Ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Τολέδο στις 06 και 07 Ιουλίου 2023. Οι εργασίες της Συνόδου εστίασαν στις εξελίξεις στην Ουκρανία, την υποστήριξη της ΕΕ στην αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης των ικανοτήτων ταχείας ανάπτυξης, καθώς και σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας στις περιοχές ενδιαφέροντος της ΕΕ.
Ο Δρ. Μπαλωμένος σε παρέμβασή του, επιβεβαίωσε καταρχάς τη δέσμευση της Ελλάδας για συνέχιση παροχής στήριξης προς την Ουκρανία, τόσο σε διμερές όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, μέσω της συνδρομής στην Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας (EUMAM Ukraine) και της συμμετοχής στις σχετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.
Ανέδειξε την αξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF) ως σημαντικού εργαλείου, το οποίο παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, ικανό να ενισχύσει τόσο τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας της Ένωσης όσο και την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων.
Απευθυνόμενος στους ομολόγους του, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου χαρακτήρα του Μηχανισμού, με ανάληψη επιπλέον ενεργειών από πλευράς κρατών – μελών.
Επεσήμανε επίσης, τη στάση της χώρας μας σχετικά με τη συμπερίληψη των κανόνων προέλευσης του παρεχόμενου εξοπλισμού σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού, οικονομικών φορέων που ελέγχονται από τρίτες χώρες που απειλούν τα συμφέροντα ασφαλείας κρατών-μελών. Στη συνέχεια χαιρέτησε την απόφαση αύξησης της οροφής του Μηχανισμού κατά 3,5 δις ευρώ λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα των κρατών – μελών της Ένωσης στο να μεταφέρουν ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα συλλογικής υποστήριξης προς τους εταίρους τους.
Ως προς την Ευρωπαϊκή Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση στον τομέα της Άμυνας, ο Δρ. Μπαλωμένος ανέφερε ότι επιπρόσθετες απαιτήσεις για δράση από την Ένωση, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να υπονομεύουν τις κοινές προσπάθειες των κρατών – μελών να λαμβάνουν συντονισμένες αποφάσεις, διότι ενδεχομένως οι βραχυπρόθεσμες αδυναμίες θα είναι δυνατόν να επιφέρουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα υποστήριξε επίσης, ότι η προερχόμενη από τα κράτη – μέλη χρηματοδότηση, θα πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την κατά το δυνατό απεξάρτηση της από τρίτους εκτός Ένωσης, με απώτερο στόχο την επίτευξη της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Κατά τη δεύτερη σύνοδο εργασίας με θέμα την αξιολόγηση της προόδου ανάπτυξης των ικανοτήτων ταχείας αντίδρασης, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ έκανε σαφές ότι η υλοποίηση τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένης της παρούσης γεωπολιτικής αστάθειας, καθόσον η Ένωση θα πρέπει να αποτελέσει έναν αξιόπιστο πάροχο ασφαλείας που θα έχει τη δυνατότητα να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά με στόχο την ασφάλεια των πολιτών. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας παραμένει πιστά δεσμευμένη στην επίτευξη των απαραίτητων ορόσημων για την επιτυχή πορεία προς την πλήρη επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση από τον επιχειρησιακό Διοικητή της επιχείρησης EUNAVFOR ATALANTA των κύριων προσκλήσεων στη θαλάσσια ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής και στον ΒΔ Ινδικό ωκεανό.
Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γενικός Διευθυντής πραγματοποίησε διμερή συνάντηση εργασίας με τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. Jan MOZOLA όπου συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών.
ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα gdpeads.mod.mil.gr