13.3 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΟυδέν νεότερο για το Ειδικό Τάγμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ)

Ουδέν νεότερο για το Ειδικό Τάγμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ)

Του Ηλία Προύφα

Ουδέν νεότερο για το Ειδικό Τάγμα Αντιμετώπισης Καταστροφών και την κοινοποίηση των στελεχών που θα το στελεχώσουν.

Τα μηνύματα που δεχόμαστε στο kranosgr.com, είναι αρκετά χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις αποφάσεις που πάρθηκαν μετά τη λήξη της ημερομηνίας των αιτήσεων.

Ανεπίσημα μαθαίνουμε ότι από μέρα σε μέρα θα βγει ”λευκός καπνός” και θα λήξει η αγωνία των στελεχών που περιμένουν να μάθουν εάν και που θα τοποθετηθούν για να προχωρήσουν στον απαραίτητο οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Να θυμίσουμε ότι όπως είχαμε δημοσιεύσει στο kranosgr.com, το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από στελέχη του Στρατού Ξηράς, για μετάθεση – τοποθέτηση στο Ειδικό Τάγμα Αντιμετώπισης Καταστροφών της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), ήταν αρκετά μεγάλο.

Αποστολή του ΕΤΑΚ είναι η παροχή Γενικής Υποστήριξης Μηχανικού. Έχει τη δυνατότητα υλοποίησης σχεδίων εκτάκτων αναγκών, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, διάσωσης, κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές– εγκαταστάσεις, συντήρησης – διατήρησης ανοικτών δρομολογίων, εκτέλεσης εργασιών πρόληψης καταστροφών (αντιπυρικές ζώνες, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ).

Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) αποτελεί οργανικό τμήμα του Τάγματος με αποστολή την αντιμετώπιση φυσικών – τεχνολογικών καταστροφών , την έρευνα, τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό προσωπικού που κινδυνεύει. Το τμήμα μπορεί να ενεργεί αυτόνομα ή επικουρικά να συνδράμει το έργο των άλλων υπηρεσιών (στρατιωτικών-πολιτικών). Επανδρώνεται με νέες ειδικότητες ΕΠΟΠ, όπως Σκαπανείς – Διασώστες, Συνοδούς Σκύλων Διάσωσης, Σκαπανείς-Πυροσβέστες και Νοσοκόμους – Διασώστες. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλους φορείς (Ερυθρός Σταυρός, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομεία).