13.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαναγιωτόπουλος: 3.000 προσλήψεις για Ειδικές Δυνάμεις-Όχι αύξηση στρατιωτικής θητείας

Παναγιωτόπουλος: 3.000 προσλήψεις για Ειδικές Δυνάμεις-Όχι αύξηση στρατιωτικής θητείας

Ο «καυτός» Αύγουστος του ΥΕΘΑ

Ο Αύγουστος βρήκε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στην κυριολεξία υπό τα όπλα. Όλη μέρα και όλη νύχτα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, επικοινωνεί σταθερά με τον Α/ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των τριών Κλάδων, παρακολουθεί στενά τις ανάγκες των πληρωμάτων του Στόλου και της Αεροπορίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έντασης και έχει βέβαια πάντα στον νου του τον Έβρο, όπου εκδηλώθηκε η πρώτη απόπειρα δοκιμασίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τους επιθετικούς γείτονες. Αναγνωρίζει ότι η δοκιμασία είναι μεγάλη, χωρίς να κρύβει μάλιστα πως η τρέχουσα κινητοποίηση είναι μεγαλύτερη και εκείνης στην κρίση των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996. Σημειώνει ότι το έργο είναι διακλαδικό και γι’ αυτό εκθειάζει την πολύ καλή συνεργασία και την άριστη επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Όπως εκμυστηρεύεται, ο ίδιος πασχίζει τούτες τις μέρες να προσφέρει τις απαιτούμενες βοήθειες, να δώσει «ανάσες» στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που θαλασσοδέρνονται τόσες μέρες στα επικίνδυνα νερά του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ιδιαιτέρως νοιάζεται για τα πληρώματα των υποβρυχίων, που είναι αναγκασμένα να μένουν επί πολλές ημέρες στον βυθό, να κινούνται σε περιορισμένους χώρους, μόνο με πόσιμο νερό. Μπορεί να αντιληφθεί πόσο βασανιστικό είναι να μη δύνασαι να κάνεις μπάνιο επί 20-30 ημέρες, όπως και γνωρίζει, από τα αναγνώσματά του και τις αφηγήσεις στρατιωτών που βρέθηκαν σε πολεμικά μέτωπα, ότι η έλλειψη νερού είναι ο χειρότερος εχθρός.

Η έκπληξη Ακάρ για τα «αόρατα» F-16

Ο ίδιος αξιολογώντας τη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων όλο το προηγούμενο διάστημα σημειώνει ότι οι γείτονες αιφνιδιάστηκαν από την ένταση της ελληνικής αντίδρασης, δεν ανέμεναν τόσο δυναμική και σχεδόν ολοκληρωτική κινητοποίηση. Επιπλέον υπερεκτιμούσαν τις δικές τους δυνατότητες και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν στο υπουργείο Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ «έσκιζε» στην κυριολεξία τα ρούχα του με την «αόρατη» μετάβαση των ελληνικών F-16 στην Κύπρο. Προφανώς οι πιλότοι μας έδειξαν τις δυνατότητές τους στους Τούρκους, οι οποίοι ως γνωστόν επαίρονται ότι διαθέτουν περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά κάθε φορά εκπλήσσονται, μην μπορώντας να ερμηνεύσουν πώς η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παράγει περισσότερο και ποιοτικότερο πτητικό έργο. Προφανώς επειδή δεν μπορούν να παραδεχθούν ότι μετά το πραξικόπημα η τουρκική πολεμική αεροπορία αποψιλώθηκε, καθώς εκδιώχθηκε μεγάλος αριθμός πολύπειρων αξιωματικών.

Ωστόσο, παρά τα «ηρωικά» της περιόδου, ο υπουργός στις ιδιαίτερες συνομιλίες του δεν κρύβει και τις ελληνικές αδυναμίες. Οικτίρει, για παράδειγμα, την ελληνική διοίκηση, και δη το Ελεγκτικό Συνέδριο που εδώ και μήνες «κλωσάει» τις υπογεγραμμένες από τον περασμένο Δεκέμβριο συμβάσεις προμήθειας ανταλλακτικών για τα Mirage 2000 που θα επέτρεπαν σε δεκάδες ακόμα μαχητικά να βγουν από τα υπόστεγα. Χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί και να παρέμβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος προκειμένου να επισπευσθούν οι σχετικές εγκρίσεις. Όπως και δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί από το 2012 αναβάλλονται συνεχώς, οι διαγωνισμοί για την προμήθεια τορπιλών και άλλων κρίσιμων πολεμοφοδίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Ειδικά για τις τορπίλες των υποβρυχίων είναι έξαλλος, επειδή, όπως λέει, αποτελούν κρίσιμη προσθήκη και συνιστούν παράγοντα σημαντικής διαφοράς έναντι του τουρκικού στόλου.

Η απαραίτητη ΕΑΒ

Στην ίδια λογική ο κ. Παναγιωτόπουλος πιστεύει ότι είναι απαραίτητο, υπό το βάρος των τρεχουσών συνθηκών, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την «ανάσταση» της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, όπως και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ώστε να ανανεωθεί ο Στόλος. Για αυτόν έχει εξαιρετική σημασία η αναβάθμιση της ΕΑΒ και ελπίζει ότι η ανάθεση της σχετικής αρμοδιότητας στον Αδωνι Γεωργιάδη θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι στην παρούσα φάση προέχουν η ενίσχυση του Στόλου και της Αεροπορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ο Στρατός Ξηράς. Εκεί, κατά τις εκτιμήσεις του, χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις και προέχει η επαύξηση του εξειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό και προσανατολίζεται στην πρόσληψη περίπου 3.000 νέων ικανών να καλύψουν τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων. Παρεμπιπτόντως, δεν θεωρεί λύση την προτεινόμενη από ορισμένους αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Νωρίς το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο υπουργός Άμυνας συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς επισκέφθηκε για πολλοστή φορά το Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατά τα φαινόμενα αξιολογήθηκαν οι ανάγκες ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, εν όψει των αναμενόμενων σχετικών ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες μέρες από το βήμα της ΔΕΘ.

ΠΗΓΗ: «ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ» 06/09/2020