Του Ηλία Προύφα
Περίπου 25 είναι τα άτομα που παραιτήθηκαν από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα της Αττικής, από τους νεοκαταταχθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες του Στρατού Ξηράς και όχι 400, όπως ανέφεραν fake πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες του kranosgr, ο μικρός αριθμός των παραιτηθέντων, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικός, αφού αρκετοί από όσους επέλεξαν να αποχωρήσουν, το έκαναν λόγω του ότι μετακινήθηκαν σε άλλους κλάδους των ΕΔ ή σε γενικές σχολές που πέρασαν, μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Όσον αφορά τους νέους Επαγγελματίες Οπλίτες του ΚΕΤΘ, η κατάσταση όπως μαθαίνουμε στο kranosgr, έχει ως εξής:
Ο Ταξίαρχος Διοικητής του Κέντρου Παναγιώτης Κασαγιάννης, είναι ένα από τα καλύτερα ονόματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (Άριστος Αξιωματικός και εξαίρετος χαρακτήρας) και δεν υπάρχει καμία περίπτωση, να έχει επιτρέψει να γίνουν ”καψόνια”.
Πολύ εύστοχη είναι η επισήμανση στελέχους του ΓΕΣ, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ”να δω τον Κασαγιάννη να κάνει καψώνια και bullying και τι στον κόσμο. Μόνο αυτό δεν περίμενα να ακούσω”.
Το ίδιο ισχύει και για τον Συνταγματάρχη Τεθωρακισμένων Ιωάννη Ντρούγκα καθώς και όλα τα στελέχη εκπαιδευτές, τα οποία όχι μόνο δεν υποβάλλουν τους νέους και νέες ΕΠΟΠ σε καψώνια, αλλά βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό τους σε ότι χρειαστούν, κάτι που δεν είναι υπερβολή.
Στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά Σχολή ΕΠΟΠ, κάτι αναμένεται να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό, το θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών της χώρας.
Οι εγκαταστάσεις είναι άρτιες όπως και η σίτιση των μελλοντικών υπαξιωματικών. Η στήριξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αμέριστη, με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΑΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, να ενημερώνονται προσωπικά για την εκπαίδευση.
Μάλιστα ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το χώρο του στρατοπέδου.
Τι θα μπορούσε ωστόσο να αλλάξει;
Αυτό που θεωρείται κεντρική αστοχία και θα πρέπει να αλλάξει είναι η κατάργηση της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων σε Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορίας και Πολεμικό Ναυτικό, επειδή έχουν κάμερα. Εξαίρεση οι ΕΠΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων του ΚΕΕΔ, οι οποίοι όπως μαθαίνουμε έχουν κανονικά κινητά smartphone.
Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προωθεί το διαδίκτυο, μέσω του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής, που έγινε για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας του.
Τα στελέχη θα πρέπει να δικαιούνται να έχουν κινητά smartphone, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν στον ελεύθερο χρόνο τους, στο ΚΨΜ ή στο θάλαμο.
Δεν μπορεί να περιορίσει κανείς τους εκπαιδευόμενους να δουν τα μέιλ τους ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο, είτε για ενημέρωση, είτε για παροχή υπηρεσιών, όπως καλή ώρα το myaade.gov.gr, που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και αποτελεί ψηφιακή πρωτοτυπία για τη χώρα, αφού μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε 250 υπηρεσίες.
Η Σχολή ΕΠΟΠ στο Στρατό Ξηράς, είναι πλέον πραγματικότητα. Η εκπαίδευση μέχρι αυτή τη στιγμή, γίνεται σωστά με τους καλύτερους εκπαιδευτές, όλων των όπλων και σωμάτων, οι οποίοι προετοιμάζουν τη νέα γενιά των υπαξιωματικών του στρατού μας.