Του Ηλία Προύφα
Νομοσχέδιο που θα επιλύει τα προβλήματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σκοπεύει να φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε και στις προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών, ΟΒΑ καθώς και τους εισακτέους στις στρατιωτικές σχολές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
-Κύριε Υπουργέ, τα πρώτα έξι Rafale ήρθαν, η ναυπήγηση της πρώτης Belh@rra ξεκίνησε. Πότε θα έχουμε απόφαση για τις κορβέτες;
Το πρόγραμμα είναι πυκνό, οι διαδικασίες σύνθετες και οι διαπραγματεύσεις εντατικές. Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τη σύμβαση πρόσκτησης των τριών φρεγατών, ώστε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην υπογραφή της. Εκτιμώ ότι η απόφαση για τις κορβέτες θα προκύψει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους. Η λήψη της καθίσταται πιο περίπλοκη εάν λάβουμε υπόψη ότι σκοπός και στόχος μας είναι να έχουμε οπωσδήποτε ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με τήρηση όμως των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που θα συμφωνηθούν.
-Πρόσφατα επισκεφθήκατε το Τελ Αβίβ και συναντηθήκατε με τον ισραηλινό ομόλογό σας. Συζητήσατε πιθανότητες συνεργασίας με το Ισραήλ για αναβάθμιση οπλικών μας συστημάτων ή και αγορά νέων;
Η διμερής σχέση με το Ισραήλ έχει στρατηγικό χαρακτήρα και εκδηλώνεται με μια πολύ έντονη δραστηριότητα στην αμυντική συνεργασία προς όφελος όχι μόνον των δύο χωρών, αλλά και της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το Ισραήλ έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερα παραγωγική αμυντική βιομηχανία, αλλά και εκπληκτική τεχνογνωσία σε συστήματα αιχμής, σε νέες τεχνολογίες.
Με τον ομόλογό μου, αλλά και με στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, συζητήσαμε τις δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα σε ισραηλινές εταιρείες και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων μας κι όχι μόνο.
Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι προοπτικές ιδιαίτερα επωφελείς, καθώς υπάρχει η αμοιβαία βούληση για συνεργασία.
-Προγραμματίζετε ταξίδι στις ΗΠΑ όπως και ο Πρωθυπουργός. Θα συζητήσετε και για την αγορά των F-35;
Καταρχάς υπάρχει η πρόσκληση για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό μου, αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές επεξεργάζονται πιθανές ημερομηνίες. Αναμένω οι συζητήσεις να επικεντρωθούν τόσο στη σταθερά βελτιούμενη διμερή σχέση αμυντικής συνεργασίας, όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις σύνθετες και επικίνδυνες προκλήσεις ασφαλείας που έχουν ανακύψει.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά την άποψή μας αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Όσον αφορά στα F-35, ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενιάς. Η υπόθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτήν την προμήθεια. Προχωρούμε στη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων βήμα – βήμα, αλλά με βήμα ταχύ.
-Η Άγκυρα επιμένει στην επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Έχετε πει ότι οι διαδικασίες για τα ΜΟΕ αυτοακυρώνονται εν μέσω παραβιάσεων και υπερπτήσεων. Θα γίνουν συναντήσεις των δύο πλευρών;
Οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται, οι συναντήσεις θα γίνουν, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμείνει -πρέπει να παραμείνει- ανοικτό. Επιμένω όμως ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών.
Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συμπεριφορά.
-Η Τουρκία φαίνεται να εγκαταλείπει τη διπλωματία και αντ’ αυτού βλέπουμε έναν Ακάρ ομιλητικό και προκλητικό. Είναι ένδειξη αδυναμίας της γείτονος;
Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τη διπλωματία, δεν τη συμφέρει να το κάνει αυτό. Είναι γεγονός όμως ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων, ιδίως διά στόματος του ομολόγου μου.
Θεωρώ ότι απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν.
Επιπλέον εκτιμώ ότι υποκρύπτουν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των Εξοπλισμών. Εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε όχι με ατάκες, αλλά με ακόμα περισσότερο έργο.
-Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαλλαγή από κάθε φόρο των επιδομάτων επικινδυνότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι άλλο να περιμένει το προσωπικό σε επίπεδο μέριμνας;
Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην Τανάγρα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισής τους που υλοποιούμε. Πολύ σύντομα, εκατοντάδες στελέχη θα διαπιστώσουν το οικονομικό όφελος από αυτές τις φορολογικές απαλλαγές στο ατομικό τους εισόδημα.
Εντός δε των επομένων μηνών σκοπεύουμε να φέρουμε στη Βουλή νομοσχέδιο με αποκλειστικό αντικείμενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα είναι η δεύτερη κύρια παρέμβασή μας για το προσωπικό, μετά την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και στις σχολές υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους, αλλά και τις 15 χιλιάδες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών σε βάθος πενταετίας. Όσοι ισχυρίζονται ότι αργήσαμε, ας αναλογισθούν το συνολικό έργο που έχει συντελεστεί εδώ και δυόμισι χρόνια, κάτω από μάλλον δύσκολες συνθήκες. Ένα έργο που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
– Πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τη σχολιάζετε;
Από την κοινοβουλευτική εμπειρία μου, αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν σε εντυπωσιασμούς και όχι στην ουσία. Θα γίνει μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, θ’ ανέβουν οι τόνοι, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν θα είναι έντονο, και στο τέλος, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συσπειρωθεί γύρω από την Κυβέρνηση, όπως γίνεται πάντα.
Πάντως όσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας επενδύουν πολιτικά σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και καταστροφές, τόσο θα αποτυγχάνουν να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Βλέπετε, υπάρχει και το παρελθόν.