13.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟ Τσαβούσογλου προκαλεί λίγο πριν την έξοδο του γεωτρύπανου: Επιμένει στα...

Ο Τσαβούσογλου προκαλεί λίγο πριν την έξοδο του γεωτρύπανου: Επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης – Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία

Σε λίγες ώρες αναμένεται η έξοδος του τέταρτου πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου ονόματι «Αμπντουλχαμίντ Χαν» με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας και να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχονται οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διαμηνύει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, εξαπολύοντας πυρά σε βάρος της Ελλάδας.

«Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης ισχυρίστηκε πως «εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’ για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

Τα βλέμματα στραμμένα στο τουρκικό γεωτρύπανο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το πρακτορείο IHA, σήμερα ξεκίνησε ο τελευταίος έλεγχος του γεωτρύπανου πριν αποπλεύσει, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο θα ανακοινώσει πού θα είναι η πρώτη αποστολή του σκάφους.

Πού θα κινηθεί το γεωτρύπανο – Τα σενάρια

Μάλιστα, έχει καταρτιστεί σχέδιο για την άμεση αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον χρειαστεί:  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη στο OPEN, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να εκδοθεί και η τουρκική NAVTEX η οποία θα καθορίζει την περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείει ότι όταν οι Τούρκοι μιλούν για Μεσόγειο, μπορεί να εννοούν και περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Κρασσάς σχολίασε ότι: «σύμφωνα με τους Τούρκους αλλά και κάποιους Έλληνες, το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο δεν ανήκει στο Αιγαίο». «Εμείς διακηρύσσουμε ότι το Καστελόριζο έχει και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, γεωγραφικά είναι εκτός της γραμμής που ορίζει το Αιγαίο Πέλαγος και οι Τούρκοι κατ΄ επανάληψη δηλώνουν ότι για εμάς δεν υφίσταται Καστελόριζο», ξεκαθάρισε.

«Όταν λένε Μεσόγειο, για τους Τούρκους εύκολη περιοχή σε εισαγωγικά είναι η περιοχή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της Κύπρου, δηλαδή της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Βύρων Ματαράγκας.

Σύμφωνα με το OPEN, οι γεωτρήσεις μεταξύ των τουρκικών ακτών και των Κατεχομένων είναι το καλό σενάριο. Όμως στο τραπέζι υπάρχουν κι άλλα σενάρια, όπως το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή να ακολουθήσει την πορεία του Οruc Reis μεταξύ Ροδου-Καστελόριζου ή στην περιοχή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης.

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr