13.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠαναγιωτόπουλος σε Τσίπρα: Να μην πάει το Ισραήλ στην Καλαμάτα, αυτό θέλετε;

Παναγιωτόπουλος σε Τσίπρα: Να μην πάει το Ισραήλ στην Καλαμάτα, αυτό θέλετε;

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, σε επίκαιρη επερώτηση του Προέδρου κ. Αλέξη Τσίπρα και 85 βουλευτών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Γιατί υπογράψατε με προκλητική αύξηση του κόστους -ακόμα και σε σύγκριση με τους αρχικούς δικούς σας υπολογισμούς- τη Συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα».

Κατά την Πρωτολογία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι.

Αναπολώντας τις εποχές του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ η κυρία Τζάκρη όταν ήταν σύντροφος του Τσοχατζόπουλου συνέκρινε, τα έργα και τις ημέρες του με τη δική μας επίδοση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τι να κάνουμε είμαστε αναγκασμένοι να το ακούσουμε κι αυτό, αλλά πραγματικά θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο αυτά που λέει σε αυτή την Αίθουσα, έστω κι αν το κάνει μέσω τηλεδιάσκεψης, να προσέχει.

Ας πω πρώτα δύο λόγια για το χθεσινό ατύχημα. Όντως ο χειριστής επιχείρησε επανειλημμένως να προσγειωθεί στο διάδρομο της Ανδραβίδας σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας. Ο διάδρομος σχεδόν δεν φαινόταν, σχεδόν όλος. Κατά την τελευταία απόπειρα ενώ είχε σχεδόν ακουμπήσει στο διάδρομο το αεροσκάφος παρουσίασε κλίση με τάση να φύγει εκτός διαδρόμου. Ο Πύργος Ελέγχου του έδωσε εντολή για εγκατάλειψη, κατά την τρίτη φορά που έδωσε αυτή την εντολή, ο χειριστής όντως έκανε την εγκατάλειψη με το εκτινασσόμενο κάθισμα, ενεργοποιώντας το. Ευτυχώς είναι καλά, διότι από αυτό το πολύ χαμηλό ύψος σχεδόν στο ύψος του εδάφους να εκτιναχθείς με το κάθισμα καταλαβαίνετε ότι εγκυμονεί πραγματικά, σοβαρό τραυματισμό ή και χειρότερα. Μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ όπου υπόκειται σε εξετάσεις για προληπτικούς λόγους. Όμως είναι σώος και είναι καλά και αυτό είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, και είναι και συναφές με το θέμα που θα συζητήσουμε κυρίες κύριοι συνάδελφοι, μάλλον που θα αναπτύξω γιατί το ανθρώπινο δυναμικό, το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας κρίνεται ότι είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά, από τα Μέσα. Επομένως η απώλεια ενός πιλότου είναι μία απώλεια θα έλεγα αφόρητη, ανυπολόγιστη. Ευτυχώς χθες αποφεύχθηκε.

Από κει και πέρα έρχομαι στο προκείμενο. Σας άκουσα με προσοχή, είναι απόλυτο δικαίωμα της Αντιπολίτευσης να ελέγχει την Κυβέρνηση, η επιλογή των θεμάτων που η Αντιπολίτευση, ιδίως η Αξιωματική, στην οποία προχωρά έχει κάποιο συμβολισμό.

Εσείς επιλέξατε να υψώσετε τους αντιπολιτευτικούς τόνους σήμερα για τα Εξοπλιστικά, για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να ενισχυθεί η Άμυνα της χώρας, να επανεξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνειες των τελευταίων ετών.

Κράτησα την κοινή στάση όλων σας όπου κάνατε λόγο για έντονη σκανδαλολογία, για οσμή σκανδάλου ή σκανδάλων. Αντιτείνω ότι το σκανδαλώδες σε όλη αυτή την υπόθεση είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένων των γεωπολιτικών πραγματικοτήτων που αντιμετωπίζει η χώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε αναλωθεί, να έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να τις καλύψουμε.

Βέβαια εσείς κάνατε τις επιλογές σας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό καινούργιο εξοπλιστικό που έτρεξε ήταν το ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα προμήθειας Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, όταν ήδη τώρα ύστερα από 6-7 χρόνια αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει και με drones και με UAV, αλλά αυτές ήταν οι δικές σας προτεραιότητες, τι να κάνουμε. Αυτή είναι όμως μια άλλη συζήτηση ίσως για κάποια άλλη ώρα, όχι τώρα.

Εσείς σήμερα επιλέγετε να αντιπολιτευτείτε όχι μόνο το σημαντικότερο, το πιο στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε και «προσβεβλημένη». Μόνο προσβεβλημένη δεν νιώθει η Πολεμική Αεροπορία, αντιθέτως νιώθει περιχαρής που η εκπαίδευση των Ικάρων πλέον έχει προοπτική και δεν βαδίζει κατευθείαν στο αδιέξοδο, κατευθείαν στον τοίχο, στον ξαφνικό θάνατο.Όχι μόνο λοιπόν δεν επιλέγετε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα να αντιπολιτευτείτε και μάλιστα να χαρακτηρίσετε ως «σκανδαλώδες» για τις υπερβάσεις του κόστους για τις οποίες θεωρώ ότι δόθηκαν εξηγήσεις αλλά θα δώσω και σήμερα, ασφαλώς γιατί αυτό είναι υποχρέωσή μου όπως δικαίωμα σας είναι να ρωτάτε αλλά αντιπολιτεύεστε και μία εντελώς δική σας απόφαση, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με τα ερωτήματα που βάζετε δείχνετε ότι την έχετε ξεχάσει κι είναι κακό πράγμα να ξεκινάτε αυτή την προσπάθεια με μία αναλήθεια και με μία ανακρίβεια.

Η αναλήθεια μία από τις πολλές, η βασική όμως είναι ότι όπως γράφετε στο κείμενο της ερώτησης σας είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προσφορά leasing, χρηματοδοτικής μίσθωσης, περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Ποια πρόταση 1,2 δισ. ευρώ είχατε εξασφαλίσει; Καταρχήν δεν έχετε αποφασίσει αν είχατε προκρίνει τη λύση της χρηματοδοτικής μίσθωσης ή την περίφημη δική μας πρόταση, να τα αγοράσουμε δηλαδή, γιατί εδώ άκουσα από τον εισηγητή ότι η πρόταση ήταν να τα αγοράσετε. Θα το δούμε και αυτό, αλλά ποια πρόταση 1,2 δισ; Η μόνη πρόταση την οποία διαπραγματευόσασταν ή μάλλον διαπραγματευόταν η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας από το 2017 και μετά ήταν αυτή της Καναδικής εταιρείας, ύψους 1,9 δισ, χωρίς κρατήσεις. Ξέρετε ότι και οι δύο προτάσεις που κληθήκαμε να εξετάσουμε στην Επιτροπή δεν περιελάμβαναν τις κρατήσεις. Οι κρατήσεις ως γνωστόν είναι το 6,1% αν δεν κάνω λάθος για το Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας και είναι συνήθης πρακτική, έγκρισης σε κάθε σύμβαση που υπογράφεται, όμως στο κείμενο των προτάσεων που είχαμε στα χέρια μας και συζητήσαμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών αναγράφονταν ρητώς ότι η τιμή την οποία συζητούσαμε ήταν χωρίς κρατήσεις και βέβαια άλλο θέμα είναι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Η μόνη προσφορά λοιπόν είναι η προσφορά των Καναδών. Αν υπολόγιζε κανείς -διότι δεν υπάρχει στο τραπέζι αυτή η προσφορά είναι λήξαν το θέμα- στο 1,9 δισ. κρατήσεις και τιμαριθμική αναπροσαρμογή 3% έδιναν τότε οι Καναδοί, δεν είχαν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν γιατί δεν επελέγη η πρότασή τους, η συνολική πρόταση θα ανερχόταν στα 2,7 δισ.

Αυτή ήταν η μόνη πρόταση που είχατε στα χέρια σας και ορθώς δεν την υιοθετήσατε. Ορθώς κατά την άποψή μου. Υπήρχαν αντιρρήσεις και στο εσωτερικό της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τότε, αλλά η πρόταση αυτή , είχε τύχει αντικείμενο επεξεργασίας στο Συμβούλιο Άμυνας της 19 Ιανουαρίου /2021 όπως είπα και στη Βουλή, με τη διαφορά ότι έκανα λόγο για ΣΑΓΕ, ενώ ήταν Συμβούλιο Άμυνας, υπό τον Υπουργό τότε τον κ. Καμμένο και είχε αποφανθεί το Συμβούλιο Άμυνας συγκεκριμένα πράγματα.

Η ανακρίβεια, είναι ότι λέτε πως εξετάστηκε η λύση απευθείας αγοράς των σύγχρονων εκπαιδευτικών πτητικών μέσων. Καταρχήν σε όλη τη συζήτηση και με υπόνοιες για το οικονομικό αντικείμενο και τη σκανδαλολογία και τα λοιπά, αναφέρεστε μόνο στην αγορά των δέκα καινούργιων τζετ, των εκπαιδευτικών αεριωθουμένων. Δεν είναι μόνο το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο της Καλαμάτας μόνο δέκα τζετ καινούργια είναι και επαναφορά 25 ελικοφόρων που είναι σε φάση απαξίωσης από την ισραηλινή εταιρεία «ELBIT» που το ανέλαβε και η δημιουργία όλων των επίγειων υποδομών με προσθήκη εξομοιωτών για τα ελικοφόρα, εξομοιωτών, για τα αεριωθούμενα, υπολογιστών και άλλων παροχών που έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση.

Επομένως δεν μιλούμε μόνο για δέκα τζετ, τα οποία κόστισαν παραπάνω, όπως ισχυρίζεστε. Μιλούμε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο που στο τέλος συνιστά τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή είναι λοιπόν η ανακρίβεια.

Και σας θυμίζω, γιατί πραγματικά απορώ πώς το ξεχνάτε, εσείς είχατε εξετάσει αυτή την εναλλακτική. Την αγορά δηλαδή και την απορρίψατε, και καλά κάνατε αν θέλετε, ως μη συμφέρουσα με την από της 1-Νοέμβρίου -2017 γνωμάτευση του ΣΑΓΕ, της Στρατιωτικής Ηγεσίας. Τότε η Στρατιωτική Ηγεσία ΣΑΓΕ, ήταν ο κ. Αποστολάκης Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Χριστοδούλου Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Απορρίψατε λοιπόν εσείς την αγορά. Γιατί έρχεστε και μας λέτε τώρα «Γιατί δεν ανατρέψατε αυτό που απορρίψαμε εμείς, να πάμε να αγοράσουμε εμείς». Ποια η λογική σε αυτό; Εσείς είπατε ότι συμφερότερη είναι η λύση της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Δική σας εισήγηση εφαρμόζουμε και υλοποιούμε. Γιατί εσείς έχετε ένα ελάττωμα. Διαπιστώνετε το πρόβλημα αλλά δεν πάτε να το λύσετε. Αναλίσκεστε σε διαπιστώσεις και σε συζητήσεις και σε περαιτέρω συζητήσεις όταν ο χρόνος τελειώνει. Ακόμα και τον Δεκέμβριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών, η πρόταση σας ήταν να το συζητήσουμε λίγος παραπάνω. Να το συζητήσουμε, να περάσει λίγο παραπάνω χρόνος. Όμως το αδιέξοδο ερχόταν πολύ γρήγορα και μάλιστα τότε στις συνεδρίες του ΣΑΓΕ, είχε εγκριθεί μιΑ Μελέτη Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος (ΜΟΠΥΠ). Αυτή ήταν η μελέτη που υπήρχε, από το Επιτελείο της Αεροπορίας. Στη ΜΟΠΥΠ λήφθηκε η απόφαση για το leasing, την ενστερνιστήκατε και στην ουσία, αυτή η απόφαση ήρθε και επικυρώθηκε αργότερα από την απόφαση του ΣΑΜ.

Πάμε λοιπόν να τα δούμε από την αρχή: Ποιο είναι το αδιέξοδο. Το πρόβλημα είναι παλιό και είναι η εκπαίδευση των Ικάρων στο πτητικό αντικείμενο, και ιδίως στο επίπεδο της προωθημένης εκπαίδευσης, δηλαδή αυτή με το καινούργιο αεριωθούμενο τζετ.

Τα εκπαιδευτικά Τ-2 που διαθέτουμε είναι δεκαετίας ’70. Τα αντίστοιχα Αεριωθούμενα Τρίτης Γενιάς που προμηθευτήκαμε τότε, δεκαετίας του ’70, ήταν τα «Φάντομ», τα «Μιράζ F-1» και τα «Α7 – Κορσαίρ» που δεν υπάρχουν σε λειτουργία , και αντιστοιχούν σε αεροσκάφη Τρίτης Γενιάς.

Το γεγονός ότι το 2021 η εκπαίδευση των Ίκαρων γίνεται με τρία εκπαιδευτικά (τρία από τα δεκαέξι) Τρίτης Γενιάς, όταν ετοιμαζόμαστε και συζητούμε ενδεχομένως προμήθεια αεροσκάφους Πέμπτης Γενιάς του F-35 -κάποια στιγμή θα μπούμε και σε αυτή τη συζήτηση- ενώ ήδη χρησιμοποιούμε αεροσκάφη κάπου ανάμεσα στην Τέταρτη και στην Πέμπτη γενιά, τα F-16 ιδίως με την αναβάθμιση του σε “Viper”, αλλά και τα “Rafale” που προμηθευτήκαμε, είναι από μόνο του εξωφρενικό. Έχουμε ένα πολύ παλιό αεροσκάφος για να αντιμετωπίσουμε το εκπαιδευτικό αντικείμενο που πρέπει να ικανοποιήσει απαιτήσεις τεχνολογικά πολύ πιο προηγμένων αεροσκαφών. Ιδίως όταν σε ενάμιση χρόνο από τώρα λήγει ο χρόνος ζωής των αεροσκαφώνΤ-2 Από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεν θα υπάρχουν ούτε ανταλλακτικά, ούτε υποστήριξη. Δεν θα μπορούν οι Ίκαροι μας να εκπαιδευτούν με το αεριωθούμενο τζετ. Αυτό το πρόβλημα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Εσείς το συζητούσατε, αλλά δεν παίρνατε την απόφαση να το λύσετε. Θα οδηγούμασταν σε ένα ξαφνικό θάνατο στο πτητικό αντικείμενο της εκπαίδευσης των Ικάρων μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό πραγματικά αξίζει η Πολεμική Αεροπορία; Κι είναι «προσβλητικό» αυτό που αποφασίσαμε; Προσβλητικό είναι αυτό που μόλις σας ανέλυσα, κι όχι μόνο προσβλητικό, καταστροφικό για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, της ποιότητας και της αξίας που έχει παγκοσμίως.

 Όσον δε αφορά στα ελικοφόρα Τ-6 πετούν οκτώ από τα 45. Με βάση αυτή τη συμφωνία έρχεται η εταιρεία αυτή και υποχρεώνεται να αναβαθμίσει και να καταστήσει πτητικά 25 από τα 45 με ενδεχομένως κάποιες άλλες πρόνοιες για αυτά που υπολείπονται, τα άλλα είκοσι . Υπάρχουν προτάσεις για να τα εκμεταλλευτούμε κι αυτά, αλλά και εκεί η εκπαίδευση ήταν ελλιπής. Είχε πει ο Αρχηγός της Αεροπορίας κατά τη συνεδρίαση της 21 Δεκεμβρίου 2020, «αδιέξοδο έρχεται στο αμέσως προσεχές διάστημα. H επιχειρησιακή ανάγκη για να πάρουμε απόφαση είναι κατεπείγουσα». Kατεπείγουσα!

Ήδη από το 2017 έχει τεθεί αυτός ο στόχος και καλώς ετέθη, αλλά το πρόβλημα είναι παλαιότερο. Από τότε πλέον είναι επίσημος στόχος της Πολιτικής Στρατιωτικής και ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Χαμηλή διαθεσιμότητα Τ-6 λόγω έλλειψης ενεργούς εν συνεχεία υποστήριξης, τα ελικοφόρα. Η Πολεμική Αεροπορία είναι ο τελευταίος χρήστης των Τ-2 παγκοσμίως, με χαμηλές διαθεσιμότητες και λήξη χρόνου ζωής σε ενάμιση χρόνο από τώρα, συσσώρευση μεγάλου απαιτούμενου μη εκτελεσθέντος πτητικού έργου, δηλαδή συνωστισμός Ικάρων που δεν είχαν ώρες πτήσης για να εκπληρώσουν την εκπαίδευσή τους και πήγαιναν στις μονάδες τους ύστερα από 8 χρόνια, όποιες συνέπειες έχει αυτό στην Πολεμική Αεροπορία, λόγω των καθυστερήσεων επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα αεροπλάνα και ώρες πτήσης. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων στη Σχολή Ικάρων από σαράντα σε εξήντα περίπου που υλοποιείται από το 2021 όπως καταλαβαίνετε θα επιτείνει το πρόβλημα. Εκτιμώ ότι αυτό δεν το αξίζει η Πολεμική Αεροπορία. Έτσι λοιπόν το Δεκέμβριο 2017 συντάχθηκε Ενημερωτικό Σημείωμα προς τον Υπουργό με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων στην πτητική εκπαίδευση των Ικάρων και Ανθυποσμηναγών που αντιμετώπιζε η Πολεμική Αεροπορία. Το σημείωμα αυτό αναφέρθηκε στη Μελέτη Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος (ΜΟΠΥΠ) με θέμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα», η οποία έχει εγκριθεί από το Ανώτερο Αεροπορικό Συμβούλιο ήδη από τις 25 Αυγούστου 2017 και εν συνεχεία από το ΣΑΓΕ από την 1 Νοεμβρίου 2017. Στην υπόψη ΜΟΠΥΠ προκρίθηκε ως πλέον συμφέρουσα λύση για την άμεση κάλυψη των απαιτήσεων της Πτητικής Εκπαίδευσης των Ικάρων η μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση για την υποστήριξη των αεροσκαφών Τ-6 και η απόκτηση και υποστήριξη αεροσκαφών για το προκεχωρημένο επιχειρησιακό στάδιο, δηλαδή των αεριωθουμένων. Αυτό είπε η ΜΟΠΥΠ την οποία εξελίσσουμε, πάνω στην οποία κληθήκαμε να αποφασίσουμε, ενώ εσείς δεν είχατε αποφασίσει και ακόμα αναρωτιέστε αν πρέπει να πάτε κόντρα στη δική σας απόφαση, να αγοράσουμε δηλαδή ή να το κάνουμε μόνοι μας ή να υιοθετήσετε την δική σας απόφαση ή αν έπρεπε εμείς να υιοθετήσουμε την δική σας απόφαση και να πάμε με χρηματοδοτική μίσθωση. Επομένως η απόφαση αυτή έχει ληφθεί ήδη από το Νοέμβριο του ’17. Δεν έχει αλλάξει έκτοτε.

Μεταξύ των οποίων εξετάστηκαν, η αναγκαιότητα διατήρησης και Εν Συνεχεία Υποστήριξη ενός στόλου 25 ελικοφόρων αεροσκαφών Τ-6, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του επίγειου προγράμματος εκπαίδευσης και οι προσομοιωτές η δυνατότητα μετατροπής υφισταμένου παλιού συστήματος για την κάλυψη ανάγκης δεδομένου ότι η Πολεμική Αεροπορία παραμένει ο μοναδικός χρήστης του Τ-2, όπως είπα. Κάθε πιθανή πρόταση οποιασδήποτε αναβάθμισης των αεροσκαφών θα μετακυλούσε το κόστος εξ ολοκλήρου στην Πολεμική Αεροπορία. Αυτά λέει η ολοκληρωμένη μελέτη. Γι’ αυτό η επιλογή κατέστη οικονομικά μη συμφέρουσα και τελικώς ανέφικτη. Αυτό λέει η ολοκληρωμένη μελέτη που έγινε τότε. Επιπλέον, προμήθεια νέου αεροσκάφους προκεχωρημένου επιχειρησιακού σταδίου, η αγορά δεν κρίθηκε συμφέρουσα λόγο μεγάλης επένδυσης κεφαλαίου καθώς και σημαντικού χρόνου υλοποίησης.

Επιπλέον, προμήθεια μεταχειρισμένου αεροσκάφους (τέθηκε και αυτό το ζήτημα στην ΜΟΠΥΠ), κρίθηκε ότι δεν εξασφαλίζει από πλευρά κόστους αποτελεσματικότητας την κατάλληλη ποιοτικά και ποσοτικά εκπαίδευση των ιπταμένων σε βάθος χρόνου για μετάβαση στα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Άλλωστε τότε δεν υπήρχαν και διαθέσιμα αεροσκάφη προς τούτο. Σχετικώς με την υλοποίηση Πτητικής Εκπαίδευσης Προκεχωρημένου Επιχειρησιακού σταδίου σε Κέντρα Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, αναφέρεται στη ΜΟΠΥΠ ότι η εκπαίδευση μαθητών σε ξένο φορέα θα απαιτούσε ετήσιο κόστος για την Πολεμική Αεροπορία περίπου 1.100.000 ευρώ ανά μαθητή και επιπλέον θα έχει ως συνέπεια την πλήρη εξάρτηση ροής των ιπταμένων και της υπηρεσιακής ανάγκης της Πολεμικής Αεροπορίας από τρίτους, από ξένες χώρες. Αυτό αποφεύγεται με αυτό που αποφασίσαμε.

Όσον αφορά στη χρηματοδοτική μίσθωση, μετά από έρευνα προέκυψε ότι το εν λόγω μοντέλο εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες Πολεμικές Αεροπορίες ανά τον κόσμο, π.χ. η σύμβαση μεταξύ της Ισραηλινής Αεροπορίας και της εταιρείας ”ELBIT” για την υποστήριξη των αεροσκαφών Τ-6, της Αμερικανικής Αεροπορίας για την υποστήριξη των αεροσκαφών F-18 κλπ. Επομένως δεν είμαστε μόνο εμείς αυτοί που το κάνουμε αυτό «απεμπολώντας κυριαρχικά δικαιώματα» όπως ισχυρίζεστε. Όλες οι Αεροπορίες πάνε στο μοντέλο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών σε νέα αεριωθούμενα με χρηματοδοτική μίσθωση μέσω τρίτων εταιρειών. Όχι όλες αλλά πάρα πολλές και εκλεκτές, η Ισραηλινή και η Αμερικανική είναι εκ των εκλεκτών, πώς να το κάνουμε. Έτσι λοιπόν η Πολεμική Αεροπορία θεώρησε ως προσφορότερο και ασφαλέστερο τρόπο τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας προτείνοντας τότε την Καναδική εταιρεία. Το υπ’ όψιν σημείωμα εγκρίθηκε από τον τότε Υπουργό, ενώ σε σχόλιο του τότε Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βίτσα, προτάθηκε η επίσπευση, των διαδικασιών σύνταξης και υποβολής του αντίστοιχου φακέλου ενεργοποίησης του προγράμματος. Άρα κ. Βίτσα εσείς, με σχόλιο σας, προτείνατε τότε το αντίθετο από αυτό που σήμερα έρχεστε να μας πείτε ότι έπρεπε να κάνουμε. Προτείνατε την επίσπευση της λύσης χρηματοδοτικής μίσθωσης για την αγορά νέων αεριωθουμένων. Αυτό είναι πάνω στο σχόλιό σας σε αυτή την απόφαση. Δεν το θυμηθήκατε σήμερα. Στο πλαίσιο υλοποίησης ενεργειών με σκοπό τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τον Καναδά, όπως είχε εγκριθεί, προκρίθηκε η συνέχιση των διαβουλεύσεων με την Καναδική εταιρεία, τον Ιούλιο του 2018. Το ύψος του εν λόγω κόστους συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων ξεπερνούσε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως σας είπα. Ο υπ’ όψιν φάκελος επεστράφη ανυπόγραφος στο ΓΕΑ από το γραφείο του τότε ΑΝΥΕΘΑ κ. Ρήγα στις 16 Ιουλίου 2019. Είχε στο μεταξύ παρεμβληθεί το Συμβούλιο Άμυνας Ιανουαρίου του 2019, διά του οποίου αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε από τον κ. Καμμένο και την υπόλοιπη Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία να συνεχιστεί η διαδικασία επί της προτάσεως των Καναδών, να αποσταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού η απαίτηση για επαύξηση του Προϋπολογισμού των Εξοπλιστικών για την κάλυψη και την χρηματοδότηση του εν λόγω υποπρογράμματος και να συνεχιστούν οι διερευνητικές και με άλλες προτάσεις. Άλλες προτάσεις όμως δεν προέκυψαν. Μεσολάβησαν οι εκλογές, τον Νοέμβριο εμφανίστηκε η ισραηλινή εταιρεία, τον Δεκέμβριο του 2019 ο τότε διευθυντής ΓΔΑΕΕ μετέβη στο Ισραήλ όπου του εκδηλώθηκε επισήμως από την αντίστοιχη Διεύθυνση το ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας να αναλάβει αυτή, με δική της πρόταση τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου. Τον Φεβρουάριο του 2020 κατά τη δική μου επίσκεψη, επανεπιβεβαιώθηκε αυτό το ενδιαφέρον. Από κει και πέρα άρχισε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, όπως είπα, και μειώνονταν το ύψος των προτάσεων το ένα μετά το άλλο, ώσπου φτάσαμε σε αυτές που συζητήσαμε στην επιτροπή του Δεκεμβρίου του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καναδική εταιρεία που τότε συζητούσε με 2 δισ. έφτασε να προσφέρει 750 εκατομμύρια πιο κάτω και να καταλήξει σε μία πρόταση 1,25 δισ.

Έτσι δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ το υποπρόγραμμα που μελετούσε η τότε Κυβέρνηση για σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με την Κυβέρνηση του Καναδά. Ακολούθησαν όπως είπα οι τροποποιήσεις προσφοράς από τις καναδικές εταιρείες, χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται φόροι, νόμιμες κρατήσεις και τιμαριθμική αναπροσαρμογή 3% όπως προσέφεραν τότε οι Καναδοί.

Στην υπογραφείσα συμφωνία -κι αυτή είναι η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα-, το συνολικό κόστος προγράμματος ανέρχεται στο 1 δισ. 375 εκατ. για πρόγραμμα 20 ετών λειτουργίας, αλλά 22 ετών ισχύος συμφωνίας. Διότι ορθώς και έξυπνα, αν θέλετε, προέβλεψαν οι Ισραηλινοί ότι εάν το εκπαιδευτικό λειτουργήσει για 20 χρόνια θα χρειαστεί και δύο χρόνια να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές και φυσικά η αγορά των αεροσκαφών, Δεν είναι απλή υπόθεση να αγοράσεις 10 αεριωθούμενα αεροσκάφη και να τα προσφέρεις με χρηματοδοτική μίσθωση στην 120 ΠΕΑ για το εκπαιδευτικό έργο.

Η τελική τιμαριθμική αναπροσαρμογή ορίστηκε στο 2,65% και δεν νομίζω ότι περί του 2 ή λίγο πάνω από 2 τιμαριθμική αναπροσαρμογή να είναι αφύσικη, πολύ περισσότερο σκανδαλώδης πρόβλεψη σε μία τέτοια σύμβαση αυτού του βάθους χρόνου. Αναρωτηθήκατε γιατί οι Συμβάσεις εν Συνεχεία Υποστήριξης κρατούν μόνο τέσσερα χρόνια, κύριοι συνάδελφοι; Διότι κάθε τέσσερα χρόνια έρχονται οι προμηθεύτριες εταιρείες και λένε οι τιμές άλλαξαν, να υπογράψουμε ξανά νέα Σύμβαση εν Συνεχεία Υποστήριξης. Αυτή είναι συνήθης πρακτική παντού, σε όλο τον κόσμο. Εδώ μιλάμε για μία σύμβαση διάρκειας 22 ετών και η πρακτική αυτή είναι η συνήθης συμβατική πρακτική. Και θυμίζω ότι εγκρίναμε πώς, όπως έπρεπε να γίνει, στην Επιτροπή την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα ενεργοποίησης αυτού του υποπρογράμματος, μιλήσαμε και για το πόσο το οποίο ενεκρίθη, αλλά από κει και πέρα με την απόφαση ενεργοποίησης ξεκίνησε η φάση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της τελικής σύμβασης.

Στη φάση των διαπραγματεύσεων τέθηκε και το ζήτημα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Αν υπήρχε μία παρατυπία στη συνεδρίαση της Επιτροπής είναι ότι δεν συζητήθηκε τότε ότι θα προέκυπτε και ζήτημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όμως και οι Καναδοί αν έπαιρναν την δουλειά και οι Ισραηλινοί θεωρούσαν ως δεδομένο (όπως είναι δεδομένο ως συνήθης πρακτική) ότι θα έμπαινε και ζήτημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ως προς τις κρατήσεις υπήρχε στο σώμα των προσφορών και το ήξερε το Σώμα ότι θα υπολογίζονται οι κρατήσεις και συνέχισε έτσι η διαδικασία.

Επομένως, από την ετήσια αναπροσαρμογή του 2,65% που συμφωνήθηκε, έχουν εξαιρεθεί τα τρία πρώτα έτη του προγράμματος, δηλαδή στα τρία πρώτα έτη λειτουργίας όσο θα κατασκευάζονται οι νέες υποδομές της Καλαμάτας δεν θα ισχύσει καμιά τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Αυτό ήταν αποτέλεσμα, αν θέλετε μία μικρή επιτυχία της Ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Εξ αυτού του λόγου, επιτεύχθηκε στην ουσία η εξοικονόμηση ενός ποσού περί τα 21 εκατ. Όσον αφορά την εμπροσθοβαρή εξόφληση του ποσού ακούστηκαν πολλά γι’ αυτό. Ασφαλώς και αυτή οφείλεται στην ανάγκη να αγοραστούν τα αεριωθούμενα, και φυσικά να γίνουν όλα τα απαιτούμενα έργα για την ενίσχυση των υποδομών της Καλαμάτας, να έρθουν καινούργιοι προσομοιωτές, δύο καινούργιοι για τα ελικοφόρα, ένας για τα αεριωθούμενα τζετ, να εγκατασταθούν οι υπόλοιπες υπηρεσίες και οι υποδομές για την εκπαίδευση των πιλότων στο έδαφος, 25 υπολογιστές “Ground Based Training” επίγειας εκπαίδευσης, προσφέρει η εταιρεία που προκρίθηκε.

Αναφέρω ότι στην υπογραφείσα σύμβαση με την Κυβέρνηση του Ισραήλ τα πρώτα τέσσερα έτη περιλαμβάνουν συνολικές πληρωμές ποσού περί τα 550 εκατ. εμπροσθοβαρώς, όπως σας είπα. Αν είχε προκριθεί η πρόταση των Καναδών, το αντίστοιχο ποσό θα ήταν 584 εκατ., περισσότερα λεπτά σε εμπροσθοβαρείς πληρωμές.

Και έρχομαι στο τρίτο ερώτημα. Σύμφωνα με τη διαδικασία δηλαδή και τη σύγκριση των προτάσεων δώστε λίγο προσοχή. Τα είχαμε πει και στην Επιτροπή. Σύμφωνα με την απόφαση λοιπόν της συνεδρίας του ΣΑΜ, αποφασίστηκαν: Συνέχιση διαπραγματεύσεων με τους Καναδούς, ενημέρωση του Πρωθυπουργού για την επαύξηση στον Προϋπολογισμό, διερεύνηση και άλλων τυχόν προσφορών από την Πολεμική Αεροπορία, δεν υπήρξε.

Κατά τη σχετική διαδικασία διερεύνησης, εξετάστηκαν βέβαια κάποιες προτάσεις από εταιρείες που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής, με χρηματοδοτική μίσθωση πάντα. Από τη συγκριτική εξέταση τελικά των επικαιροποιημένων προσφορών μέχρι το 2020 που έπρεπε να κρίνουμε, προέκυψε ότι η προσφορά της εταιρείας από το Ισραήλ παρουσίαζε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα απαριθμώ πολύ περιληπτικά:

Ø  Γρηγορότερος ρυθμός απόδοσης ωρών πτήσεων και αεροσκαφών, των αεριωθουμένων, τα “M-346” στην Ελλάδα. Η παροχή, ωρών πτήσεων στο αεριωθούμενο “Τζετ”, στα δύο έτη μόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, κρίθηκε και εκτιμήθηκε ως κρίσιμη παροχή, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση των παλιών αεροσκαφών.

Ø  Μεγαλύτερος συνολικός αριθμός των παρεχόμενων ωρών πτήσεων αεροσκαφών “Τ-6”, όπως και αεροσκαφών “Μ-346” και ελικοφόρων, και αεριωθουμένων. Ποιο ήταν το τέχνασμα, που είχαν κάνει οι ισραηλινοί τότε; Στις ώρες πτήσης έδιναν και επιπλέον ώρες πτήσης συνολικά, που λογίζονταν όμως στο έδαφος. Οι Καναδοί έδιναν μεικτό, εδάφους και αέρα. Όπως ξέρετε, ο εκπαιδευόμενος θέλει κάποιο χρόνο στο έδαφος να ενεργοποιήσει τη μηχανή, να ενεργοποιήσει τα συστήματα και μετά να κάνει το κατεξοχήν πτητικό έργο στον αέρα. Οι Ισραηλινοί έδωσαν επιπλέον ώρες πτήσης μεικτές, έδωσαν και κάποιες ώρες πτήσης στο έδαφος και κρίθηκε συμφέρουσα αυτή η πρόβλεψη.

Ø  Παροχή δύο καινούργιων εξομοιωτών για τα αεριωθούμενα αεροσκάφη με αποσαφηνισμένο ετήσιο χρονοδιάγραμμα εκμετάλλευσης.

Ø  Παροχή ενός καινούργιου εξομοιωτή για τα αεροσκάφη, τα ελικοφόρα τα Τ-6 , με επίσης αποσαφηνισμένο ετήσιο χρονοδιάγραμμα εκμετάλλευσης.

Ø  Παροχή μεγαλύτερου αριθμού εκπαιδευτικών βοηθημάτων

Ø  Ευελιξία τροποποίησης του προγράμματος με δυνατότητα αύξησης παρεχόμενων υπηρεσιών πέρα των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Ισραηλινοί ήταν λίγο πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά στις υπηρεσίες που παρείχαν. Οι Καναδοί ήταν λίγο πιο ασαφής, ίσως διότι εκτιμούσαν ότι θα χρειαζόταν κάποια αύξηση του κόστους και γι’ αυτό το λόγο πήγαν στο 1,25δις. αλλά με ασάφειες ως το τι θα παρείχαν ακριβώς, ιδίως στην επίγεια εκπαίδευση, ώστε να έχουν το περιθώριο να πουν στην πορεία αν έπαιρναν τη δουλειά ότι εδώ θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Οι Ισραηλινοί ήταν πολύ συγκεκριμένοι και για αυτό το λόγο η Πολεμική Αεροπορία επέλεξε την πρότασή τους. 29:40

Το σύνολο των προσφορών που εξετάστηκαν προέβλεπαν τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Αυτή η αναπροσαρμογή αποτελεί πάγια πρακτική για συμβάσεις μεγάλου χρόνου, Καθορίζεται, είτε σταθερά από την αρχή της σύμβασης, είτε υπολογίζεται από προκαθορισμένο τύπο αναπροσαρμογής ο οποίος στηρίζεται στους οικείους βιομηχανικούς δείκτες των εκάστοτε παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών και όπως είπα οριστικοποιήθηκε μετά τις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά στο τέταρτο ερώτημα περί απευθείας αγοράς νομίζω ότι αυτό απαντήθηκε εκτενώς. Η μελέτη που έγινε από τη Στρατιωτική Ηγεσία και Πολιτική Ηγεσία στο Υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ προκρίθηκε. Αυτήν υλοποιήσαμε και αυτή απέρριπτε την αγορά, προέκρινε το μοντέλο της χρηματοδοτικής μίσθωσης

Από εκεί και πέρα στην υφιστάμενη Συμφωνία υφίσταται βέβαια όρος, σύμφωνα με το οποίο θα εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο η μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας (όπως γίνεται σε συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης), των παρεχομένων αντικειμένων, δηλαδή Αεροσκαφών, Συστημάτων Επίγειας Εκπαίδευσης και ανταλλακτικών, τα οποία δεν είναι ιδιοκτησία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά στις πληρωμές και τα περί αύξησης του αρχικώς συμφωνηθέντος κόστους, είπαμε 1 δισ. 375 εκατ. για 22 χρόνια, αναπροσαρμογή 2,65%. Το συνολικό κόστος λοιπόν, με την αναπροσαρμογή ανέρχεται στα στο 1 δις. 746 εκατ. ευρώ περίπου. Με τις νόμιμες κρατήσεις ανέρχεται σε 1,853 δισ. ευρώ περίπου.

Επομένως η αύξηση του κόστους, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, δεν οφείλεται σε κάποια υπόνοια σκανδάλου, το ότι μοίρασε λεφτά η ισραηλινή εταιρεία σε αξιωματούχους, είτε της Στρατιωτικής, είτε της Πολιτικής Ηγεσίας, όπως ευθέως υπαινίχθηκε η κ. Τζάκρη, συγκρίνοντας μας με τα έργα και τις μέρες Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά επειδή υπολογίζονται με συγκεκριμένο τρόπο, συγκεκριμένο τύπο οι κρατήσεις και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Σχετικά με τις συμβάσεις που συνάπτονται μέσω Διακρατικών Συμφωνιών κατά το ισχύον Νομικό πλαίσιο, -το έβδομο ερώτημα σας- εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Νόμου, (εκτός από το πρώτο μέρος του που αφορά στη διαδικασία ενεργοποίησης του προγράμματος, όπως και κάναμε, οι συμβάσεις που ανατίθενται από μία Κυβέρνηση σε άλλη, σχετικά με κάποια συγκεκριμένα πράγματα ήτοι, την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού ή ευαίσθητου εξοπλισμού ή έργα και υπηρεσίες που στήνονται αμέσως με τέτοιο εξοπλισμό ή έργα και υπηρεσίες ειδικά για στρατιωτικούς σκοπούς ή ευαίσθητα έργα και ευαίσθητες υπηρεσίες. Τα σχέδια των συμβάσεων ή συμφωνιών που καταρτίζονται υπόκεινται στην έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Άρα με βάση το προαναφερθέν νομικό πλαίσιο, η κύρωση της υπόψιν Διακρατικής Συμφωνίας γίνεται από το ΚΥΣΕΑ. Δεν απαιτείται η κύρωση μέσω Νομοθετικής Πρωτοβουλίας, δηλαδή με Σχέδιο Νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Αφήνω ανοιχτό το ερώτημα της εξέτασης της Σύμβασης από την οικεία Επιτροπή, θεωρώ ότι εύλογο είναι αυτό που μας ζητείτε και ενδεχομένως να προγραμματίσουμε να συζητήσουμε κάποια στιγμή στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων τη σύμβαση. Να την κάνουμε φύλλο-φτερό. Αλλά από κει και πέρα, σύμφωνα με το οικείο Νομοθετικό Πλαίσιο, το ΚΥΣΕΑ την επικυρώνει και όχι η Ολομέλεια της Βουλής.

Όσο αφορά το έκτο ερώτημα, αυτό δεν είναι πραγματικά των αρμοδιοτήτων του ΓΕΑ, δηλαδή η δυνατότητα υποστήριξης από την ΕΑΒ. Άκουσα πολλά για την ΕΑΒ. Όμως στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού και του Ισραηλινού υπουργείου, την Αμυντική Συμφωνία του Μαΐου του 2020, όπως και αυτή για την υλοποίηση του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα, προβλέπεται ότι η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης των αεροσκαφών θα συνεχίσει να γίνεται με μέριμνα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Πολεμική Αεροπορία έχει την ευχέρεια να δώσει υποστηρικτικό έργο στην ΕΑΒ, και αυτή τη στιγμή υπάρχουν αεροσκάφη Τ-6 και Τ-2 στην ΕΑΒ για συντήρηση ή για την προβλεπόμενη υποστήριξη.

Συγκεκριμένα (και αυτό έχει τη σημασία του να το αναφέρω), αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο Τ-2 στην ΕΑΒ. Εντάχθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τρέχοντος έτους. Η εκτιμώμενη απόδοση για το πρώτο είναι εντός του μηνός Νοεμβρίου και του άλλου δεν υπάρχει εκτίμηση εδώ από την ΕΑΒ αλλά θεωρώ ότι δεν θα αργήσει πάρα πολύ. Υπάρχουν και άλλα δύο Τ-6, ελικοφόρα δηλαδή, τα οποία μπαίνουν για κάποιο έλεγχο που έχει να κάνει με την διαπίστωση ή την αντιμετώπιση της διάβρωσης, το λεγόμενο “corrosion control”. Έχουν ενταχθεί από τον Ιούλιο του 2012 και τον Μάρτιο του 2013 δύο αεροσκάφη Τ-2, δηλαδή εκπαιδευτικά αεριωθούμενα με άγνωστη εκτίμηση απόδοσης. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το κατά πόσο και πότε θα αποδοθούν, όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουν αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία εννέα αεροσκάφη Τ-6 στο διάστημα 2019-2021, τρία το 2019, τρία το 2020 και τρία το 2021, με καθυστερήσεις που κυμαίνονται από 262 ημέρες με βάση την εκτιμώμενη ημερομηνία απόδοσης έως 8 ημέρες και ένα εξ αυτών παραδόθηκε πρόσφατα μάλιστα, τον Ιούλιο παραδόθηκε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία παράδοσης. Επομένως η ΕΑΒ ήδη είναι επιφορτισμένη με το έργο υποστήριξης και συντήρησης αυτών των αεροσκαφών. Κάπου δεν τα έχει πάει τόσο καλά, κάπου αλλού τα έχει πάει και καλά. Η ίδια προοπτική αναμένεται να υπάρξει όταν με το καλό αναβαθμιστούν 25 ελικοφόρα και αγοραστούν και δέκα καινούρια εκπαιδευτικά τζετ. Αρκεί η ΕΑΒ να μπορεί να τα υποστηρίξει. Αυτό είναι αυτό που λέμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διότι όταν αρχίζουν κι εκεί καθυστερήσεις όπως καταλαβαίνετε υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος, ο κύριος Χαρίτσης εύλογα έθεσε και κάποια ζητήματα τοπικού χαρακτήρα. Τι γίνεται στη Μεσσηνία κατά πόσο θα επηρεαστεί η λειτουργία του τοπικού αεροδρομίου, κατά πόσο θα επηρεαστεί η μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική ιδίως στο τουριστικό πεδίο του Νομού Μεσσηνίας κλπ. Εκτιμώ ότι δώσαμε αρκετές απαντήσεις, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών σε συζήτηση τον περασμένο Δεκέμβριο όταν τέθηκαν αυτά τα ερωτήματα ευλόγως από τοπικούς Βουλευτές που φυσικά μεταφέρουν το ενδιαφέρον ή την αγωνία και τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας. Πήραν απαντήσεις. Είπαμε ευθαρσώς ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να επηρεαστεί προς το χειρότερο η λειτουργία του τοπικού πολιτικού αεροδρομίου, αλλά ενδεχομένως με τις αναβαθμίσεις των υποδομών της Στρατιωτικής Βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, θα αναβαθμιστούν οι δυνατότητες και του πολιτικού αεροδρομίου, (νέοι Πύργοι Ελέγχου, νέα μηχανήματα, νέες υποδομές).

Από κει και πέρα το πτητικό αντικείμενο όπως καταλαβαίνετε δεν θα έχει επιπλέον ηχορύπανση αφού η ηχορύπανση έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνεται με τα τζέτ της δεκαετίας του ‘70, παρά με αυτά της πέμπτης γενιάς. Το καταλαβαίνετε, είναι πολύ πιο αθόρυβα και πολύ πιο θα έλεγα, πρόσφορα σε νέες τεχνολογίες. Θα υπάρχει περισσότερο πτητικό έργο αναμφίβολα, αλλά αυτό θα γίνει με συμφωνία έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία του αεροδρομίου. Όσον αφορά βέβαια το Πεδίο Βολής της Σχίζας, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σύμβαση αυτή. Εδώ η εκπαίδευση γίνεται στο πτητικό αντικείμενο, δεν θα κάνουν βολές με τους “Meteor” που θα φέρουν τα “Rafale” τα εκπαιδευτικά αεριωθούμενα. Είναι προφανές. Θα εκπαιδεύονται μόνο στο πτητικό αντικείμενο και επομένως δεν έχει ουδεμία επίδραση, δεν υπάρχει κανένα θέμα επαναλειτουργίας του Πεδίου Βολής.

Εκτός από τους τοπικούς Βουλευτές που ενημερώθηκαν, επέδειξαν ενδιαφέρον και ήρθαν στο γραφείο μου για κάποια ενημέρωση, κάποια διαβούλευση, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ο Περιφερειάρχης. Όλοι πήραν σαφείς απαντήσεις και νομίζω ότι η προοπτική ως προς αυτό έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Όταν με το καλό το αεροδρόμιο θα μετατραπεί σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο και θα έρχονται πιλότοι από Πολεμικές Αεροπορίες άλλων χωρών, Αραβικών κρατών ενδεχομένως, (ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τουλάχιστον δύο αραβικές χώρες, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και οι Ισραηλινοί), όπως καταλαβαίνετε οι αναπτυξιακές και τουριστικές προοπτικές για τον τόπο νομίζω ότι μπορούν να είναι ακόμα πιο αισιόδοξες. Αυτή είναι η ωφέλεια της δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου, συν το ό’τι, όταν θα έρχονται οι αλλοδαποί πιλότοι και εκπαιδεύονται στις δικές μας εγκαταστάσεις, όπως κάνουμε τώρα εμείς με τους δικούς μας στην Ιταλία αναγκαζόμενοι, θα έχουμε όχι μόνο απόσβεση της επένδυσης αυτής αλλά και κέρδος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και της Πολεμικής Αεροπορίας. Γιατί θα πληρώνουν όλοι αυτοί για να εκπαιδεύονται, όχι από τους Ισραηλινούς. Οι Ισραηλινοί θα έχουν επενδύσει στη δημιουργία της υποδομής και θα έχουν πληρωθεί για αυτό, από την Πολεμική Αεροπορία. Η Πολεμική Αεροπορία, οι δικοί μας εκπαιδευτές θα κάνουν την εκπαίδευση με τις ευχέρειες και τις υποδομές που θα τους εξασφαλίσουν η ισραηλινή βάση αυτής της σύμβασης. Αυτό είναι το όραμα αν θέλετε της δημιουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου.

Τελειώνω γιατί μακρηγόρησα. Είναι σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια στην Εθνική Άμυνα της χώρας. Ο σκοπός είναι να θωρακιστεί η Ελλάδα έναντι κάθε απειλής βέβαια και έναντι υπαρκτής απειλής εξ’ ανατολών. Η προσπάθεια αυτή έχει τεράστιο οικονομικό κόστος, αλλά έχει και ανυπολόγιστο Εθνικό όφελος και αυτό πρέπει να το συνεκτιμήσουμε.

Η Ελλάδα λοιπόν ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, αυξάνει την αποτρεπτική της ισχύ, χτίζει συμμαχίες, εξοπλίζεται με αμυντικές συμφωνίες με φίλες και σύμμαχες χώρες, αποκτά έντονο ενισχυμένο γεωπολιτικό έρεισμα, υψώνει ανάστημα, θωρακίζεται. Μην στέκεστε πεισματικά απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, ιδίως εγείροντας και ζητήματα ηθικής τάξεως όταν στην ουσία η Πολιτική Ηγεσία είναι διατεθειμένη να σας δώσει όλες τις απαντήσεις, σας τις δίνει και είναι πρόθυμη να σας δώσει κι άλλες ακόμα. Είπατε όχι σε όλα τα Εξοπλιστικά, όχι στα “Viper” που εσείς, επί των ημερών σας και επαίρεστε για αυτό, αποφασίσατε όχι στα ανταλλακτικά των «Μιράζ», όχι στην Ελληνο-Γαλλική συμφωνία, παρ’ ολίγον όχι στα “Rafale”, όχι στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία από ό,τι ακούω όχι με υπονοούμενα και μομφές, βαριές μομφές εδώ στην Καλαμάτα στην συμφωνία που στην ουσία δίνει μέλλον στην Πολεμική Αεροπορία. Δεν διασπαθίζει χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, δίνει μέλλον εκεί που υπήρχε ξαφνικός θάνατος και αδιέξοδο σε ενάμιση χρόνο από τώρα είναι πολύ γρήγορο διάστημα να περάσουν αυτοί οι 18 μήνες είναι σαν να’ ναι αύριο. Δίνουμε εκεί που εσείς δεν μπορέσατε να δώσετε, γιατί ακόμα το συζητάτε, λύσεις σε ένα πρόβλημα που εσείς περιοριστήκατε στο να κάνετε διαπιστώσεις πόσο σοβαρό και δύσκολο είναι, όταν όλη η Στρατιωτική Ηγεσία σας φώναζε για κατεπείγουσα επιχειρησιακή ανάγκη και το κάνουμε με αυτή τη διακρατική συμφωνία.

Έχετε απόλυτο δικαίωμα όπως σας είπα να ελέγχετε την Κυβέρνηση αλλά όχι με τόσο έντονες μομφές, για αυτή τη σύμβαση η οποία αν υποτεθεί ότι δημιουργεί θέμα για κάποιο ζήτημα είναι ότι δεν συζητήθηκε η προσθήκη του ποσού και η αύξηση του ποσού από την ενεργοποίηση της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και τις κρατήσεις που υπάρχουν σε όλες τις συμβάσεις. Δεν μπορώ να σας υποδείξω τι στάση να κρατήσετε, έχετε δικαίωμα να εγείρετε τα ερωτήματα που εγείρετε. Απλά θα σας πω ότι το χρέος μας και το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και συνεχίζουμε να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο τα “Rafale” και οι φρεγάτες, δεν είναι μόνο τα μέσα και οι πλατφόρμες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η επένδυση στο έμψυχο δυναμικό. Αυτό το έμψυχο δυναμικό ερχόμαστε να ενισχύσουμε διασφαλίζοντας ότι η εκπαίδευση των Ικάρων, μίας από τις καλύτερες Πολεμικές Αεροπορίες του κόσμου, θα έχει μέλλον και δεν θα τελειώσει σε 18 μήνες από τώρα.

Σας ευχαριστώ».

Κατά την Δευτερολογία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι,

Υπάρχουν βασικές παρανοήσεις σε αυτά που ειπώθηκαν, γιατί νομίζω ότι αυτά που επί 40 λεπτά εξηγούσα ήταν σαφέστατα. Ποια προσφορά καλύτερη των Καναδών; Η ισραηλινή εταιρεία επελέγη διότι κατά την κρίση του ΓΕΑ έκανε την καλύτερη προσφορά όσον αφορά τους τεχνικούς και τους οικονομικούς όρους και γι’ αυτό επελέγη. Η προσφορά των Καναδών ξεκίνησε από το 1,9 δισ. χωρίς κρατήσεις το 2019, εξελίχθηκε όταν ανέκυψε ο ανταγωνισμός και άρχισε η μία εταιρεία μετά την άλλη να καταθέτουν βελτιωμένες προσφορές και τελικά επιλέχθηκε η ισραηλινή εταιρεία.

Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν τι λέει η κ. Τζάκρη πραγματικά, όταν μου λέει ότι «επιλέξτε τους Καναδούς ήταν καλύτεροι». Δεν το καταλαβαίνω πραγματικά, και να μιλάει κιόλας περί ηλιθιότητας κλπ. Όμως υπάρχουν βασικές παρανοήσεις. Κατάλαβα τι πάει να γίνει εδώ πέρα, καταφυγή στην προσφιλή σκανδαλολογία. Άκουσα και τις κεκαλυμμένες και τις ευθείες απειλές, Άκουσα πολλές ασάφειες, πολλή λάσπη στον ανεμιστήρα και τη γενική αποστροφή ότι τα Εξοπλιστικά υποκρύπτουν σκάνδαλα και επομένως, προσέξτε τι πάτε να κάνετε.

Το έχω ξαναπεί: Δεν ποινικοποιείται σε αυτή τη χώρα η αδράνεια στα Εξοπλιστικά, ποινικοποιείται η δράση. Αυτή ελέγχεται, αυτή εγκαλείται. Επέλεξα τη δράση γιατί αυτό καταλαβαίνω ότι είναι αυτό που πρέπει να γίνει.  Και δεν μιλώ ούτε για εθνικό καθήκον και ούτε για Πατριωτισμό. Τον Πατριωτισμό δεν τον επικαλείσαι μέσα σε ένα δεκαπεντάλεπτο τοποθέτησης στη Βουλή. Τον επικαλείσαι δια της δράσεώς σου και  όχι διά της παραλείψεως να δράσεις και να λύσεις επιτακτικά προβλήματα τα οποία οδηγούν σε ξαφνικό θάνατο αν περάσει το διάστημα και δεν γίνεται τίποτα. Αυτό σας είπα.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 τελείωσαν τα εκπαιδευτικά μας αεριωθούμενα. Το ξέρετε από το 2017. Πέρασε το 2018, ήρθε το 2019, το συζητάμε, το ξανασυζητάμε, επισπεύδουμε αλλά ζητούμε να ξαναπάει ο φάκελος πίσω και δεν κάνουμε τίποτα. Εξετάζουμε προτάσεις. Ναι υπήρχαν προτάσεις, αλλά κ. Ραγκούση το δίλημμα επί του οποίου αποφάνθηκε η προηγούμενη Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένο. Όταν τέθηκε το θέμα να αγοράσουμε μόνοι μας ή να πάμε με χρηματοδοτική μίσθωση των τζετ, το Επιτελείο αποφάνθηκε στην Στρατιωτική και μετά στην Πολιτική Ηγεσία ότι οικονομικά συμφέρουσα λύση ήταν να πάμε με χρηματοδοτική μίσθωση και όχι να αγοράσουμε. Από κει και πέρα αρχίζει η δεύτερη φάση, αυτό ήταν το δίλημμα, άρα εγώ δεν αντιφάσκω μετά. Ναι, δική σας απόφαση ήταν να πάμε στην χρηματοδοτική μίσθωση και επομένως δεν καταλαβαίνω προς τι ο ντόρος τώρα γιατί δεν αγοράσαμε. Διότι εσείς διά της τότε Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας αποφανθήκατε ότι συμφερότερο οικονομικά είναι να πάμε χρηματοδοτική μίσθωση. Τέλος αυτό, πάμε παρακάτω. Με ποιον θα κάνουμε μίσθωση, με τον Καναδά, με τη “Lockheed” που πρόσφερε ένα άλλο αεροσκάφος, την BAE; Υπήρχαν κάποιες προτάσεις, ναι. Όχι όμως για αγορά, για χρηματοδοτική μίσθωση. Και εκεί πέρα αρχίζει η αξιολόγηση των προτάσεων. Για διάφορους λόγους κρίθηκε ότι δεν καλύπτουν τα κριτήρια που η Πολεμική Αεροπορία έθετε και αναφορικά με τους Καναδούς κρίθηκε υπερβολικά ακριβή πρόταση. Ήταν στο 1,9 χωρίς κρατήσεις και τιμαριθμική αναπροσαρμογή 3%, που ξέρετε ότι ήταν στην πρόταση των καναδών, ήτοι σύνολο 2,7 δισ. όπως τα υπολόγισα.

Και στην πορεία μπήκε και η ισραηλινή εταιρεία στο παιχνίδι της κατάθεσης προσφορών. Είχε αλλάξει η Κυβέρνηση στο μεταξύ. Άρχισαν να πέφτουν οι προσφορές και τελικά έκρινε η Πολεμική Αεροπορία αξιολογώντας με όρους καθαρά τεχνικούς και οικονομικούς. Σας τους ανέλυσα εκτενέστατα νομίζω. Ακόμα και για το GBT, το “Ground Based Training”, την επίγεια εκπαίδευση με τα κομπιούτερ, σας ανέλυσα ποια ήταν η διαφορά. Οι μεν έδιναν 25 υπολογιστές για την επίγεια μερική εκπαίδευση των Ικάρων, οι άλλοι δεν δίνουν τίποτα γιατί ενδεχομένως, στην πορεία να έκριναν ότι ξέρετε θα χρειαστούν και κομπιούτερ και πρέπει να χρεώσουμε κάτι παραπάνω. Αυτή είναι η πιθανολόγηση που έγινε. Εν πάση περιπτώσει δεν έδιναν τίποτα.

Οι Ισραηλινοί ήταν συγκεκριμένοι και στις ώρες πτήσης και στις επιμέρους άλλες παροχές. Και σας είπα ότι πάλι, το είπε και ο αξιότιμος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, (μού έκανε τιμή βέβαια να με χαρακτηρίσει έντιμο που θα υποστεί όμως τη βάσανο της ενδελεχούς εξέτασης διά των προβεβουλεμένων θεσμικών οργάνων) έκανε την εξής λάθος παραδοχή, δεν πρόκειται μόνο για την αγορά των τζετ, δεν είναι αυτό η δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου. Η αγορά από την Ισραηλινή εταιρεία που θα πάρει τη δουλειά με χρηματοδοτική μίσθωση στην Πολεμική Αεροπορία, των 10 καινούργιων τζετ είναι ένα κομμάτι. Είναι και όλη η κατασκευή των υποδομών. Είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε βάθος 22 ετών και όλο αυτό μαζί με τη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και τις κρατήσεις ανέρχεται στο ποσόν για το οποίο συζητάμε σήμερα, το οποίο είναι διαφορετικό από το πόσο της εισηγήσεως όσον αφορά στη συζήτηση της Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά ήταν δεδομένο ότι θα υπάρξει αρχή διαπραγματεύσης μέχρι τη συμβασιοποίηση με την επίκληση του όρου της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ο οποίος ύστερα από διαπραγμάτευση έπεσε στο 2,65% κι έτσι θα υπήρχαν και οι κρατήσεις. Αυτό υπήρχε και στην προσφορά. Το ξέρετε.

Σχετικά με την απόφασή του ΣΑΜ τον Ιανουάριο του 2019. Διαβάζω επί λέξει. Το ΣΑΜ τότε, δηλαδή οι Πάνος Καμμένος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας Αναπληρωτής, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά Υφυπουργός, Ναύαρχος Αποστολάκης Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Στεφανής Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιναύαρχος Τσούνης Αρχηγός ΓΕΝ και ο Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου Αρχηγός ΓΕΑ, αποφασίζει:

Πρώτον τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και των προβλεπομένων ενεργειών για τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με χρηματοδοτική μίσθωση μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με την Κυβέρνηση του Καναδά. Έδειξε το δρόμο. Τότε υπήρχε μία προσφορά θα ξεκινούσε η διαπραγμάτευση.  Θα τα πω όλα, μη βιάζεστε.

Δεύτερον, την ενημέρωση του κυρίου Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών για την επιπλέον ετήσια οικονομική απαίτηση.  Άρα  καταλαβαίνω ότι επειδή θα χρειαζόταν λεφτά για να κλείσουμε τους Καναδούς ας ενισχύσουμε τον Προϋπολογισμό, δέχομαι ότι υπήρχε οικονομικό πρόγραμμα.

Τρίτον τη διερεύνηση των άλλων προσφορών από την Πολεμική Αεροπορία. Των προσφορών στην αναληφθείσα οδό της χρηματοδοτικής μίσθωσης, όχι άλλου δρόμου όπως αγοράς κλπ. Αυτό είναι, μα το είπα, το είπα. Άλλη πρόταση!

Άρα το ΣΑΜ της Κυβέρνησής σας αποφάνθηκε. Ο στόχος είχε τεθεί από το 2017. Για την υλοποίηση του επιχειρησιακού στόχου λόγω του ό,τι το εγχείρημα είναι σύνθετο και πολυδιάστατο όπως σας είπα. Δεν είναι μόνο τα τζετ. Συντάχθηκε η ΜΟΠΥΠ, η Μελέτη Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος, από την Πολεμική Αεροπορία την οποία ενέκριναν το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, το ΣΑΓΕ και το ΣΑΜ με τίτλο «Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην 120 ΠΕΑ». Πάνω σε αυτό πατάνε όλα, κι αυτό είναι κάτι το οποίο έγινε όπως σας είπα εκείνη την εποχή,  όταν ήσαστε στα πράγματα. Αυτή την οδό συνεχίσαμε, να εξερευνήσουμε την πρόταση παρότι τότε εσείς είχατε πει χρηματοδοτική μίσθωση; Αυτό δεν είναι αντίφαση δηλαδή; Εκεί πάνω πατήσαμε και απλά διαπραγματευτήκαμε το ύψος της τελικής πρότασης. Ο Καναδάς ξεκίνησε από το 1,9 δισ. χωρίς κρατήσεις και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, έριξε τις τιμές στην πορεία, ήρθαν και οι Ισραηλινοί, επιλέχθηκε από την Π.Α. για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους αυτή η πρόταση των Ισραηλινών κι αυτή είναι όλη η αλήθεια δεν υπάρχει κάτι να αποκρυβεί.

Η περίπτωση προμήθειας νέου εκπαιδευτικού για την αντικατάστασή του Τ-2 απορρίφθηκε ως μη συμφέρουσα. Είναι πιο ακριβό να το αγοράσουμε μόνοι μας, κι να το συντηρήσουμε και να το υποστηρίξουμε για είκοσι χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια.  Αυτό απεφάνθη η Πολεμική Αεροπορία αυτήν την εισήγηση ακολουθήσαμε, δεν κάνουμε τους δικούς μας υπολογισμούς. Η αγορά καινούργιου τζετ αφορά σ’ αυτά που είχαμε ερευνήσει τότε. Αυτό είναι όλο. Δεν υπήρχε περίπτωση να αγοραστούν καινούργια  Τ-2. Τα Τ-2 τελειώνουν, έχουν ήδη τελειώσει. Αυτή η πρόταση λοιπόν επιλέχθηκε.

Όσον αφορά στον τιμάριθμο, αρκεί να πω ότι στην Πτητική Εκπαίδευση των ΗΠΑ οι τιμές, η διαφορά τιμών 2019 με 2020 είναι περίπου αυξημένες κατά 2,3%, επομένως νομίζω είναι εύλογο να υπολογίσει κάνεις ότι σε μία σύμβαση διάρκειας 22 ετών μία τιμαριθμική αναπροσαρμογή της τάξης του 2,65% δεν είναι παράλογη και σίγουρα δεν υποκρύπτει «καπέλα» στην τιμή.

Τώρα από κει και πέρα, πάλι επέμεινε ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι «υπάρχει η δική μας πρόταση». Εσείς κρίνατε ότι η πλέον συμφέρουσα πρόταση ήταν η χρηματοδοτική μίσθωση. Πώς να το πω δηλαδή; Αυτή είναι η πρότασή σας, πάνω σε αυτήν πατήσαμε.

Τέλος, επειδή  άκουσα διάφορα  και για την Εκπαίδευση  επιμένω ότι μπορεί η Βάση μπορεί να αναβαθμίζεται με μία συνολική επένδυση σε όλες τις υποδομές, επίγειες, συντήρηση ελικοφόρων των Τ-6 και αγορά νέων τζετ για να αντικατασταθούν επιτέλους τα Τ-2 που τελειώνουν, παρά ταύτα η Εκπαίδευση θα μείνει σε ελληνικά χέρια. Υπάρχει στρατηγική σύγκλιση με το Ισραήλ. Η επένδυση στην Καλαμάτα, δεν έχει  αφηρημένο χαρακτήρα, έχει πολύ συγκεκριμένο.

Έρχεται μία Αεροπορία η οποία είναι από τις καλύτερες του κόσμου και συμπλέει πλέον, έρχεται πιο κοντά, δένεται με τη δική μας Αεροπορία κι αυτό ασφαλώς και έχει μία προστιθέμενη αξία η οποία δεν υπολογίζεται σε χρήμα. Αλλά οι εκπαιδευτές είναι Έλληνες, όλο το εκπαιδευτικό έργο. Είπε τότε, το Δεκέμβριο του 2020, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών ο Αρχηγός ΓΕΑ: «Αυτό που θέλω να πω ότι τώρα με αυτό το υποπρόγραμμα, το leasing, επιτυγχάνουμε για 20 συνεχή χρόνια αδιάλειπτη εκπαίδευση. Ενώ όταν έχουμε εμείς την ευθύνη της συντήρησης, μιλάμε μόνο για τη συντήρηση των αεροσκαφών αυτών, πρέπει κάθε τέσσερα χρόνια να τρέχουμε υποπρόγραμμα “Follow On Support” με προσαυξήσεις στις τιμές λόγω της αλλαγής στην πορεία». Το είπα και στην Πρωτολογία, 22 χρόνια. Παρακάτω λέει: «Από κει και πέρα η εκπαίδευση των Ικάρων και Ανθυποσμηναγών θα γίνεται από Έλληνες εκπαιδευτές, οι οποίοι βέβαια θα υποστούν και αυτοί εκπαίδευση. Κάθε χρόνο μέσα σε αυτές τις ώρες που μας δίνει η εταιρεία, εμείς έχουμε προβλέψει αριθμό εκπαιδευτών οι οποίοι κι αυτοί θα εκπαιδεύονται γι’ αυτό το ποσό των ωρών και έχουμε βγάλει ποια είναι η απαίτηση για κάθε χρόνο εκπαίδευσης εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων μαζί». Καταλαβαίνετε, καινούργιο αεριωθούμενο έχει απαίτηση και για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών δεν είναι παράλογο. Και συνεχίζει «δηλαδή, δεν θα υπάρχει ξένος εκπαιδευτής μέσα σε αυτό το υποπρόγραμμα. Η συντήρηση “Follow On Support” θα γίνεται από τη συγκεκριμένη εταιρεία με συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία». Αυτά είπε ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης για να εξηγήσει κάποια θέματα πάνω στη Σύμβαση.

Επομένως ευλόγως ζητείτε να δείτε τη Σύμβαση. Έχετε το δικαίωμα. Ξέρετε ότι δεν είναι υποχρέωση, να περάσει η Σύμβαση αυτή μέσα από την διαδικασία της Ψήφισης στην Ολομέλεια γιατί ήδη έχει καταρτιστεί. Άλλωστε σωστά είπε ο κ. Κατρούγκαλος, πρόκειται περί τετελεσμένου γεγονότος. Το δικαίωμα όμως στην ενημέρωση προκειμένου να δείτε επιτέλους τι κρύπτεται και αν κρύπτεται «κάτι σάπιο», όπως ισχυριστήκατε καθ’ υπερβολήν θέλω να πιστεύω, το έχετε. Επομένως, αυτό θα το εξασφαλίσουμε. Να δούμε πώς θα γίνει, θα έρθει κάποια αντιπροσωπεία στο Υπουργείο, θα την φέρουμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών να την εξετάσουμε εξονυχιστικά; Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Αυτό δεν θέλετε να δείτε; Περί τίνος πρόκειται, να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κάτι περίεργο ή επιλήψιμο, να γλιτώσω κι εγώ εν πάση περιπτώσει από αυτή την απειλή που από σήμερα με κατατρέχει ότι αύριο θα μπλέξω σε Εξεταστικές που προαναγγέλθηκαν σήμερα. Προαναγγέλθηκαν και μάλιστα λίαν συντόμως κατά τις πολιτικές προβλέψεις και εκτιμήσεις του κ. Τσίπρα γιατί τόλμησα να ενεργήσω και να δράσω, εκεί που για πολλά χρόνια το μελετούσαμε, το αναπέμπαμε, το κλωσούσαμε λίγο παραπάνω, το συζητούσαμε λίγο περισσότερο, αλλά δεν το κάναμε.

Με εγκαλείτε. Κι εγώ εγκαλώ λοιπόν, γιατί δεν το κάναμε τόσα χρόνια; Φοβόμασταν; Εγώ δεν φοβήθηκα. Τελειώνει όμως ο χρόνος των τζετ σε 18 μήνες και το ξέρατε αυτό από το 2017. Η Aεροπορία το ήξερε από πιο νωρίς, αλλά το συζητούσατε. Πόσα χρόνια; Τι πόσα εννοώ; Από πότε θα μπορούσε; Υπάρχει μία διαδικασία αγαπητέ κύριε Δρίτσα. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, εκφράστηκε το ενδιαφέρον, άρχισαν να πέφτουν οι προσφορές. Ως διά μαγείας οι Καναδοί από το 1,9 χωρίς κρατήσεις και τιμάριθμο έπεσαν στο 1,250, από τη στιγμή που ήρθαν οι Ισραηλινοί, για 20 χρόνια όμως. Τι «να το», ανακαλύψατε τώρα το… «λαβράκι»; 1,250 διά 20, 62,7 και 1,375 διά 22, 62,5 με παραπάνω παροχές και οικονομικά συμφερότερη σε απόλυτα νούμερα. Μαθηματικά είναι, δεν είμαι εγώ μαθηματικός. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν αυτά εξετίμησε η Πολεμική Αεροπορία, τα Επιτελεία αναλύσαν τους οικονομικούς και τεχνικούς όρους και είπαν ότι για τον α’, β’, γ’, δ’, ε’ λόγο, αυτή η πρόταση είναι συμφερότερη της άλλης χωρίς να υπολογίσουν τη στρατηγική σύγκριση με το Ισραήλ κλπ. Δεν είναι αυτό το έργο των επιτελείων που ανέλυσαν τεχνικούς όρους. Αυτό είναι όλο. Αλλά προσπαθήσαμε να το λύσουμε, όχι να το παραπέμψουμε. Να διερευνηθούν άλλες προσφορές, να πάμε για λεφτά, να δούμε τι γίνεται με τους Καναδούς αλλά αποτέλεσμα, παραπομπή στο μέλλον. Εμείς κρίναμε ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή την ιστορία και η Πολεμική Αεροπορία, σας διαβεβαιώ, δεν αισθάνεται «προσβεβλημένη» αλλά χαίρεται για αυτό, όπως χαίρεται και για τα «Μιράζ» για τα “Viper”, για τα “Rafale”. Για πολλά πράγματα χαίρεται αυτές τις μέρες η Πολεμική Αεροπορία κι αν λύσουμε με το καλό και το θέμα των μεταγωγικών. Δεν τραβήξαμε το σκοινί αναθέτοντας έργο στο Ισραήλ ακόμα, γιατί προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση μέσα στις δυνατότητές της ΕΑΒ, για να κάνω και αυτή την παρένθεση. Πραγματικά βασανίζουμε πολύ το μυαλό μας τι θα κάνουμε. Για τα C-27 υπήρξε συμφωνία με την Ιταλική που θα τα υποστηρίξει, εκεί τα πράγματα μπαίνουν σε έναν άλλο καλύτερο δρόμο, αλλά εν πάση περιπτώσει, οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα και παράλληλα να εξασφαλίσουμε κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό, έχετε απόλυτο δίκιο ότι αυτό θα γίνει διαφανώς χωρίς υπόνοιες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και να το πω έτσι, μία διασπορά μιας ευθύνης με ευθείες ή πιο διακριτικές απειλές για αυτόν που έβαλε την υπογραφή του, για αυτόν που αποφάσισε, για αυτόν που ενήργησε και δεν αδράνησε. Αυτό είναι όλο. 

Θα έχετε λοιπόν, ασφαλώς το δικαίωμα να εξετάσετε φύλλο και φτερό. Αυτό είπα κ. Ραγκούση, το ξεχάσατε. Δεν είπα «ίσως». Είπα: «φύλλο-φτερό». Αυτό είναι, όπως είπε και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος κύριος Βρούτσης, πολύ σαφές όσο αφορά στη διάθεση ή την προδιάθεση. Θα έχετε το δικαίωμα να δείτε, λοιπόν, τη Σύμβαση, αλλά αυτό πρέπει να προχωρήσει. Ήδη στην Καλαμάτα γίνονται έργα. Να πάμε να τους πούμε αύριο παγώνουν για μερικούς μήνες ακόμα; Αυτό θέλετε; Α, για να γλιτώσω. Εντάξει απ’ ότι φαίνεται τελικά δεν θα γλιτώσω, οπότε πρέπει από τώρα να παγώσω ότι γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις τελικά ε; Τι να κάνουμε. Είπαμε εγώ τον Πατριωτισμό μου τον μετράω. Δεν έκανα λόγο ούτε για Πατριωτισμό, ούτε για τίποτα σήμερα.

Και στην Εσθονία κ. Μυλωνάκη, γιατί θέσατε κι εσείς το θέμα, πήγα και είπα ότι μία Ρωσία που αισθάνεται πολύ στριμωγμένη, πολύ ανασφαλής εξαιτίας της επέκτασης του ΝΑΤΟ, είναι μία Ρωσία που δεν θέλουμε να έχουμε. Επομένως, πρέπει να κρατήσουμε το δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία μέσω της γνωστής μεθόδου του διπλού διαύλου, dual track, δύο δρόμοι επικοινωνίας με τη Ρωσία, ένας διά της αποτροπής και ένας διά λόγου. Αν ήμουν ο Ρώσος θα επέχαιρα για αυτή την τοποθέτηση ενός Υπουργού Χώρας-Μέλους του ΝΑΤΟ εσείς με εγκαλείτε γιατί προφανώς δεν καταλάβατε τι είπα. Δείτε τι είπα και ερμηνεύστε το λοιπόν και το είπα αυτό εκεί στη Βαλτική, όπου έχουν δικαίωμα οι Βαλτικές Δημοκρατίες να νιώθουν, να «πολύ καυτή» την ανάσα του μεγάλου γείτονα προς τα Ανατολικά. Λοιπόν, αλλά αυτά έχουν οι διαστρεβλώσεις.

Επανέρχομαι. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να δράσουμε, το πρόβλημα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Κινηθήκαμε πάνω στη λύση που εσείς επιλέξατε, πάνω στο δρόμο που εσείς χαράξατε, αυτή της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το ότι έρχεστε τώρα εσείς και μας λέτε μπορούσαμε να το κάνουμε με αγορά, με συγχωρείτε αλλά όταν έπρεπε να το πείτε από θέση ευθύνης, από την εξουσία, είπατε επιλέγουμε τη χρηματοδοτική μίσθωση και σήμερα έρχεστε και μας λέτε όμως έπρεπε να αγοράζαμε. Ποιός αντιφάσκει; Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η οδός που αποφασίσαμε να κρατήσουμε.

Έχετε κάθε δικαίωμα να ενημερωθείτε περισσότερο για τα επιμέρους αυτής της Σύμβασης, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε, αν φύγουμε από δω ομονοώντας όλοι σε κάτι, είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που η Πολεμική Αεροπορία χαρακτηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ως κατεπείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη με άμεσες δραματικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Από κει και πέρα ή να δράσουμε ή να επιλέξουμε να μην κάνουμε τίποτα και να τα αφήσουμε στο μέλλον. Εμείς ήμασταν καθαροί στην επιλογή μας.

Σας ευχαριστώ».

Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε με την ακόλουθη τοποθέτηση του Υπουργού:

«Θα είμαι καλόπιστος και δεν θα ισχυριστώ ότι η σημερινή σας τοποθέτηση είναι να μην εφαρμοστεί αυτή η Σύμβαση διότι πήγε σε μία συγκεκριμένη εταιρεία και όχι σε μια άλλη. Διότι εσείς, τώρα, αποδείξατε ότι δεν θέλετε να εφαρμοστεί η Σύμβαση. Όχι να τη δείτε και να πειστείτε ή να μην πειστείτε. Έχετε ήδη πειστεί ότι η Σύμβαση είναι επιλήψιμη και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν πρέπει δηλαδή να έρθει η Ισραηλινή εταιρεία να φτιάξει από την αρχή την Καλαμάτα, έτσι; Εκεί το πάτε. Δεν πρέπει να πάει αυτή η δουλειά στους Ισραηλινούς διότι υπάρχουν επιλήψιμα σημεία στη Σύμβαση. Όμως θα τη δείτε.

Δεν περιμένετε, έστω και κατ’ ελάχιστον, ότι μπορεί αυτή η Σύμβαση τελικά να είναι καθαρή και οι φόβοι σας και οι υπόνοιες σας να διασκεδαστούν; Και τελικά οι αυξήσεις να είναι, αυτές που εξηγήσαμε, οι κρατήσεις και τιμαριθμική αναπροσαρμογή οι οποίες ούτως ή άλλως θα ελάμβαναν χώρα, όποια εταιρεία και να έπαιρνε τη δουλειά. Το πιθανότερο είναι το ποσό να αυξανόταν ακόμα, δεδομένου ότι η άλλη πλευρά ζητούσε μεγαλύτερη ποσοστιαία τιμαριθμική αναπροσαρμογή; Κρατήστε λίγο και μία πισινή. Εδώ νομίζω ότι εξηγήσαμε πάρα πολύ καλά τι συνέβη. Το ΣΑΜ στις αποφάσεις του ζήτησε να εξεταστούν κι άλλες τυχόν προσφορές,  στην οδό την επιλεγείσα, της χρηματοδοτικής μίσθωσης, επί των ημερών σας.

Προέκυψε από την Πολεμική Αεροπορία πως αν το κάνουμε μόνοι μας κρίθηκε οικονομικά ασύμφορο. Έχει υπολογιστεί ότι το ετήσιο κόστος της Καλαμάτας, εάν πηγαίναμε μόνοι μας και αγοράζαμε όλα όσα πρέπει να αγοραστούν, όχι μόνο τα δέκα τζετ αλλά να αναβαθμίσουμε και τα 25 ελικοφόρα από τα 45 που έχουμε, (αυτή τη στιγμή πετούν περίπου οκτώ), να πάρουμε και καινούργιους προσομοιωτές για ελικοφόρα, για τζετ και τον υπόλοιπο εξοπλισμό και τα έξοδα συντήρησης σε βάθος εικοσαετίας, θα είχε ένα κόστος λειτουργίας μεγαλύτερο από αυτό που προέκυψε μετά από την αποδοχή της πρότασης “ELBIT”. Αυτό αν θέλετε στη διάθεσή σας είναι όλοι να σας το αποδείξουν με νούμερα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, δεν θα το αρνηθούμε άλλωστε. Αλλά σας παρακαλώ μην προεξοφλείτε από τώρα εξαγγελίες και Εξεταστικές. Δεν είναι καλό αυτό.

Είναι σαν να μου απευθύνετε μία πολύ συγκεκριμένη προειδοποίηση, να μην εκτελεστεί αυτή η Σύμβαση, να μην πάει η δουλειά αυτή εκεί που πήγε και ο καθένας στο μυαλό του μπορεί να βάλει πολλά, διότι εδώ αυτές οι μεγάλες δουλειές, αυτά τα μεγάλα project, υποκρύπτουν από πίσω μεγάλες συγκρούσεις συμφερόντων κι αυτός που θα επιλέξει πρέπει να το κάνει πολύ προσεκτικά. Ασφαλώς και εγώ. Ασφαλώς και ο καθένας. Και πολλοί επιλέγουν ή επέλεγαν να μεταθέσουν την επιλογή στις καλένδες και αντί να βάλω «το κεφάλι μου στον ντορβά» που λέει και ο λαός, άσε το παρακάτω, κάποιος άλλος θα βρεθεί να πάρει την απόφαση. Σας είπα αυτό δεν το έκανα και δεν το έκανα από την πρώτη στιγμή και το θυμάστε κ. Βίτσα γιατί το είχαμε συζητήσει για τα F-16, αν κάποιος στο μέλλον χτυπήσει την πόρτα μου.

Σας είχα πει τότε ότι προτιμώ να ασχοληθεί μαζί μου κάποια Εξεταστική στο μέλλον και να χάνω τον ύπνο μου για αυτό, παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή βρέθηκα από αυτή την τιμητική θέση και δεν έκανα τίποτα γιατί φοβήθηκα μην κάποιος με ελέγξει στο μέλλον. Αυτό είναι προσωπική επιλογή και αναλαμβάνω την ευθύνη και έρχομαι σε σας και σας λέω ότι όλα θα ελεγχθούν. Όλα να ελεγχθούν και οι Συμβάσεις κι όλα! Δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν έγιναν και λίγα και δεν προέκυψε τίποτα. Εσείς καλώς κάνετε και κάνετε το ελεγκτικό σας έργο. Μην  το κάνετε όμως με όρους προαναγγελίας διώξεων και εκφοβισμών των στελεχών που έχουν την ανάληψη της ευθύνης αυτών των μεγάλων  αποφάσεων.

Σας ευχαριστώ».