Παρέμβαση κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι η απόφαση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια είναι ιστορικής σημασίας, «καθώς η Ελλάδα διευρύνει για πρώτη φορά μετά το 1947 την έκταση της επικράτειάς της», ενώ αυτό συμβαίνει στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Παλιγγενεσία.
Ο Βουλευτής εστίασε στο γεγονός ότι στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων, όπως απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας».
Επεσήμανε, ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει 6 ναυτικά μίλια. Ο Στέφανος Γκίκας έκανε μάλιστα αναφορά στην τουρκική διακήρυξη του 1956, όπου σημειώνεται ότι «το όριο των 12 ναυτικών μιλίων έχει αποκτήσει ήδη την απαραίτητη γενική πρακτική, για να γίνει αποδεκτό ως κανόνας του Διεθνούς Δικαίου».
Διευκρίνισε επιπλέον ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Χώρας μας ισοδυναμεί με την επέκταση της Ελληνικής κυριαρχίας. Κατά συνέπεια αυξάνονται οι δυνατότητες δραστηριοποίησης σε διάφορους τομείς, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην Οικονομία της Χώρας.Σημείωσε ότι τα νησιά της Π.Ε. Κέρκυρας, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι, η Κέρκυρα, η Ερείκουσα, το Μαθράκι και οι Οθωνοί αποκτούν μεγαλύτερη αιγιαλίτιδα ζώνη και κατά συνέπεια περισσότερες δυνατότητες δραστηριοποίησης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Γκίκας συνεχάρη την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και την Ελληνική Διπλωματία, καθώς μέσα στον τελευταίο χρόνο κατόρθωσε να διευθετήσει μία σειρά ζητημάτων, τα οποία «ήταν ανοικτά τα προηγούμενα 30 με 40 χρόνια». Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην Συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, την Συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία στην ουσία ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, Συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση προχωρά βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, κάνοντας σταθερά βήματα και υπηρετώντας το Εθνικό συμφέρον. Παράλληλα, η Ελλάδα περνάει το μήνυμα ότι «διεκδικεί όσα δικαιούται, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Δεν θα κάνουμε ποτέ ένα βήμα πίσω, απλά θα κρίνουμε εμείς πότε θα πάμε στο επόμενο βήμα», συμπλήρωσε.