Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρακολούθησε την τελική φάση της κοινής διακλαδικής ασκήσεως Ελλάδος – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», στην οποία συμμετείχαν επίσης δυνάμεις της Κύπρου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης, ο Υπουργός Αμύνης της Αιγύπτου Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι (Mohamed Zaki) και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι (Mohamed Farid Hegazy).
Μετά το πέρας της ασκήσεως, η οποία περιελάμβανε επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε τα εξής:
«Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σήμερα μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο από το κατάστρωμα ελικοπτεροφόρου του Αιγυπτιακού Ναυτικού, την τελευταία φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10».
Είναι μια άσκηση μεγάλης εμβέλειας, που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται και διευρύνεται. Φέτος συμμετέχουν εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Διαπιστώσαμε από κοντά την άρτια επιχειρησιακή ικανότητα, το εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των πέντε χωρών, που με αυτό τον τρόπο έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν μια πιο στενή και πιο οργανωμένη στρατιωτική συνεργασία.
Θέλω κατ’ αρχήν να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την άρτια οργάνωση και την εξαιρετική φιλοξενία τον ομόλογο μου Υπουργό Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι και ασφαλώς τον Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των πέντε χωρών που συμμετείχαν σ’ αυτήν τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση, σ’ αυτό το πραγματικά πολύ σημαντικό στρατιωτικό γεγονός.
Ειδικά να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή και την άρτια επίδειξη εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητάς τους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος.
Όταν πέντε χώρες από την ευρύτερη περιοχή έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν στενότερες συνεργασίες και συνέργειες, σε επίπεδο κοινών Στρατιωτικών Ασκήσεων, αυτό σηματοδοτεί ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα εναντίον κάθε απόπειρας αποσταθεροποίησης του επιπέδου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος από την «Μέδουσα» η οποία όπως σας είπα, χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο σημαντική, διευρύνεται σε εμβέλεια, κύρος και Στρατηγική σημασία».