολες περιόδους της οικονομικής κρίσης, διέθετε σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες. Σήμερα, η Ελλάδα επενδύει περισσότερους πόρους για τις στρατιωτικές της δυνατότητες προκειμένου να είναι ακόμα πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τη Συμμαχία».
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες αυτής της σημαντικής Συνόδου η οποία, είμαι πεπεισμένος, θα αποφέρει σημαντικά συμπεράσματα και εμπνευσμένες προοπτικές για το μέλλον της Συμμαχίας.
Σας ευχαριστώ».