Ο Κωνσταντίνος Φλώρος, έπειτα από 45 χρόνια υπηρεσίας σε μάχιμες μονάδες μέχρι και τις επιτελικές θέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πλέον δεν φοράει τη στολή και σε συνέντευξή του στα Νέα, κάνει τον απολογισμό της δύσκολης τελευταίες 4ετίας που χειρίστηκε, με τεράστια επιτυχία, όπως είναι κοινώς ομολογουμένο.
«Δεν είχα στο μυαλό μου ποτέ να γίνω αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως πρόκειται για μια υγιή φιλοδοξία κάθε ανθυπολοχαγού. Στην περίπτωση μου, τα πράγματα εξελίχθηκαν φυσιολογικά, ήταν μια τυπική καριέρα ενός αξιωματικού ο οποίος έφτασε στην κορυφή» αναφέρει.
Αναλαμβάνοντας, έθεσε τέσσερις κύριους στόχους: «Τη βελτίωση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω των εξοπλισμών, τη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας του προσωπικού, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των στελεχών, την καλύτερη και ποιοτικότερη στελέχωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αποστολή εξετελέσθη», αναφέρει.
Για την κρίση του Έβρου που χειρίστηκε το 2020, αναφέρει: «Υπήρχαν πληροφορίες για κινήσεις στα ανατολικά σύνορά μας, αλλά δεν ήταν και κάτι που η τουρκική ηγεσία έκρυβε. Αντιθέτως, ο πρόεδρος Ερντογάν και οι επιτελείς του έλεγαν ανοιχτά σας στέλνουμε στην Ευρώπη χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Έκαναν λόγο για 160.000 κόσμου. Συνεπώς ήμασταν σε εγρήγορση. Έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην οποία αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα, με κυριότερο τη σφράγιση των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα. Εν τέλει, σε στενή και αποδοτική συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., καταφέραμε να τους σταματήσουμε. Η αποστολή δεν ήταν εύκολη, δεδομένης τόσο της διάρκειας των γεγονότων όσο και -κυρίως- του λεπτομερούς σχεδιασμού της όλης επιχείρησης από την άλλη όχθη του ποταμού.
Πέρα από το γεγονός αυτό κάθε αυτό, ήθελαν να καταγράψουν και μια νίκη επί του πεδίου -να μην μπορέσουμε να τους συγκρατήσουμε. Ήταν ένας μήνας συνεχούς πίεσης σε όλη τη μεθόριο. Στις Καστανιές με οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής αποπειράθηκαν να ρίξουν τον φράχτη. Εντελώς απροκάλυπτα. Είχαμε μάχες σώμα με σώμα. Στο δάσος των Καστανιών είχαν στρατοπεδεύσει χιλιάδες κόσμου σε αντίσκηνα, βλέπαμε τα λεωφορεία από την Αδριανούπολη που τους μετέφεραν. Έχοντας μεταβεί και ο ίδιος στο πεδίο τις δύσκολες εβδομάδες του Μαρτίου του 2020, διαβεβαιώνει: Υπήρχαν σχέδια και ήμασταν έτοιμοι για όλες τις περιπτώσεις. Με τη λήξη της κρίσης στα σύνορα, ήμουν πεπεισμένος και εισηγήθηκα στην πολιτική ηγεσία ότι θα έρθει και κάτι άλλο.
Για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι αυτό που έγινε στον Έβρο εξελήφθη ωςήττα, η οποία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Δεύτερον, από δηλώσεις και ενέργειες φαινόταν ότι η κατάσταση θα συνεχιζόταν. Κάτι ανάλογο, εξάλλου, είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Οι Τούρκοι θεωρούσαν το πεδίο πρόσφορο. Εμείς, λοιπόν, προετοιμαστήκαμε εγκαίρως, καταρτίσαμε σχέδια και εναλλακτικά, βελτιώσαμε τον σχεδιασμό και είχαμε όλες τις πιθανότητες στο μυαλό μας. Έτσι, όταν τελικάέγινε, ήμασταν και πάλι έτοιμοι», λέει αναφερόμενος στο θερμό καλοκαίρι του 2020, επισημαίνοντας ότι λόγω των τουρκικών ενεργειών, για πρώτη φορά το σύνολο του στόλου είχε βγει στο Αιγαίο. «Ήμασταν παντού, σε κάθε εσχατιά της ελληνικής γης,σε θάλασσα και αέρα».
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος κλείνει τη συνέντευξή του, αναφέροντας για την επόμενη ημέρα: «Δεν έχω κανενός είδους πολιτική φιλοδοξία. Δεν θέλω να γίνω πολιτικός.Όμως, είμαι αυτός που είμαι και αν η πατρίδα πιστεύει ότι μπορεί να με αξιοποιήσει κάπου, θα την υπηρετήσω, όπως την υπηρέτησα επί 45 χρόνια από τη θέση του αξιωματικού».Παραδέχεται, ωστόσο, ότι έχει ήδη δεχθεί τις πρώτες κρούσεις…