Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρενέβη σήμερα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, στη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια», προκειμένου να απαντήσει σε τοποθετήσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως σχετικώς με το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα.
Ο Υπουργός τόνισε τα ακόλουθα:
«Άκουσα στην τοποθέτησή σας, αξιότιμε Πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να κάνετε λόγο για σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Καλαμάτας κι επίσης να ισχυρίζεστε ότι διαθέταμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, ότι δηλαδή μπορούσαμε να το κάνουμε φθηνότερα με δικά μας χρήματα, στο 1/4 μάλιστα του συνολικού κόστους. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αναληθείς και θα σας προέτρεπα να ανατρέξετε σε αυτούς που σας συμβούλευσαν να πείτε αυτά γιατί δεν ήρθαν καλά διαβασμένοι και επομένως δεν σας συμβούλευσαν καλά.
Η μόνη πρόταση που είχαμε στα χέρια μας όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση κ. Πρόεδρε, ήταν αυτή μιας Καναδικής εταιρείας ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Στην πορεία προέκυψε και η Ισραηλινή εταιρεία. Ξεκίνησε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, είχαμε διαδοχικές μειώσεις των προτάσεων και καταλήξαμε στο ύψος εις το οποίο συμφωνήσαμε.
Αφότου πέρασε το πρόγραμμα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής -μετά από πεντάωρη συζήτηση και εξονυχιστικές εξηγήσεις που δόθηκαν για την κοστολόγηση- ξεκίνησε η κυρίως διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε στην τελική, αυτήν που ισχυρίζεστε εσείς ότι είναι σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένη τιμή, η οποία είναι κατά τι μεγαλύτερη της αρχικής διότι μπήκε η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που δεν είναι σκανδαλώδης παρέμβαση από το πουθενά, αλλά συνήθης πρακτική σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις. Ως γνωστόν η σύμβαση αυτή είχε διάρκεια 22 ετών. Άλλωστε αυτή τη ρήτρα διαπραγματευόταν και θα συζητούσαν εάν έπαιρναν αυτήν την δουλειά και οι Καναδοί.
Ο ισχυρισμός όμως ότι επιπλέον είχαμε και δική μας πρόταση κατατεθειμένη από την Πολεμική Αεροπορία και δεν την αξιοποιήσαμε είναι απολύτως αναληθής, διότι κατά τη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ, τον Ιανουάριο του 2019, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας στα πρακτικά -μπορείτε να ανατρέξετε και να το δείτε αυτό του ΣΑΓΕ, τα έχω πιο φρέσκια στη μνήμη μου και θα ήθελα να φρεσκάρω και τη δική σας- αποφάνθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η Καναδική πρόταση, όπως να αναζητηθούν ενδεχομένως και άλλες λύσεις.
Άλλες λύσεις δεν προτάθηκαν ποτέ και παρότι το ζητήσαμε τότε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας -όταν για 5 ώρες συζητούσαμε για την Καλαμάτα κανένας δεν προσκόμισε τον φάκελο κατά τον οποίον δήθεν θα μπορούσε να το κάνουμε μόνοι μας στο 1/4 του ποσού κι αυτό δεν συνέβη διότι δεν υπήρχε φάκελος, υπήρχε μόνο μία θεωρητική αναζήτηση από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που ποτέ όμως δεν αποτυπώθηκε σε πρόταση. Γι’ αυτό το λόγο αναζητήσαμε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο όπως καταλαβαίνετε στο τέλος του έτους με τη λήξη του προσδόκιμου βίου των εκπαιδευτικών αεροθουμένων θα είχε δραματικές συνέπειες για την ομαλή συνέχεια της Εκπαίδευσης των Ικάρων και την βρήκαμε με την Ισραηλινή πρόταση, στην τιμή που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και σίγουρα δεν αποτελεί σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση.
Θα συνιστούσα αυτοί που σας συμβουλεύουν επ’ αυτών των θεμάτων, να έρχονται καλύτερα διαβασμένοι ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις πρώιμης σκανδαλολογίας σε αυτή την Αίθουσα.
Η συζήτηση περί τα Εξοπλιστικά θα έλεγα πήρε μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης, που για αλλά είναι κι όχι για τα Εξοπλιστικά.
Κλείνοντας έχω να πω μόνο τούτο: Αν επιδεικνύατε τον ίδιο ζήλο περί τα Εξοπλιστικά όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, όπως αυτόν που επιδεικνύεται σήμερα σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα είχαμε να τρέξουμε για να καλύψουμε τόσο μεγάλο κενό.
Σας ευχαριστώ».