Μάκης Πολλάτος
Ποσότητα κοκαϊνης, χασίς, χάπια ecstasy και μια στρατιωτική αντιασφυξιογόνο μάσκα είχαν στην κατοχή τους οι δύο ανθυπολοχαγοί που συνελήφθησαν στις 26 Φεβρουαρίου στο καρναβάλι της Πάτρας. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στις ένοπλες δυνάμεις, όχι μόνο διότι οι δύο νεαροί αξιωματικοί είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά αλλά και διότι είχαν υπεξαιρέσει την αντιασφυξιογόνο μάσκα από την αποθήκη της μονάδας τους.
Ο νέος Διακλαδικός Κανονισμός Πειθαρχίας είναι ξεκάθαρος για τα σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται οι δύο ανθυπολοχαγοί: η «παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη διακίνηση, κατοχή ή χρήση ναρκωτικών ουσιών» συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και μάλιστα βαρύ, βάσει της σχετικής διάκρισης που γίνεται στον Κανονισμό αφού σχετίζεται «με την στρατιωτική τιμή, την ατομική αξιοπρέπεια και το γόητρο των ενόπλων δυνάμεων». Η πειθαρχική ποινή που επισύρει το συγκεκριμένο παράπτωμα των δύο ανθυπολοχαγών –που ταυτοχρόνως αποτελεί και ποινικό αδίκημα– είναι η καταστατική ποινή της απόταξης, αφού φυσικά αποδειχθεί η ενοχή των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με τον Διακλαδικό Κανονισμό η πειθαρχική δίωξη πρέπει να ασκηθεί αμέσως και χωρίς καμία χρονοτριβή, με την παραπομπή της υπόθεσης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η δίωξη αυτή είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από τις ανακριτικές πράξεις ή την ποινική δίωξη που ασκείται παράλληλα. Αφού τηρηθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες αναμένεται να εκδοθεί η γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου, η οποία είναι δεσμευτική για το όργανο που τελικά αποφασίζει. Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, στην περίπτωση των δύο ανθυπολοχαγών εφαρμόστηκαν πιστά οι διαδικασίες που προβλέπονται στους νόμους και τους κανονισμούς των ενόπλων δυνάμεων.
Είναι οι ίδιες διαδικασίες που εφαρμόστηκαν προσφάτως και στην περίπτωση του συνταγματάρχη που συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 για ληστεία σε τράπεζα της Αργυρούπολης. Ο 53χρονος συνταγματάρχης παραπέμφθηκε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου το οποίο γνωμοδότησε για την απόταξή του από τις ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν ομόφωνα τα μέλη του Συμβουλίου και αφού τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που διασφαλίζουν την δίκαιη πειθαρχική αντιμετώπιση της κάθε υπόθεσης.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξηγούν ότι πέραν της επιχειρησιακής, η στρατιωτική ηγεσία έχει ως αρμοδιότητα και τη διοικητική διοίκηση του στρατιωτικού προσωπικού. Προφανές καθήκον της στρατιωτικής ηγεσίας είναι να επιβραβεύει αυτούς που το αξίζουν και να τιμωρεί αυτούς που υπέπεσαν σε παραπτώματα, μεριμνώντας για την πιστή τήρηση των νόμων και των στρατιωτικών κανονισμών. Αυτός είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η πειθαρχία που είναι και η βασική δύναμη για τη συνοχή των ενόπλων δυνάμεων. Πολύ περισσότερο όταν οι περιπτώσεις των δύο ανθυπολοχαγών που κατηγορούνται για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οταν ένα στέλεχος είναι περιστασιακός ή καθ’ έξιν χρήστης ναρκωτικών ουσιών αδυνατεί εκ των πραγμάτων να εκπληρώσει την αποστολή του που είναι συνυφασμένη με τη διοίκηση του προσωπικού που βρίσκεται κάτω από τις εντολές του αλλά και τον χειρισμό πανάκριβων οπλικών συστημάτων υψηλής επικινδυνότητας.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξηγεί ότι είναι καθήκον της στρατιωτικής ηγεσίας να μην επιτρέψει να αμαυρωθεί η εικόνα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και αφοσίωσης. Στην περίπτωση των δύο κατηγορούμενων ανθυπολοχαγών, τόσο η στρατιωτική δικαιοσύνη όσο και το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεξετάσουν όλες τις παραμέτρους της σοβαρότατης υπόθεσης και να αποφανθούν για την τελική ποινή που θα επιβληθεί σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο. Το ερώτημα της απόταξης των δύο ανθυπολοχαγών είναι το κυρίαρχο, αφού έχει συνεξεταστεί η βαρύτητα του παραπτώματός τους, εξηγεί στο protothema ανώτατη στρατιωτική πηγή.
ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr