13.3 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟμιλία ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά σε εκδήλωση παρουσίασης και αξιολόγησης της πλατφόρμας “PANDORA”,...

Ομιλία ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά σε εκδήλωση παρουσίασης και αξιολόγησης της πλατφόρμας “PANDORA”, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε χθες Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή από την έδρα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου έγινε παρουσίαση των λειτουργιών της πλατφόρμας “PANDORA”, το υπό ανάπτυξη ανοικτό σύστημα λογισμικού για την ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, εστιάζοντας στην προστασία και ασφάλεια των τερματικών συσκευών κάθε στρατιωτικού πληροφοριακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, ενώ εκτελείται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Permanent Structured Cooperation-PESCO).

Το “PANDORA” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (European Defense Industrial Development Programme-EDIDP). Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος PESCO “Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform (CTISP)” από κοινοπραξία 15 φορέων και εταιρειών, της οποίας η ελληνική εταιρεία “SPACE Hellas” είναι συντονιστής (coordinator) και απαρτίζεται από αμυντικές βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη-μέλη (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Βέλγιο).

Χθες Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του ολοκληρωμένου τεχνολογικού πρωτότυπου TRL-7 της πλατφόρμας “PANDORA” σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, έναντι των ακόλουθων δύο σχετικών περιπτώσεων χρήσης:

– Ασφάλεια πολεμικού πλοίου.

– Ασφάλεια δικτύου στρατιωτικών αισθητήρων.

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, όλοι εσείς που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας με φυσική παρουσία, αλλά και όσοι μας παρακολουθείτε διαδικτυακά, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα που παρίσταμαι σε αυτή την εκδήλωση. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της πλατφόρμας PANDORA, καθώς και του σχετικού προγράμματος της PESCO, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αναδυόμενο πεδίο του κυβερνοχώρου. Ο τελευταίος διαφέρει από τα άλλα παραδοσιακά πεδία εξαιτίας των μοναδικών του χαρακτηριστικών, καθώς και των προκλήσεων που παρουσιάζει.

Καθώς η ψηφιακή διασύνδεση του κόσμου αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός προοδευτικά επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, οι απειλές ασφαλείας στο πεδίο του κυβερνοχώρου γίνονται πιο επικίνδυνες και δυνητικά πιο επιβλαβείς. Τα κυβερνο-όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον κρίσιμων υποδομών όπως οι εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, οι μεταφορές, η ενέργεια, η υγεία και η οικονομία. Τα κακόβουλα λογισμικά εξαπλώνονται με εντατικούς ρυθμούς, παρέχοντας σε κακόβολους δρώντες τη δυνατότητα απόκτησης πολύτιμων πληροφοριών, κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, αποφέροντάς τους τεράστια οικονομικά κέρδη. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί μας γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες και δύσκολα εντοπίσιμες. Στον σημερινό κόσμο, οι διαμάχες στον κυβερνοχώρο είναι πανταχού παρούσες, με ισχυρούς κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες να στοχοποιούν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παντού ανά την υφήλιο. Οι συγκρούσεις αυτές διεξάγονται με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα, με πολλαπλές και διαφορετικές μορφές.

Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα κυβερνο-όπλα μεταβάλλουν τη φύση του σύγχρονου πολέμου. Οι συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά από τα ψηφιακά μέσα ή ακόμα και να διεξαχθούν μέσω αυτών. Τα οπλικά συστήματα γίνονται πιο ψηφιοποιημένα, αλλά παράλληλα και πιο τρωτά σε κυβερνοεπιθέσεις, επιτρέποντας σε διάφορους δρώντες, με κατά τα λοιπά μικρές συμβατικές δυνατότητες, να διεξάγουν εξαιρετικά καταστρεπτικές επιθέσεις.   

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη ανάπτυξης δυνατοτήτων στο πεδίο της ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Εκτιμώ ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της συνεργασίας και της καινοτομίας. Ο βασικός άξονας της καινοτομίας είναι η διάχυση της γνώσης και της εξειδίκευσης μεταξύ εταίρων που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Η Μόνιμα Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) αποσκοπεί στην αξιοποίηση των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει αυτό το είδος συνεργασίας. Εν προκειμένω, αυτή η συνεργατική πρωτοβουλία, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της PESCO, στοχεύει στην αντιμετώπιση απειλών στο πεδίο του κυβερνοχώρου και διαπιστώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της βιομηχανίας απέδωσε καρπούς. 

Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος που η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει έναν ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να συντονίζουν το σχετικό πρόγραμμα της PESCO και την ελληνική βιομηχανία να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της πλατφόρμας PANDORA. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα στάδια της υλοποίησης του προγράμματος, υποστηρίζοντάς το κατά την επιλογική διαδικασία χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) και παρακολουθώντας όλες τις επόμενες φάσεις του, ακόμα και μετά την ολοκλήρωσή του. Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας. Μαζί με το LOTUS, το SMOTANET και το DESISMAR, το PANDORA είναι μεταξύ των πρώτων προγραμμάτων υπό ελληνική ηγεσία που χρηματοδοτήθηκαν από το EDIDP. Σήμερα, αισθάνομαι υπερήφανος που διαπιστώνω ότι είναι το πρώτο από αυτά τα προγράμματα που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με απτά αποτελέσματα! 

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας σε αυτή την εκδήλωση και να σας ευχηθώ μια παραγωγική διάσκεψη». Στην εκδήλωση συμμετείχαν με φυσική παρουσία ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Αθανάσιος Στάβερης,ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, οΔιευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πρέσβης ε.τ. κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο Διευθυντής του Κλάδου Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ Πλοίαρχος (Μ) Σπυρίδων Παπαγεωργίου ΠΝ και διαδικτυακά οι εκπρόσωποι των φορέων και των εταιριών της κοινοπραξίας.